Afrika kıtasının kabile savaşları ve yoksullukla boğuşan ülkelerinden Kenya'da bir sivil toplum kuruluşu, genç nüfusu futbola yönlendirerek ülkenin makus talihini değiştirmeyi amaçlıyor.
Fatuma Abdulkadir Adan isimli bir kadın tarafından kurulan "Horn of Africa Development Initiative" (HODI) kuruluşu, erkek çocukları çatışmalardan, kız çocuklarını ise erken evliliklerden uzak tutup öz güven sahibi bireyler hâline getirmek amacıyla 2003 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor.
BBC'nin özel dosyası kapsamında projenin nasıl başladığını anlatan Adan, 10 yıl önce bir kız çocuğu olarak eleştirilere kulağını tıkayıp futbolunu oynadığını, ancak takımdaki 12 kızdan 8'inin kaçırılarak zorla erken yaşta evlendirildiğini belirterek, o günden sonra bu inisiyatif üzerine kafa yorduğunu ifade etti.
2005 yılında çok sayıda kabilenin dahil olduğu geniş çaplı bir çatışmanın yaşandığını ve yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Adan, "Çalışmalarımız sonucunda bu kabilelerin genç erkekleri sadece ellerinden silahı bırakmakla kalmadı, ayrıca zamanında düşman kabilelerdeki gençlerle yan yana futbol oynama şansı buldu." dedi.
Fatuma Adan, kız çocuklarına yönelik girişimleri hakkında ise, "Çocuklar futbol oynadıkça ve sahada kendilerini ifade ettikçe öz güvenlerini yükseltiyorlar. Bu sayede toplum içinde kendilerinden daha emin bir tavır sergileme şansları oluyor. Eskiden aile ve kabile kültürü altında ezilen birçok kız çocuğu bu sayede toplumsal sorunlara karşı çok daha duyarlı hâle geldi. Örneğin eskiden 12 yaşında bir arkadaşlarının zorla evlendirilmesine veya sünnet edilmesine kayıtsız kalırlarken, artık bundan şikayetçi olabiliyorlar." ifadelerini kullandı.
Kenya'da çocuk evlilikleri ve kadın sünneti kanunen yasaklanmış olmasına karşın yerel kültürlerin etkisiyle bu uygulamalar varlığını sürdürüyor. İmkânları kısıtlı bir ülkede yürütülen bu bireysel teşebbüs, futbolun toplumsal etkisini gösteren örneklerden sadece biri.
Kaynak:Eurosport