Basketbolda THY Avrupa Ligi'nde yer alacak 16 takım içinde en tecrübeli ve başarılı başantrenör olarak Fenerbahçe'nin çalıştırıcısı Zeljko Obradovic ön plana çıkıyor.

Avrupa Ligi tarafından "efsane" olarak nitelendirilen ve Avrupa basketbolunun en iyi başantrenörü olarak gösterilen Obradovic, THY Avrupa Ligi'nde 20. sezonuna başlayacak.

Kariyerine 1991-1992 sezonunda büyük bir zafere imza atan Obradovic, 8 kez havaya kaldırdığı Avrupa'nın bir numaralı kupasını ilk kez Partizan'la kazandı.

Tecrübesiyle ligdeki diğer 15 rakibinin önünde bulunan Obradovic, Avrupa Ligi'nde şampiyonluk sevincini 1992, 1994, 1995, 2000, 2002, 2007, 2009 ve 2011'de yaşadı.

Obradovic, ülkesinde Partizan takımıyla 1991 yılında başladığı başantrenörlük kariyerinin ilk sezonunda Avrupa'nın zirvesine çıktı. Henüz 31 yaşında olmasına rağmen büyük bir başarı elde eden Obradovic'in takımı, İstanbul'daki Dörtlü Final'in finalinde Joventut Badalona'yı 71-70 yenerek kupayı kazandı.

Tecrübeli başantrenör, Joventut Badalona'yla 1993-1994, Real Madrid'le 1994-1995 sezonunda Dörtlü Finaller sonucunda finalde Yunan ekibi Olympiakos'u yenerek zafere ulaştı.

Sırp çalıştırıcı efsanesi haline geldiği Panathinaikos'la ise 8 kez Dörtlü Final'de yer alıp, 5 Avrupa şampiyonluğu yaşadı.

Ayrıca başarılı başantrenör, Yunan ekibiyle 2001-2002 sezonunda itibaren tek isim altında oynanan bir numaralı kupayı da (Avrupa Ligi) kazanan ilk başantrenör oldu

Obradovic, diğer 15 antrenöre fark attı
Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe hariç diğer 15 başantrenörün tecrübesi, Zeljko Obradovic'in yanına bile yaklaşamadı.

Diğer 15 başantrenör toplamda 4 kez Avrupa Ligi şampiyonluğu kazanırken, bu rakam ancak Obradovic'in başarısının yarısı etti.

Bu sezon ligde 8 Avrupa Ligi şampiyonluğu başarısıyla zirvede olan Obradovic'i birer kupayla David Blatt (Darüşşafaka Doğuş), Georgios Bartzokas (Barcelona Lassa), Dimitris Itoudis (CSKA Moskova) ve Pablo Laso (Real Madrid) takip ediyor.

Ligde 20. sezonuna başlayacak Obradovic'i bu istatistikte ise 15. sezonunu geçirecek EA7 Emporio Armani'nin başantrenörü Jasmin Repesa izledi.

İstanbul'u seviyor
Fenerbahçe Başantrenörü Obradovic, daha önce İstanbul'da düzenlenen 2 Dörtlü Final organizasyonuna da takımlarını götürmeyi başardı.

Bu sezon Sinan Erdem Spor Salonu'nda oynanacak Dörtlü Final'i hedefleyen Fenerbahçe'de başantrenör Obradovic için İstanbul'daki turnuvaların özel bir anlamı bulunuyor.

Kariyerinin ilk sezonunda Obradovic, İstanbul'daki finalde Partizan'la Avrupa'nın zirvesine çıktı. İstanbul'da 2012 yılında ikinci kez düzenlenen Dörtlü Final'de de Obradovic'in Panathinaikos'u yer aldı. Panathinaikos, Sinan Erdem Spor Salonu'nda 4. oldu.

Obradovic, İstanbul'da 3. kez düzenlenecek Dörtlü Final organizasyonunda Fenerbahçe'yle bir kez daha yer alarak 3'te 3 yapmayı hedefliyor.