Turnuva öncesi belki birçok önemli oyuncunun turnuvaya gelmemesi hayal kırıklığı yarattı ancak eldeki yıldızlar da hiç fena değildi!

Bir yanda Goran Dragic, Kristaps Porzingis, Dennis Schröder, Alexey Shved ve Bogdan Bogdanovic gibi yıldızlar takımlarını sırtladığını izlerken, diğer bir yanda ise Lauri Markkanen, Luka Doncic ve Cedi Osman gibi genç yıldızların rüşdünü ispatladığını gördük!

Peki bu kadar harika bireysel performans arasında en iyisi hangisiydi? 

10– Lauri Markkanen (Finlandiya) – 27 sayı 9 ribaund 1 blok 27 EFF

Finlandiya’nın yeni umudu Lauri Markkenen, çok iyi geçirdiği turnuvada en iyi performansını Polonya karşısında gösterdi.

Finlandiya’nın geriden gelip uzatmaya götürdüğü maçta tecrübeli bir lider gibi takımını sırtlayan Markkanen, özellikle son çeyrek ve uzatma bölümündeki performansıyla herkesi kendine hayran bıraktı.

İki kere uzatmaya götüren basketi atan 20 yaşındaki yıldız, maçı da 27 sayı 9 ribaund ve 1 blokla tamamlayarak listenin 10. sırasında kendine yer buldu.

9- Cedi Osman (Türkiye) 28 sayı 7 ribaund 7 top çalma 4 asist 34 EFF

Gözümüzün önünde lider bir oyuncuya dönüşen Cedi, Furkan ile beraber Türkiye’nin bu turnuvadaki en büyük kazançlarından biri oldu.

Daha önce şampiyonalarda önemli katkılar verse de Cedi bu turnuvayla birlikte takımın lideri olabileceğini gösterdi. Turnuva boyunca oyunun her alanında her şeyi yapan Cedi, yeri geldi dört numaraları savundu, yeri de geldi hücumda yaratıcı oyuncu oldu.

Cedi’nin bütün maçları arasında etkisini en fazla ortaya koyduğu maç ise Rusya maçı oldu.

12 Dev Adam maçı kaybetse de Cedi, hücumda ve savunmada Türkiye’yi sırtladı ve milli takım tarihine geçecek bir maç çıkardı!

8- Dennis Schröder (Almanya) 32 sayı 8 asist 5 ribaund 33 EFF

Dirk Nowitzki sonrası Almanya’yı sırtlaması beklenen Dennis Schröder bunu yapabileceğini açık bir şekilde gösterdi.

NBA yıldızı, turnuvanın en genç takımı Almanya’yı çeyrek finale taşırken hücumda büyük bir sorumluluk aldı. Almanya’nın kısa rotasyonunda elit tek oyuncu olan Schröder üzerinde baskı çok olsa da yeteneklerini sergilemekte zorlanmadı.

Daha turnuvanın ilk maçından kontrolü eline alan Schröder, Ukrayna karşısında 32 sayı 8 asistle oynayarak milli takım rekorunu kırdı.

7- Bogdan Bogdanovic  (Sırbistan) 30 sayı 4 asist 3 ribaund 30 EFF

Sırbistan’da büyük yıldızların yokluğunda sorumluluk alan Bogdan Bogdanovic bu sezon içerisinde ne kadar büyük bir oyuncu haline geldiğini bir kez daha gösterdi.

2016’da Olimpiyat finali oynayan, sezon içerisinde de Fenerbahçe’yle EuroLeague’i kazanan Sırp yıldız, NBA’e gitmeden önce verdiği son sınavdan da başarılıyla geçti.

Harika bir liderlik yaparak Sırbistan’ı finale taşıyan Bogdanovic en iyi performansını ise Letonya karşısında sergiledi.

Sırbistan’ı kritik maçta galibiyete taşıyan Sırp yıldız, özellikle maçın son bölümünde yine oldukça sıcaktı.

6- Luka Doncic (Slovenya) 11 sayı 12 ribaund 8 asist 23 EFF

Basketbol tarihi birçok özel performansla dolu. Doncic’in bu turnuvada ortaya koyduğu performans ise kesinlikle o performanslardan biri.

EuroLeague’de bütün sezon yaptıklarını ağzımız açık bir şekilde izlediğimiz Luka Doncic, EuroBasket’i de domine etmeyi başardı. Hem de ne domine etmek…

18 yaşında birisi yarı final maçında triple-double’ın kıyısından döndü! Evet, 18 yaşında!

Yıldızlarla dolu İspanya karşısında harika bir performans sergileyen Doncic, triple-double’ı iki asistle kaçırdı ama ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu bir kez daha gözümüze soktu.

Bu adamın 27’sine geldiğinde neler yapacağını merakla bekliyorum.

5- Adam Hanga (Macaristan) 31 sayı 8 ribaund 8 asist 34 EFF

Adam Hanga bireysel olarak turnuvada çok iyi değildi ama ne zaman sahneye çıkması gerektiğini çok iyi bildi.

Macaristan’ın gruptan çıkması için kazanması gereken Çek Cumhuriyeti maçında ipleri eline alan Macar yıldız, çok büyük oynadı.

Adam Hanga’nın bireysel performansı sayesinde Macaristan’ın 49 yıl sonra EuroBasket’te ilk galibiyetini alırken bu galibiyetle gruptan çıkma biletini de ceplerine koydular.

Hanga kesinlikle takdiri hak ediyor.

4- Alexey Shved (Rusya) 33 sayı 5 asist 26 EFF

Alexey Shved her zaman Avrupa’nın en önemli yeteneklerinden biriydi ancak liderlik sınavında ilk kez bu kadar başarılı oldu.

Rusya, Andrei Kirilenko’dan beri ilk kez yarı final oynama başarısı gösterirken Shved gösterdiği performansla herkesi kendine hayran bıraktı.

Turnuva boyunca ortaya koyduğu hücum performansıyla sayı krallığını kapan ve bunu 1999’dan beri başaran ilk EuroLeague oyuncusu olan Shved en özel hücum performansını yarı finalde gösterdi.

Son çeyrekte takımı farklı bir şekilde gerideyken takımını maça geri getiren Shved, en sonunda Bogdanovic’e kaybetse de 33 sayılık performansıyla turnuvanın en özel performanslarından birini sergiledi.

3- Kristaps Porzingis (Letonya)  34 sayı 6 ribaund 1 blok 29 EFF

İlk kez bir milli takım turnuvasına gelen Kristaps Porzingis, kesinlikle turnuvanın durdurulması en zor oyuncusuydu.

Neden olmasın? 2.21 boyunda, her yerden şut atabiliyor ve neredeyse bir üç numara kadar hızlı! Böylesini her zaman göremezsiniz.

Faul problemine girmediği her maçta takımını sırtlayan Porzingis, efsane geçen Slovenya maçında da aynısını başardı. Kaçırdığı son şut dışında neredeyse kusursuz oynayan Letonyalı yıldız, bu performansıyla sadece 7 milli maçında Letonya rekoruna ortak oldu.

2- Marc Gasol (İspanya) 28 sayı 10 ribaund 4 asist 2 blok 37 EFF

Turnuvanın en değerli oyuncusu olan Marc Gasol, tabii ki bu listeye girecek bir performans sergileyecekti.

İspanya’nın ilk yarısında zorlandığı Almanya maçında ikinci yarı sahneye çıkan Marc Gasol, bir NBA yıldızının nasıl fark yaratacağını açık bir şekilde gösterdi.

Sadece üçüncü çeyrekte 18 sayı atan İspanyol yıldız, takımını yarı finale taşırken 37 verimlilik puanıyla da turnuvanın en yüksek rakamına ulaştı.

1- Goran Dragic (Slovenya) 35 sayı 7 ribaund 3 asist 33 EFF

Karadağ maçı dışında bütün bir turnuvaya damgasını vuran Goran Dragic en büyük eserini ise final maçına sakladı.

Turnuva öncesi Slovenya halkına madalya getireceğinin sözünü veren Sloven yıldız, bu sözünü altına çevirmek için bütün yeteneklerini finalde sergiledi.

İkinci çeyrekte inanılmaz bir performans gösteren NBA yıldızı, tam 20 sayı atarken devreyi ise 26 sayı tamamladı. Sloven yıldız ikinci yarıda kramp sebebiyle çok fazla süre alamasa da çok hak ettiği şampiyonluğu kazandı.

Maçı 35 sayıyla tamamlayan Dragic tarihte EuroBasket finalinde bir maçta en çok sayı atan dördüncü oyuncu olmayı da başardı. Eğer kramp girmesiydi, Sloven yıldız büyük ihtimal zirveye oturacaktı.

Kaynak - eurohoops .net