Fenerbahçe’nin efsanevi koçu Zeljko Obradovic, sarı lacivertli taraftarların gönlünde taht kurmuş durumda. Obradovic yönetiminde iki Final Four oynayan Fenerbahçe, bu kez kupayı kazanmaya gözünü dikmiş durumda.

EuroLeague’in yeni formatı hakkında konuşan Obradovic; “8 haftanın ardından çok farklı bir turnuvayla karşı karşıya olduğumuzu herkesin anladığını düşünüyorum. Tüm takımlar, tüm oyuncular, tüm koçlar bunun daha zorlu ve daha sert olduğunu anlamak ve buna uyum sağlamak zorunda. Ve bu sayede tamamen yeni olan bir şeye karşı kendimizi hazırlayabiliriz. Evet, kesinlikle şimdiye kadarki en zorlu turnuva. Çünkü 16 takım var ve şimdiye kadar hiçbir kolay maç olmadığını anladık. Birçok maçın sonucu son anlarda bir savunmayla, bir hücumla, bir şutla belli oldu. Bu yüzden çok çok ilginç olacak.” dedi.

Obradovic, sakatlığı nedeniyle bir süredir forma giyemeyen Bogdan Bogdanovic içinse “8 maçın 3’ünde oynayabildi. Ama bu tip sakatlıklar olabiliyor. Bunun takvimle ya da maç sayısıyla bir alakası yok. Başka bir oyuncunun ayağına bastı ve öyle sakatlandı. Mekanik bir sakatlık diyebiliriz. Basketbolda bu tarz sakatlıklar olduğunu söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.

Fenerbahçe’nin geçtiğimiz haftalarda EuroLeague’de aldığı st üse 3 mağlubiyet Obradovic ve onun takımları için çok da sık rastlanan bir durum değil. Tecrübeli koçun bu konudaki görüşleri ise şu şekilde: “Bunu bu şekilde düşünmüyoruz. Bir maç iyi oynadık, Kazan maçın sonunda daha iyiydi ve maçı aldılar. Vitoria ve Maccabi’deki maçlarda ise çok kötüydük. Onlar da iyi takımlar ve oraya gidip onları yenebileceğinizi söyleyemezsiniz. Dediğim gibi, kolay bir maç yok. Yine de 8 maç oynadık ve önümüzde 22 maç var. Her şey olabilir.

Ioannou, bu noktada Obradovic’e sarı lacivertli yönetimin kendisine bu mağlubiyetlerin ardından üç yıllık yeni bir sözleşme teklif ettiğine dair haberler olduğunu sordu. Obradovic ise “Hayır ama Fenerbahçe çok ciddi bir kulüp. Buradaki dördüncü sezonumu yaşıyorum ve herkes Fenerbahçe’yi Final Four için en ciddi adaylardan biri olarak gösteriyor. Bunun neden böyle olduğunu bilmiyorum ama bu beni gururlandırıyor. İlk olarak şunu söylemeliyim ki kulübün içerisinde harika bir atmosfer var. Başkan Aziz Yıldırım ve diğer yönetim kurulu üyelerimiz her zaman bizimle, desteklerini veriyorlar. 3 yıl boyunca bu böyleydi. Bunun ardından her kulüp, her takım için çok önemli bir şeye sahibiz.

Taraftarlarımızla olan ilişkimiz. Bu salon neredeyse her maçta dolu oluyor ve onlar bize güveniyorlar. Baskonia karşısında oynadığımız ve çok kolay mağlup olduğumuz bir karşılaşmadan hemen 2 akşam sonra Galatasaray’a karşı büyük bir derbi oynadık ve salon tamamen doluydu. İnanılmaz bir atmosfer vardı. Bir akşam daha takıma yardımcı oldular. Sonuç olarak tüm bunlar beni oldukça mutlu yapıyor ve hem kulüpteki insanların hem de taraftarların güvenlerinin arkanızda olduğunu bilmek hem benim için hem de aynı zamanda oyuncular için çok çok önemli bir şey.

Çalışmaya devam edeceğiz ve sezon sonunda neler olacağını göreceğiz. Ben sadece işime konsantre oldum. Ben bu insanlara güveniyorum ve sana da söylediğim gibi benim tarzım işime odaklanmak ve işime konsantre olmak. Herkes bu konularda beni ve benim yolumu biliyor. Ben hiçbir zaman kimseye bir problem yaratmadım. Asıl konu aynı sayfada olmamız gerektiği. Geleceği düşünmeliyiz. Benim geleceğimi değil, kulübün geleceğini ve takımın geleceğini.

 

Fenerbahçe son iki sezondur Final Four’a katılma başarısı gösterdi ve önce yarı finalde elendi, sonra da kupayı bir ribauntla kaçırdı. Peki bundan sonraki adım ne ve Türkiye’de düzenlenecek olan Final Four için Obradovic’in motivasyon kaynakları neler?

Final Four’un İstanbul’da olması hiçbir şey değiştirmedi. Final Four nerede olursa olsun benim görevim hep aynı. EuroLeague’de ilk olarak son 8’de, sonra da Final Four’da yer almak istemeyecek bir takım olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden insanların bizi Final Four için favori olarak göstermesini ve bizden çok şeyler beklemelerini anlıyorum. Ama biz böyle düşünmüyoruz. Maç maç gitmeliyiz.

Bu yıl iyi basketbol oynamak için yeterli kalitemiz olduğunun farkındayız. Bu seviyede herkese karşı iyi basketbol oynamak için gerekli motivasyona sahip olursak neler olacağını göreceğiz. En önemli şey ise yaptığınız işi sevmek. Bunu daha önce kaç kez söyledim ben bile bilmiyorum ama ben burada mutluyum. Oyuncularımla mutluyum ve mutlu olduğum sürece bu şekilde devam edeceğim. Motivasyon bizim işimiz için çok çok önemli bir şey. Geçtiğimiz yılı düşünecek olursak Türkiye’de hem lig hem de kupa şampiyonluğunu kazandık.

EuroLeague’de CSKA’ya karşı final oynadık. Herkesin bize karşı özel bir motivasyonla oynamalarının sebeplerini anlıyorum. Hem EuroLeague’de hem de Türkiye liginde durum böyle. Bu yüzden kilit nokta burada. Uyumamalısınız, geçtiğimiz yıl yaşanan her şeyi unutmalısınız, savaşmaya ve sıkı mücadele etmeye devam etmelisiniz ve daha sonra bu sezon neler olacağını göreceğiz.

Kostas Sloukas bu sezon oldukça iyi bir performans gösteriyor ve birçok maçta takımın yıldızı olmayı başardı. Obradovic’e göre Yunan guard takımın yeni lideri mi?

Evet, Kostas Sloukas’la buraya gelmeden önce bu konuyu görüşmüştüm. Ona ondan neler istediğimi söylemiştim ve Kostas’ın şu anki performansından dolayı mutluyum. Her zaman daha iyi oynamasını isterim. O da bunu biliyor, çok fazla konuşuyoruz. Ona ne kadar çok güvendiğimi biliyor. Takımımızdaki kilit oyunculardan birisi.

Peki tecrübeli koçun Avrupa’da Final Four’a kalacak takımlar hakkında bir tahmini var mı?

Hayır, hayır. Bunu yapmak çok zor. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl çok ilginç bir Final Four olmuştu. Tarihi başarılarla dolu takımlardan sadece CSKA oradaydı. Fenerbahçe, Lokomotiv Kuban ve Baskonia Final Four’daydı. Barcelona, Real Madrid, Olympiacos, Panathinaikos, Maccabi Tel Aviv gibi önemli takımlar yoktu. Avrupa basketbolu artık biraz daha farklı. Dediğim gibi herkes son sekize katılmak istiyor ve Final Four’a kalmak herkes için gerçekten çok zor olacak.

kaynak: eurohoops.net