Türkiye, tarihinin en önemli spor organizasyonları arasında yer alan ve Samsun'da düzenlenecek 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'na hazırlanıyor.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, AA muhabirine, İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'na yönelik hazırlıklarla ilgili değerlendirmede bulundu.

Olimpiyatların Türkiye için önemine değinen Şahin, "İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde düzenlenecek en büyük spor organizasyonu. Bunun için çok önemsiyoruz. Özellikle Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç'ın Samsunlu olması, bizim işimizi ciddi anlamda kolaylaştırıyor. Kente sık sık gelerek olimpiyat oyunlarının yapılacağı yerleri denetliyor." dedi.

Olimpiyatlara bir yıllık bir süre kaldığını belirten Şahin, "bir yıl öncesi" diye tabir edilen bir yöntemle beş branşta müsabakaların 16 Temmuz'da başlayacağını, 18 Temmuz'da da resmi olarak açılışa tam bir yıl kalacağını söyledi.

"Türkiye'nin, spor tesisleri itibarıyla en zengin şehri Samsun"

Özellikle son yıllarda hükümet tarafından yapılan yatırımlarla kente ciddi spor tesisi kazandırıldığını vurgulayan Samsun Valisi Şahin, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin, spor tesisleri itibarıyla en zengin şehir Samsun'dur dersek, abartmamış oluruz. Son derece modern şehir stadımız bitmek üzere. 33 bin kişilik stadımız ekim-kasım gibi mutlaka futbol müsabakasına hazır hale gelecek. Birkaç spor salonumuz var. Bunlar parmakla gösterilecek güzellikte. Mustafa Dağıstanlı Spor Salonu bitti. Burada müsabakalar yapılıyor. Böyle spor salonunun Samsun'da olmasından gurur duyuyoruz. Diğer taraftan Yaşar Doğu adını alan spor salonumuz var ki büyük organizasyonları orada yapıyoruz. Son dönemlerde üst üste uluslararası organizasyonlar yapılıyor. Bunlar bu salonların olmasının bir sonucu."

Vali Şahin, olimpiyatların 21 branşta yapılacağını bildirerek, "Branşların yapılacağı faaliyetlerin tamamını kapsayan sahalar yapılıyor, bowlingden atletizm pistine kadar. Bunların tamamı ya yeniden yapılıyor, ya yenileniyor ya da mevcutlar elden geçiriliyor. 'Bir yıl öncesi' diye tabir ettiğimiz çalışmalarda olimpiyat oyunlarını organize edenler ve Uluslararası İşitme Engelliler Federasyonu yetkilileri şehrimize gelip tesisleri denetliyorlar." ifadelerini kullandı.

Tanıtım açısından önemli bir fırsat

İbrahim Şahin, olimpiyatlara yaklaşık 6 bin sporcunun katılmasını beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bunun dışında yaklaşık 10 bin spor adamı ve gazeteci, 100 bin civarında aktif izleyici gelecek. Dünya televizyonlarından canlı ve banttan olmak kaydıyla yaklaşık 900 milyon civarında izleyici takip edecek. Bu, Samsun ve ülkemizin tanıtımı adına çok önemli bir organizasyon. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, hükümet üyelerimizin böyle bir etkinlikte Samsun'a katkı sağlamaları gerçekten takdire şayan."

Federasyonların uluslararası organizasyonlar için Samsun'a tercih etmelerinin bir prova niteliğini taşıdığını dile getiren Şahin, şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası anlamda bazen 50-60 ülkeden farklı branşlardan olmak üzere sporcular geliyor. En önemli sınavımızda 16 Temmuz'da olacak. Beş branşla aslında ne kadar hazırlıklı olduğumuz konusunda Uluslararası İşitme Engelliler Federasyonu bizi sınavdan geçirmiş olacak. Umarım tüm bu sınavlardan başarıyla geçeriz. Aynı zamanda olimpiyatlar bir şenlik havasında geçiyor."

Samsunlular işaret dili öğreniyor

Vali Şahin, 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları dolayısıyla altyapı hazırlıklarının yanı sıra iletişim için gerekli olan işaret dilinin öğrenilmesi için çalışma yaptıklarını anlattı.

Şahin, "Samsun'da epeyce insan işaret dili öğrenmiş oldu. Türkiye'de kullanılan işaret dili dışında uluslararası işaret dili var. İnsanlarımız iki işaret dilini de öğreniyor. Özellikle taksici, esnaf, otel sahibi, misafirlerin havaalanından gelip tekrar havaalanına uğurlayıncaya kadar kimlerle karşılaşmaları muhtemel ise onlara işaret dilini öğretiyoruz." diye konuştu.

İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nın asıl olimpiyatları aratmayacak düzeyde olduğuna işaret eden Şahin, "İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları ile diğer olimpiyatları alamayışımızın açığını kapatacağız ama elbette ki ülkemizin diğer olimpiyatları almasını da candan arzuluyoruz. Aşağı yukarı bütün branşlar burada da var. Bu, hem Samsun hem de ülkemizin bir sınavı olacak." değerlendirmesinde bulundu.