Ülkemizde çoğu kişi vücudunun gelişmesini istiyor. Bunun için ilk iş olarak ise hemen spor salonların yolunu tutuyor. Fakat vücut geliştirme sporunda doğru olduğu savunulurken yanlış olduğu bilinen hareketler var. Ne yazık ki pek çok kişi bilinçsiz bir şekilde vücut geliştirme yapıyor. Sağlıklı bir yaşama adım atılabilmesi adına mutlaka hemen her şeyin bilinmesi gerekir. Her ne kadar vücudun geliştirilmesi adına büyk çabalar ortaya konulmuş olsa bile sonuç olarak olumlu bir durumla karşı karşıya kaldığınız an nerde hata yapmış olduğunuzu bilmeniz gerekir. Belirli br aşamadan sonra yapmış olduğunuz çoğu şeyin tam manası ile doğru olmadığını anlayabilirsiniz.

1) Kardiyoya Dair Bilinmesi Gereken Bilgiler

Vücut geliştirme denildiği zaman olmazsa olmazlardan birisi olarak kardiyo yer alıyor. Fakat göze en çok çarpan yanlışlarda daha çok burdan geliyor diyebilmek mümkündür. Spor salonuna ayak basıldığı an ilk yapılan hareketlerden birisi de hemen kardiyo oluyor. Fakat böyle bir yola başvurarak büyük bir yanlışın içerisinde yer almaya başlamış olurlar. İlk yapılması gereken adımlardan birisi kardiyo değildir. Ağırlık çalışması ile vücut gelişimine başlanılması gerekir. Bu sayede vücudunuzu hazır hale getirmiş olursunuz. Daha sonrasında ise ikinci aşamada kardiyo hareketlerine geçmeniz gerekecektir. Eğer sizlerde böyle bir hata içerisinde yer alıyorsanız mutlaka düzeltmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilir ya da tam manası ile sporunuz bittiği zaman neden olumlu şekilde sonuçlanmama durumuyla karşılaşmazsınız. Genelde kardiyo egzersizlerin uzun süreli şekilde yapılması çok daha fazla yağ yakacağını düşünmeye itebiliyor. Belki de çevremizde ki pek çok kişi böyle düşünüyor bile olabilir. Böyle düşünen kişilerin ise ne yazık ki efsane kurbanlarından biri olacağını düşünmek mümkündür. Çünkü basit kardiyo çalışmaları size katacağı sadece anında yağ yakma şansını tanımak olacaktır. Bu yüzden dolayıdır ki belli başlı yapılması gereken en önemli çözüm yollarından birisi metabolizma hızlandırıcı ağırlık ve interval çalışmalarınızı daha uzun süreli olarak tutarak vücut gelişimlerinizi hızlandırmanızda fayda olacaktır. Bunun dışında daha kardiyo antrenmanlarınızı zorlaştırarak da daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Spor salonundan çıkmanızla birlikte yağ yakmanız daha kolay hale dönüşecektir.







2) Besin Destekleri Üzerine Yanlış Bilinenler

Spor işiyle uğraşanlar, hatta hayatı tamamen spor olan kişiler daha çok besleyici ürünleri de yakından takip etmeye başlarlar. Protein içecek ve yiyeceklerini de yakından takip eden kişiler artık neleri yemesi gerektiği konusunda bir araştırma içerisine girmeye başlar. Bakıldığında  ek besinlerin kullanımı ile ilgili abartılı bilgilerle dolup taşan durumlar artık söz konusu olmakla birlikte mümkün mertebe dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli durumlardan birisi de doğru beslenme yollarına mümkün olduğunca başvurulması gerektiğidir. Özellikle sporcuların içecekleri asla suyun yerine geçemez. Bu yüzden sadece sporcu içeceği içmek ve sudan uzak durmak oldukça yanlış bir çözüm yolu olmaya başlayacaktır. Bu nedenle su içmeyi de ihmal etmemeniz gerekiyor. Hatta besin desteği kullananların daha çok su içmesi gerektiği tavsiye ediliyor. Spor yapıyorsanız bir yandan da su tüketimi içerisine girmeniz gerekmektedir. Bakıldığında vücut çalışan hemen herkes artık Whey ürünlerini bilir. Hatta spor sırasında bu ürünlere başvurularak tüketilir. Protein bakımından zengin olduğundan dolayı doğal olarak kas yapmanıza en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Peynir altı suyundan üretilen bu protein çeşidi vücut ihtiyacının en kısa süre içerisinde giderilerek dengelenmesine yardımcı olurken diğer yandan da kas gelişimini desteklemek amacıyla kullanılmaya başlanmaktadır.

Bir diğer yanılgı ise kilo almak isteyen kişilerin de protein tozu ile sürece başlamalarıdır. Aksine kilo almak isteyen kişiler öncelikle ile vücutlarını desteklemelidir. O kadar protein tozu kullandım kilo alamadım yanılgısının altında işte bu detay yatmaktadır.

3) Yağ Yakmak İçin Bilinen Yanlışlar

Fazlalıklardan spor yaparak kurtulmak isteyen kişi sayısı artık ülkemizde de oldukça fazladır. Fakat yağ yakmaya çalışırken de bilinen bir takım yanlışlar bulunuyor. Çok olsun az olsun hemen herkes artık yağ yakımını bir an önce sağlamak ister. Fakat yağ yakımı için gireceğiniz süreç içerisinde de doğal olarak pek çok şeyleri duymaya başlayacaksınız. Bu duyumlar yağ yakıcı diyetler yağ yakıcı sporlar ya da hareketler olacaktır. Genelde kas yapmak için bir uğraş içerisine girmiş olan kişiler ise yağ yakmadan kas yapısını artık bir an önce arttırmanın peşine düşmüş durumda diyebiliriz. Kas yaparken bile günlük belli miktarda kalori almanız gerektiğini kesinlikle unutmamanız gerekmektedir. Hem kas yapmayı hem de yağ yakmayı birbirinden tamamen bağımsız bir şekilde düşünmeye başlamak ise doğru bir şey olmayacaktır.







4) Antreman Sırasında Yapılan Yanlış Uygulamalar

Antreman esnasında da ne yazık ki pek çok yanlış uygulamalar yapılabiliyor. Antreman öncesinde terleme yapılmadan çeşitli esneme hareketlerine yönelinmektedir. Bu durum doğal olarak farklı sorunları beraberinde getirmektedir. Bu yüzden antreman sırasında bunlara dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede ciddi problemlerin önüne kolay yoldan geçme şansına sahip olursunuz. Esneme hareketlerini biraz terleme yaptıktan sonra mutlaka antreman öncesi gerçekleştirmeniz de fayda olacaktır. Özellikle bir futbol maçını izlerken futbolcunun sahaya çıkmadan önce, ilk olarak esneme hareketleri yaptığını görmüşsünüzdür. Bunun en temel nedenlerinden birisi istenmeyen ciddi tehlikelerin açığa çıkmasını engellemek olacaktır diyebiliriz.

Yapılacak bir diğer önemli adımlardan birisi de dinamik özellikteki esneme hareketlerine mutlaka geçiş yapmanız gerekmektedir. Bu sayede daha yüksek performanslı bir çalışmalar gerçekleştirmiş olursunuz. Özellikle squat hareketi sırasında ayak parmağı hizasında olması gereken dizlerinizi, ayak parmağınızı geçecek konuma rahatlıkla getirebilirsiniz. Böylelikle sporunuzu normalden daha kolay yoldan yapabilmenizi sağlamış olursunuz. Sporda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de hareketleri doğru şekilde yapılması gerektiğidir. Çoğu zaman antreman sırasında bile yapılacak hareketlerin nasıl olacağı, ne yapılması gerektiği konusunda sporcular bilinçsiz olabiliyor.







5) Terlemiyorsan Ağır Çalışmıyorsun Demektir Yanlışı

Bilinen yanlışlar oldukça fazladır. Onlardan birisi olarak ise terlemiyorsan ağır çalışmıyorsun gibi düşünülmesidir. Özellikle olimpik haltercilere baktığımızda her set arasında sinir sistemlerinin daha çok dinlenmesi adına dinlendiklerini görüyoruz. Bu sayede performansları ister istemez aha faza yükseğe çıkarmış oluyorlar. Söylemek istediğimiz önemli hususlardan birisi de her terlemek çok çalışıp sporunu iyi yaptın demek değildir. Mutlaka bu yanlışı ne yapıp edip kafanızdan bir an önce atmanızda büyük ölçüde bir fayda olmaya başlayacaktır. Profesyonel sporcular çok fazla terlemezler fakat gerçekten oldukça ağır kaldırırlar.

6) Uzun Kardiyo Kilo Verdirir Yanlışı

Belki de birçoğunuz uzun kardiyo çalışmasının kilo vereceğini duymuş ve buna inanmış olabilirsiniz. Hatta pek çok kişi bu yazımızı okuduğundan ben böyle biliyordum bile diyebilir. Fakat önemli olan ise bu yanlışı ne yapıp edip bir an önce düzeltmeye başlamanız gerekmektedir. İşin kilo verme yani yağ yakma aşamasına gelinmesi için ise öncellikle başvurulması gereken en önemli yollardan birisi de ağırlık çalışmak olacaktır. İnterval çalışmalar gerçekletirdiğiniz zaman kısa süre içerisinde vücudunuzda birikmiş olan yağları eriterek normal kilonuza geri dönmeniz bile çokta zor olmamaya başlayacaktır. Bu sayede en kısa süre içerisinde sağlıklı yoldan kilo verme işlemleri gerçekleşmiş olur. Yağ yakmak için uzun süre spor salonunda kardiyo çalışma yapmanıza gerek kalmayacaktır.