Avrupa basketbolunda FIBA'nın yaptığı değişikliklerinin ardından Türk ekipleri, THY Euroleague dışında FIBA'nın organizasyonlarına katılacak. ULEB Eurocup'ta bu sezon Türk takımı yer almazken, 10 ekip Avrupa kupalarında mücadele edecek.

Anadolu Efes, Darüşşafaka Doğuş, Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray Odeabank THY Euroleague'de, Banvit, Beşiktaş Sompo Japan, Muratbey Uşak ve Pınar Karşıyaka ise bu sene ilk kez düzenlenen FIBA Şampiyonlar Ligi'nde yer alacak.

FIBA Eurocup'ta ise Türkiye'yi Demir İnşaat Büyükçekmece ile Gaziantep Basketbol temsil edecek.

Perdeyi Uşak açtı
Erkek basketbolunda ilk sahne alan ekip olan Muratbey Uşak, FIBA Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Rumen ekibi Cluj Napoca'yı iki maçta da yenerek adını gruplara yazdırmıştı.

Türk takımları THY Euroleague'de ilk maçlarını 13-14 Ekim'de, FIBA Şampiyonlar Ligi'nde 18-19 Ekim'de ve FIBA Avrupa Kupası'nda ise 19 Ekim'de oynayacak.

8 final, 3 şampiyonluk var
Anadolu Efes, 1995-1996'da Koraç Kupası'nda, Beşiktaş 2011-2012'de EuroChallenge Kupası'nda, Galatasaray ise geçen sezon ULEB Eurocup'ta şampiyonluğa ulaştı.

Geçen sezon THY Euroleague finaline yükselmeyi başaran Fenerbahçe'nin dışında, Koraç Kupası'nda 1992-1993'te Anadolu Efes, 1996-1997'de TOFAŞ, EuroChallenge Kupası'nda ise 2012-2013'te Pınar Karşıyaka ve 2014-2015'te Trabzonspor kupa şansını finalde kaybetti.

35. takım Demir İnşaat Büyükçekmece
Bu sezon Avrupa kupalarında ilk kez mücadele edecek Demir İnşaat Büyükçekmece, Avrupa'da yer alacak 35. Türk takımı olacak.

Şimdiye kadar 2 bin 675 maça çıkan Türk takımları içinde Anadolu Efes 556 ile en fazla müsabaka oynayan ekip konumunda bulunuyor. Anadolu Efes'i Fenerbahçe (388), Galatasaray (252) ve Beşiktaş (233) izliyor.

İlk hafta programları
Türk takımlarının mücadele edeceği organizasyonlarda ilk hafta oynayacakları maçların programı şöyle:

THY Euroleague
13 Ekim Perşembe

Galatasaray Odeabank-CSKA Moskova

Kızılıyıldız-Darüşşafaka Doğuş

14 Ekim Cuma

Fenerbahçe-Brose Bamberg

Baskonia-Anadolu Efes

FIBA Şampiyonlar Ligi
18 Ekim Salı

Ironi Nahariya-Banvit (A Grubu)

Proximus Spirou-Beşiktaş Sompo Japan (E Grubu)

19 Ekim Çarşamba

CSU Oradea-Pınar Karşıyaka (B Grubu)

Muratbey Uşak-Neptunas (C Grubu)

FIBA Eurocup
19 Ekim Çarşamba

Larna-Gaziantep Basketbol (G Grubu)

Demir İnşaat Büyükçekmece-Sigal (H Grubu)