İşte Josef deSouza'nın yaptığı açıklamalar;

"ŞAMPİYON OLMAK, İÇİMDE KALDI"

3 sene boyunca elimden gelen her şeyi yaptım. Takım için mücadele ettim. Kimi zaman zorluklar yaşadık, iyi sonuçlar aldık ama şampiyon olamadı. Şampiyon olmak içimde kalan bir şey oldu..

"BİREYSEL HATALARLA KAYBOLDU"

Geçen sene çok fazla bireysel hatalar yaptık. Öyle komik, öyle bireysel hatalar yaptık ki sezon sonunmda şampiyon olmamıza engel oldu. İsim veremem, hepimize ait bir sorundu. Bireysel hatalarla kaybolan bir sezondu geçen sezon..

"İSTANBUL'U ÇOK ÖZLEDİM"

Gelme sebebim, 3 sene yaşadığım İstanbul'a seyahat etmekti. Fenerbahçe'deki arkadaşlarımı görmek istedim. İstanbul'u biraz daha yaşamak istedim. İstanbul'u çok özledim, eşim de çok özledi. 3 sene yaşadığımız bir şehir, özlememek mümkün değil..

"EN GÜZEL KENT İSTANBUL"

İstanbul yaşadığım en güzel şehir. Daha önce Porto, Sao Paulo ve Porto Alegre'de yaşadım. Yaşadığım kentler içerisinde en güzel kent İstanbul'du. Her zaman bana sorduklarında, "Gidin ve İstanbul'da yaşayın, orayı deneyimleyin." diyorum..

"TÜRK YEMEKLERİNE HER YERDE ULAŞABİLİYORUM"

Artık globalleşen dünyada restoranlar her yerde. Türk yemeklerine de her yerde ulaşabiliyorum. Ayrılınca sorunların en küçüğü yemek oldu..

"FENERBAHÇE'DE BİR WHATSAPP GRUBUMUZ VARDI"

İçinde Soldado, Isla, Fernandao, Neto, Giuliano'nun olduğu bir whatsapp grubumuz vardı burada oynarken. Hala o grup devam ediyor. Sohbet ediyoruz. Buradaki oyunculardan Soldado ve Isla ile en çok bağlantım var. Hala onlarla görüşüyorum..

"GALATASARAY'A GOL ATTIĞIM GECE UYUYAMADIM"

Hiç şüphesiz Galatasaray maçını ve attığım golü unutamıyorum. Son dakikadaki golü hiç unutamayacağım. O golün gecesinde de uyuyamadım. Benim kişisel tarihimde olacak..

"TRANSFER SÜRECİM 1 GÜNDE GELİŞTİ"

Transfer sürecim gerçekten çok hızlı gelişti. Suudi Arabistan'daki transfer süreci bitmeden 2 hafta önce Al Ahli geldi teklif yaptı. Fenerbahçe bu teklifi kabul etmedi. Transferin o noktada bittiğini düşündüm. Ardından, transferin son gününde tekrar bir teklif yaptılar. Gerçekten hem benim için, hem Fenerbahçe için çok iyi bir teklif etti. Fenerbahçe de, ben de kabul ettik. Her şey 1 günde gelişti..

"HERKESİN CİDDİYE ALMADIĞI BİR DURUMDU"

Teklif öncelikle geldiğinde, şunu söyleyebilirim, Comolli ile aramda bir konuşma geçmedi. Teklif ilk geldiğinde her şey çok belirsizdi. Herkesin ciddiye almadığı bir durumdu..

"HALA TAKIMIN İÇİNDE HİSSEDİYORUM"

Buradaki arkadaşlarımızla konuşmama ihtimalimiz yok açıkçası. Buradaki arkadaşlarımıza Whatsapp grubundan buradaki durumu soruyoruz. Ayrıca, ben gideli 2-3 ay oldu. Hala bu takımın içinde hissediyorum kendimi. Dolayısıyla, onlara bu süreci atlatmaları için destek veriyoruz..

"JAILSON, MÜKEMMEL BİR OYUNCU"

Jailson, çok genç ama mükemmel bir oyuncu. Genç olduğu için buraya adapte olması zaman alacaktır. Buraya çok büyük Brezilyalı futbolcular geldi ama adapte olamadan döndüler. Bazıları da çok iyi adapte oldular. Jailson iyi adapte olup, takıma çok büyük destek verebilecek oyunculardan bir tanesi. Ligde daha çok yeni. Ligi tanıdıkça, takım arkadaşlarını tanıdıkça daha da gelişecektir futbolu. Mehmet Topal, Eljif Elmas, Reyes olması önemli değil, bu adaptasyon süreci geçtikten sonra tüm takım arkadaşlarıyla birlikte çok iyi sonuç verecektir. Oyun zekası olan ve takıma yardım etmeyi öncelikli tutan bir oyuncu..

"VALBUENA'YA UYGUN BİR SİSTEM OYNANIRSA..."

Valbuena, gerçekten mükemmel bir oyuncu. Antrenmanlarda bile ondan top almak çok zor. Teknik kapasitesi çok yüksek bir oyuncu. Her maçını değil ama internetten Fenerbahçe'nin tüm önemli maçlarını seyrediyorum. Oyunun savunma kısmından çok hücuma daha odaklı bir oyuncu. Aklında sürekli atak olan bir oyuncu. Takım içerisinde ona uygun bir sistem şart, eğer bu sistem yaratılabilirse gerçekten verimli olacaktır..

"BENİM DÖNEMİMDE DE SAVUNMA SORUNLUYDU"

Geçen sene benim oynadığım dönemde de defans sorunları vardı. Defanstaki sorunlar, yalnızca defansla alakalı değil. Ofanstan top geldiği anda defans sorun yaşıyor. Defansın tam anlamıyla işini yapmasını bekliyorsanız kompakt bir şekilde, hücumcuların da destek verdiği bir sistem yaratılması gerekiyor. Ben eminim ki Fenerbahçe, yaşadığı bu sorunu da kısa süre içerisinde atlatacaktır..

"COCU ÇOK İYİYDİ AMA FUTBOL BU"

Bence Cocu, gerçekten çok iyi bir teknik adam. Hollanda'da da ispatladı. Bazı zamanlar her şey yolunda gitmeyebiliyor. Antrenmanlardaki metodolojisi, çalışma stili çok iyiydi ama futbol bu. Bazen, her şey beklendiği gibi gitmiyor. Yollar ayrılmak zorunda kalınabiliyor..

"COCU, AYRILDIĞIM İÇİN MUTSUZDU"

Cocu ve Comolli, arasındaki ters bir diyalog hiç duymadım. Takımdan ayrılırken, ayrıldığım için çok mutsuz olduğunu söylemişti. Takımdaki yerimin çok önemli olduğunu söylemişti. Kimi o zaman öyle teklifler geliyor ki, tarafların hayır demesi mümkün olmuyor. Bu teklif öyleydi ve ayrılmak zorunda kaldım. Cocu ve Comolli arasında kötü bir diyalog olduğunu kimseden de duymadım..

"COCU, VITOR PEREIRA GİBİ..."

Bazen gerçekten olmuyor. Çalışması takımla, ligle uyuşmayabilir. Cocu'nun durumunda bunu söyleyemem, o kadar çok çalışamadık. Bir de bakarsınız bir sonraki takımında şampiyon olur. Bu sadece burada bir şeylerin denk gelmemesiyle alakalıdır. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi Vitor Pereira. Burada bir şeyler yapamadı. Ancak, Çin'de şampiyon oldu. Cocu için de geçerli. Bundan sonra gideceği kulüplerde şampiyonluklar yaşayabilir..

INSTAGRAM'DAKİ AÇIKLAMALARINDA HEDEFİ...

Fenerbahçe taraftarı bana hep sevgiyle yaklaştı. Söylediğim sadece Fenerbahçe taraftarı da değil, başka takım taraftarına da söyledim. Orta sahanın ön tarafından oynayanlar, çok önemli kişiler artık. Hak ettikleri değeri görmeleri gerekiyor. Ben bunu söyledim instagram'da. Özellikle, bir kişiye ya da gruba söylemedim..

"ÖNCELİĞİM FENERBAHÇE OLACAKTIR"

"Olur da bir gün Türkiye'ye dönersem açık kapı olan birçok yer var ama önceliğim Fenerbahçe olacaktır.".

"COUTINHO BENİM KARDEŞİM"

"Barcelona'da arkadaşım değil, kardeşim dediğim Coutinho var. Çocukluktan beri iletişimdeyiz. O yüzden Barcelona maçlarını sürekli takip ediyorum.".

"FENERBAHÇE TARAFTARI, KALBİMDE OLACAK"

"Fenerbahçe taraftarına çok teşekkür ediyorum. Türkiye'de bulunduğum süre içerisinde bana sevgi ve saygıyla yaklaştılar. Her zaman benim kalbimde olacaklar. Fenerbahçe taraftarı, Fenerbahçe için bir yakıt gibi. Onlar olmazsa Fenerbahçe her ne yaparsa yapsın istediği yere ulaşamayacaktır. Taraftarlar takıma destek vermeye devam etsinler...".