Opta’nın ligimizi analiz etmeye başladığı 2014-15 sezonu başından bu yana önceki iki sezonda ligde sadece birer maç kaçıran Mehmet Topal Pazar akşamki derbide sahada olamayarak bu sezon üçüncü maçını kaçırmış olacak. Bu periyotta toplam 74 lig maçına çıkan Mehmet Topal’ın oynadığı maçlarda Fenerbahçe’nin %64’lük bir galibiyet oranı var. Oynamadığı dört maçın ise Fenerbahçe sadece ikisini kazanabilmiş (%50). Topal varken takım maç başına 1,8 gol atarken yokluğunda 2,3 gol atılıyor olması ilginç bir detay. Ancak yenilen gol ortalamasının da o varken 0,8 yokken 1,3 olduğunu görüyoruz.

LENS'İN YOKLUĞU DAHA ENDİŞE VERİCİ...

Takımın yeni transferi ve heyecan yaratan isimlerinden Jeremain Lens’te ise durum Fenerbahçe adına daha endişe verici. 10 haftayı geride bıraktığımız sezonda Lens maçların dördünü kaçırdı ve bu maçlarda Fenerbahçe üç beraberlik bir yenilgi aldı, hiç galibiyet elde edemedi. Lens’in oynayabildiği altı maçta rakip ağlara 16 gol bırakan Fenerbahçe (maç başına 2,7 gol) Lens yokken sadece beş gol bulabildi (maç başına 1,3 gol). Bir hücum oyuncusu olmasına rağmen Lens’in oynadığı maçlarda dört gol yiyen Fenerbahçe’nin (maç başına 0,7 gol) o yokken altı gol yemiş olması (maç başına 1,5 gol) “en iyi savunma hücumdur” sözünü hatırlatıyor.

MEHMET'İN YERİNE KİM OLACAK?

Mehmet Topal’ın yerine geçtiğimiz hafta Roman Neustadter’in adı ön plana çıkarken maça yaklaştıkça Josef de Souza’nın ismi de görev tanımı olarak anılmaya başlandı. Normalde birlikte oynayan ikilide daha defansif rolün Souza’ya verilmesi ve sakatlıktan dönecek Ozan veya Advocaat’ın zaman zaman denediği Alper’i merkezde denemesi söz konusu olabilir. Pas tercihlerine baktığımızda birinci, ikinci ve üçüncü bölge pas dağılımları açısından Mehmet Topal’a (%16,5 - %57,5 - %26.0) Josef’in (%16,7 - %62,8 - %20,5) daha çok benzediğini görüyoruz. Alper ise kenarda da oynadığı maçlar olduğu için daha ofansif bir dağılıma sahip (%4,2 - %51,8 - %44,0).

Lens’in yerine oynayacak isim ise daha sistemsel bir tercih anlamı taşıyabilir, merkezde Neustadter veya maça yetişirse Ozan’ın oynaması durumunda Alper Potuk kenara geçebileceği gibi Sow gibi daha ofansif bir tercih de söz konusu olabilir. Bu da Dirk Advocaat’ın sıradan oyuncu tercihi dışında oyun anlayışı konusunda da fikir verecek bir seçim olacak.

Kaynak : Goal-Opta