Peki, Fenerbahçe'de futbolun patronu olan Damien Comolli, önceki kulüplerinde neler yaptı? İşte yanıtı....

FUTBOLCUKTAN VAZGEÇTİ - MONACO (1992-1995)

Damien Comolli, 13 Aralık 1972'de Fransa'nın Beziers kentinde doğdu. Monaco'nun genç takımlarında futbol oynadıktan sonra, 20 yaşındayken kariyerine farklı bir yolda devam etmeye karar verdi. Monaco'nun U16 takımında 3 yıl antrenörlük yaptı. Bu süreçte hukuk diploması ve antrenörlük lisansı aldı.
.
WENGER: SADECE BİR SCOUT'TU - ARSENAL (1996-2003)

1996 yılı, Comolli'nin kariyerindeki dönüm noktası oldu. Fransız antrenör, Arsenal'de scout (gözlemci) olarak göreve başladı. İngiliz devinde 2003 senesine kadar tam 7 sezon çalıştı. Sonradan kulübün efsaneleri arasına giren Thierry Henry ve Robert Pires gibi isimlerin yanı sıra Kolo Toure, Gael Clichy ve Emmanuel Eboue'yi kendisinin transfer ettiğini söyledi..

Tabiri caizse yıllarca kendini böyle pazarladı. Arsene Wenger, bu iddialar karşısında sessiz kalsa da 2010 yılında Comolli'yle ilgili yöneltilen sorulara daha fazla dayanamadı. Wenger, "Size Comolli'yle ilgili yazacak bir şeyler söyleyeyim. O, Arsenal'de futbol direktörü değildi..Steve Rowley'nin altında çalışan birçok scout'tan biriydi. Transferleri onun yaptığı da doğru değil. Arsenal'de transferi sadece bir kişi yapar, o da benim" ifadelerini kullandı. Daha sonra Comolli'nin önerisiyle alınan tek oyuncunun, 2003'te Cannes'dan transfer edilen, şu anda Başakşehir forması giyen Gael Clichy olduğu ortaya çıktı..

O ARTIK SPORTİF DİREKTÖR - ST.ETIENNE (2004-2005)

Fanatik'in haberine göre Damien Comolli için sportif direktörlük macerası, 2004 yılında St.Etienne'de başladı. Fransız ekibi, 1. Lig'e yükseldikten sonra Comolli'yi göreve getirdi. Beklenti, takımın ligde kalmasını sağlayacak bir kadro kurulmasıydı. Comolli, 6'sı kiralık olmak üzere 10 transfer yaptı..

Bunlardan biri de 1.2 milyon Euro'ya gelen, sonradan Comolli'nin Tottenham'a 12.3 milyon Euro'ya aldığı Didier Zokora'ydı. St.Etienne, çok iyi bir sezon geçirerek ligi 6. sırada tamamladı. Damien Comolli'nin ilk St.Etienne macerası sadece 1 sezon sürdü..

21 MİLYON EURO'LUK MODRIC'İ KEŞFETMİŞ - TOTTENHAM (2005-2008)

Fransız futbol adamı, 2005 yılında eski takımı Arsenal'ın ezeli rakibi Tottenham'a geçti. Londra ekibi, Damien Comolli'yi geniş yetkilerle donattı. Comolli, kısa sürede menacer Martin Jol ile anlaşmazlığa düştü. Jol, 2007 yılında görevinden ayrıldığında yaptığı açıklamada, "Transferler benim fikrim alınmadan yapıldı. Dengesiz bir kadro yapısı oluştu" sözleriyle eleştiride bulundu. Damien Comolli, takımın başına İspanyol teknik adam Juande Ramos'u getirdi..

Transfere milyonlarca Euro para harcandı. Ancak işler beklendiği gibi gitmedi. Tottenham Yönetimi, 2007-08 sezonunun ekim ayında Comolli ve Ramos'u kovdu..

Arsenal'deki gibi, Tottenham'dan ayrıldıktan sonra da Damien Comolli, takıma kazandırdığı yıldızlarla övündü. Gareth Bale, Dimitar Berbatov, Luka Modric gibi isimleri kendisinin keşfedip, transfer ettirdiğini söyledi. İşin aslı, bu futbolcuların hepsi zaten ünlüydü..

Modric için 21 milyon Euro, Bale için 14.7 milyon Euro ve Berbatov için 15.7 milyon Euro gibi o dönem için yüksek sayılabilecek bonservis bedeli ödenmesi bunun göstergesi. Tottenham cephesine göre Comolli'nin keşfiyle yapılan tek bir transfer vardı: 2006'da Lens'ten alınan sol bek Benoit Assou-Ekotto..

'COMOLLI PARAMIZI CAMDAN DIŞARI ATTI' - ST.ETIENNE (2008-2010)

St.Etienne Başkanı Bernard Caiazzo, Damien Comolli'nin boşa çıkmasını büyük bir fırsat olarak gördü ve yeniden göreve getirdi. Ancak sonradan yaptığı açıklamada, bunun hayatındaki en kötü kararlardan biri olduğunu itiraf etti..

Comolli'nin ikinci St.Etienne macerası, kulüp açısından kabus gibi geçti. Yaptırdığı transferlerin performansı tam anlamıyla fiyaskoydu. 2009-10 sezonunda Yeşil-Beyazlılar düşme hattının hemen üzerinde ligi tamamladı. Comolli'nin görevine son verildi..

Başkan Caiazzo, yaptığı açıklamada Fransız sportif direktöre ateş püskürdü: Comolli geçen yaz (2009) 22 milyon Euro'muzu 7 futbolcu için harcadı. Teknik direktör Alain Perrin, aldığı oyuncuların çoğundan haberdar bile değildi. Comolli, transferde son sözü söyleyen isimdi. Ona kulübün anahtarını teslim ettik, paramızı camdan dışarı attı! Finansal açıdan battık. Damien'e Tours'da oynadığı dönemde Laurent Koscielny'yi almamızı söyledim. Bana '2. Lig'den oyuncu alırsan, 2. Lig takımı olursun' dedi. Lorient, 1.5 milyon Euro'ya aldığı Koscielny'yi 12.5 milyon Euro'ya Arsenal'e sattı!....

PARA SAÇTI BAŞARI GELMEDİ - LİVERPOOL (2010-2012)

Comolli'nin St.Etienne'deki kötü döneminin ardından Liverpool'da futbol strateji direktörü olması, şaşkınlıkla karşılandı..

3 Kasım 2010'da göreve başlayan Comolli'nin ilk işi, ara transfer döneminde Luis Suarez'i Ajax'tan 26.5 milyon Euro'ya, Andy Carroll'ı ise Newcastle'dan 41 milyon Euro'ya almasıydı. Comolli, en pahalı Britanyalı futbolcu yaptığı Carroll transferi nedeniyle fazlasıyla eleştirildi. 22 Mart 2011'de görevi futbol direktörü olarak değiştirildi..

2011-12 sezonunun başında yaptırdığı transferler, sonun başlangıcı oldu. Downing, Henderson, Adam ve Sebastian Coates gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 9 oyuncu için 66.5 milyon Euro bonservis bedeli ödendi. Liverpool, kötü gidiş sonrası karşılıklı anlaşarak Comolli ile yolları ayırdı.

İngiliz ekibi sezonu şampiyon Manchester City'nin 37 puan gerisinde, 8. sırada tamamladı. Fransız sportif direktör, yıllar sonra yaptığı bir açıklamada Liverpool'dan ayrılmasının en önemli nedeninin, Henderson'a ödediği 18 milyon Euro'nun yönetim tarafından 'çok fazla' bulunması olduğunu söyledi..

MENAJERLERE YARDIMCI OLDU - BOŞTA (2012-2018)

Damien Comolli, 2012'de Liverpool'dan ayrıldıktan sonra Fenerbahçe'ye imza atana kadar hiçbir kulüpte görev yapmadı. Bu süreçte Comolli'nin kulüplerle yakın ilişkilerini kullanarak futbolcu menajerlerine transferlerde yardım ettiği öne sürüldü. Bu transferlerin birinin de Fenerbahçeli Salih Uçan'ın 2014'te Roma tarafından 2 yıllığına kiralanması olduğu iddia edildi..

Ali Koç'un başkanlığını yaptığı 1907 Fenerbahçe Derneği'ne konuşmacı olarak geldi. Kendisini Türkiye'ye getiren menajerlerle Türk basınına röportajlar verdi. Ardından seçim sürecinde Ali Koç'la birlikte çalışmalara başladı..

HOCASI COCU KOVULDU, TRANSFERLERİ DÖKÜLÜYOR - FENERBAHÇE (2018-)

Ali Koç, genel kurulda tarihi farkla Aziz Yıldırım'ı geçerek Fenerbahçe Başkanı oldu. Koç, sadece Fenerbahçe'yi değil Türk futbolunu değiştirme iddiasıyla yola çıktı..

1 yıldır birlikte planlama yaptığını söylediği Damien Comolli'yi hemen sportif direktör olarak göreve başlattı. Comolli'nin teknik direktörlüğe Phillip Cocu'yu getirmesi, daha önce Hollandalı teknik adamların Türkiye'de yaşadıkları başarısızlıklar nedeniyle tartışma konusu oldu.

'HEPSİ BİTECEK' DEDİ ALPER FORVET OYNADI!

Fransız futbol adamı kendi imza töreninde, "Transferleri, Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarından önce bitirmek istiyorum. Son dakika transfer yapmaktan nefret ederim" demişti. Buna rağmen Benfica maçına sadece Ayew, Barış ve Berke yetişti. Fenerbahçe, Portekiz devinin karşısında forvette Alper Potuk'u oynatmak zorunda kaldı! Devler Ligi hayali bir kez daha başka bahara kaldı. Comolli, "100 oyunculuk bir havuz oluşturduk" dedi..

FUTBOLUN PATRONU ORTADAN KAYBOLDU

Transferlerden Ayew, Slimani, Benzia, Jailson, Michael Frey ve Diego Reyes, Comolli'nin getirdiği isimlerdi. Başta Reyes ve Frey olmak üzere bu futbolcuların vasat performansı nedeniyle Fransız direktör eleştiri oklarının hedefi haline geldi..

Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ne havlu atarken, ligde 10. haftayı 9 puanla düşme hattının hemen üzerinde tamamladı. Futbolun patronu Comolli, Cocu'nun kovulması sonrası adeta ortadan kayboldu. Comolli ile ilgili en ciddi iddia ise transferlerin tamamını uzun süredir yakın ilişki içerisinde bulunduğu Türk bir menajerlik şirketi üzerinden yaptırdığı yönünde..


Kaynak:Fotomaç