Ünal, olası MHK değişikliğinin futbola faydadan çok zarar getireceğini dile getirerek TFF'yi uyardı.


İşte Ünal'ın "Çare MHK'nin değişmesi mi?" başlıklı yazısı...

"Federasyon Başkanı'nın sahibi olduğu medya organlarında MHK'nın değişeceği, yerine Kuddusi Müftoğlu'nun geleceği yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. 

1) Mevcut MHK'yı eleştiren birisi olarak söylüyorum. 6 ay sonra, yani Haziran 2019'da TFF Genel Kurulu var. Yapılacak bir değişiklik, Türk hakemliğine bir şey kazandırmaz.

2) Zekeriya Alp'in 16 Aralık 2014'teki istifasından sonra son 4 yıldaki "Yusuf Namoğlu - Kuddusi Müftüoğlu, Yusuf Namoğlu - Kuddusi Müftüoğlu" değişimleri olur ki, bu kronoloji Federasyonu kurtarmaz. Adama, "Giden niye gitti, gelen niye geldi" diye sorarlar.

3) MHK Başkanı ve ekibi tespit edilirken; halı sahaya futbolcu çağırır gibi yapılmamalı. Uyumu, kariyeri, vereceği katkı ve her şeyden önemlisi hakemler tarafından kabul görecek bir isim ve kadro tercih edilmeli. 

4) MHK'ya birilerinin kontenjanından girenler ya günlerini gün edip ücretlerini alıyor, ya da eşe-dosta maç almak için çırpınıp duruyorlar. Riva'daki beyler de sağ olsunlar seyrediyorlar.

Müftüoğlu'na açık mektup!
Sayın Müftüoğlu, çok genç, henüz 45 yaşında MHK Başkanı olmuştunuz. Sizden çok ümitliydik. Genç başkan, "hakemleri anlayabilir" diye düşünmüştük. İlk 8 hafta sonunda şunu gördük ki; kontrolü kaybettiniz. FIFA hakem listeniz, tam bir fiyasko çıktı.



Sınav ve değerlendirme yapmadan klasman atlattığınız hakemlerin neredeyse tamamı atletik testleri geçemedi. Büyük emekler verilerek kurulmuş bir eğitim düzeni vardı; bunun ortadan kalkması sizin dönemde hız kazandı. Kulüplerin baskısı karşısında direnç gösteremediniz. Belli kulüpler, hakemleri çıtır çıtır yedi. Sonra ne oldu; bir akşam istifa dilekçenizin işleme konulduğunu toplantı yaparken, ekrandan öğrendiniz. 

Şimdi bu hatalarınızdan ders çıkardınız mı? Ekibinizi doğru seçebilecek misiniz? Ve bu göreve gerçekten talip misiniz ve hazır mısınız?

FIFA listesi bize ne anlatıyor?
Ülkeler en geç 1 Ekim'e kadar FIFA hakem listelerini, FIFA'ya gönderirler. FIFA, bu son listeyi 25-26 Kasım'da onayladı. 5 Aralık'ta da UEFA kategori güncellemesi yaptı. Peki, bizim liste, bize ne anlatıyor?

1) Halil Umut Meler, UEFA Avrupa Ligi'nde maç almasına, ülke içinde hakemliği kabul görmesine rağmen kategori atlamadı. UEFA genel olarak 1 yılda, 2 kategori atlatmıyor. Meler, en son 6 ay önce kategori atlamıştı.

2) Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya 1. kategorideki yerlerini korudular.

3) Ümit Öztürk, son 3 yılda çıkış yapan bir isim olarak ve geliştirdiği İngilizcesi ile FIFA olmaya en güçlü adaydı. Ancak Alper Ulusoy'dan 3 yaş küçük.

4) Bizim hakemlerimiz listeye girdiğinde 3. kategoriden başlıyor. Avrupalı hakemlerin çoğu 2. kategoriden başlıyor. 3 yıl içinde bir çıkış yapamazsanız; yaşınız geçiyor. Bizim daha genç hakemleri FIFA listesine sokmamız lazım.

FIFA hakem listemizin yaş ortalaması çok yüksek. Avrupa arenasında çok daha genç hakemler görmeye başladık. Bu şartlarda rekabet etmemiz zorlaşıyor.

Siz hiç bu işlere kafa yoran MHK gördünüz mü? Ülke derseniz; bir aydır bir tacı, bir penaltıyı tartışmaya devam ediyor.

Sizce bu risk değil mi?
Dar hakem kadrolarının ciddi riskleri oluyor. 
Gelin bu sezondan örnek verelim.
Süper Lig'e 25 hakemle başladık.
Barış Şimşek ve Zorbay Küçük sakat. Kadro oldu 23...
Belli hakemler, belli kulüplerin maçlarına çıkamıyorlar. Henüz 16 haftada siftah yapamayan hakemler de var.
Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarını dikkate alırsak; belli haftalarda bazı hakemleri kullanırken risk alıyorsunuz.

Örnek mi?
Dün akşam 20.55'te başlayan Roma'daki Lazio-Frankfurt maçında Ümit Öztürk, ilave hakemdi. Bugün akşam saatlerinde bu hakem ekibinin İstanbul'da olması bekleniyor. Yarın da Ümit Öztürk Başakşehir-G.Saray maçında düdük çalacak.

Bir hava muhalefeti, bir uçak rötarı, birkaç maçın hakeminin değiştirilmesine yol açar ki; herkesin buluttan nem kaptığı memlekette başınızı belaya sokar. Ümit Öztürk'ün bu maç için alternatifi kim? Bülent Yıldırım, Mete Kalkavan; ama onların da başka maçları var. Bence bu kadar limitlerde gezinmemeli.

Kaynak: Türkiye