Konuşmasına Galatasaray camiasının önemli isimlerinden Yusuf Ziya Öniş’i anarak başlayan Dursun Özbek. 22 Ekim’de yapılacak genel kurul için, “Ali Sami Bey ve arkadaşlarından beri en önemli genel kurullardan biri” ifadesini kullandı. Tüm üyelerden bu kurula iştirak etmesini rica eden Dursun Özbek, sözlerine şöyle devam etti:

“KAYNAK BULMAK ZOR”
Galatasaray Spor Kulübü, konsolide olarak toplamda 168 milyon Euro gidere sahip. Gelirlerimiz 150 milyon Euro seviyesinde. Çalıştığım dönemde gördüğüm ve uluslararası kurumların belirttiğine göre Galatasaray, şu an Türkiye’de sportif alanda en yüksek geliri olan kulüp. Para Ligi’nde de olan tek Türk takımıyız.

Eğer geçmiş yönetimler, gelecek yıllardaki gelirleri temlik ederek para harcadıysa yönetimlerin işi zor. Gelirler durumdan çok iyiyiz. Ufak ayarlamalar ile denk bütçe kurulabilir. Fakat 38 milyon Euro’luk kur farkı ve faiz gideri var. Bu borçlanmayı kaldırabilir ya da ayarlayabilirseniz işiniz kolay.

Peki bu 150 milyon Euro gelir nerede? Çok önemli sponsorluk gelirleri 2020’ye temlik edilmiş durumda. Naklen yayın gelirleri de aynı şekilde 2018-19’a kadar… 22 Ekim’deki genel kurulun ardından bunun bir haksızlık olduğunu göstermek için tekrar toplanacağız. Sizden önceki her şeyi tüketince kaynak bulmak zor oluyor.

“BU ŞEKİLDE DEVAM EDEMEZ”
Borç ve faiz sarmalından çıkmamız lazım. Bağımsız denetim kuruluşları açıklamalarına göre 500 milyon dolar seviyesinde borcumuz var. 230 milyon doları finansman kuruluşları geri kalanı ise tedarikçi ve taahhütlere karşılık geliyor. Her sene 38-40 milyon Euro civarı ödenen faizi sizin düşüncenize bırakıyorum.

Bir önceki Divan Toplantısı’nda ‘Galatasaray’ın mali, sportif, yönetim kriterleri olması lazım’ dendi. Bu kriterler bütün yönetimlerin üstünde ve hepsinin uyma mecburiyeti olan kriterler olmalı. Bu nedenle bu kriterlerin oluşması için bir komisyon oluşturduk.

Esas işimiz sporda başarılı olmak. Sadece Galatasaray değil Türkiye nezdinde başarılı olup gençlere yönelik faaliyetlerde bulunmalıyız. Bu kriterlerin ardında başarı gelecektik. Finansman kuruluşlarından kurtulursa Galatasaray para kazanan bir kulüp olacak. 22 Ekim’deki genel kurulun temelinde bu yatıyor. Bu şekilde devam edemez.

“KASADAN PARA ÇIKMAYACAK”
Galatasaray Spor Kulübü, daha önce gayrimenkul değerlendirme çalışması yaptı. Mecidiyeköy’den çıkıp Aslantepe’de yeni stada kavuşmuş. Bu stat projesinde çatı açılır kapanır olarak düşünülmüş. O dönemki yönetim ‘Üstünü kapatmaya gerek yok, ayrılan bütçeyi bize verin ya da bizim gösterdiğimiz yerlere harcayın’ demiş. Üst kullanım hakkını bu borçlar ve taahhütler nedeniyle alamıyoruz. 2011’den beri bugüne kadar gelişme olmamış.

Seçim beyannamemde bu sorunu çözmeyi vaat ettim. 6 ay sonunda Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nü ikna ettik. Kapalı spor salona ihtiyacımız olduğunu ve bunu da GSGM arazisine yapmak istediğimizi ilettik. Bu salon yine GSGM’ye ait olacak. Çatı kapanmasından kaynaklanan borçtan daha büyük bir yatırım olacak. Sayın Bakan Akif Çağatay Kılıç ile geçen hafta görüştük. İnşaata başlarsa çatı problemi kalkmış olacak. Süreç hakkında daha sonra açıklama yapacağız. Bu salon için Galatasaray Spor Kulübü’nün kasasından para çıkmayacak. Projelendirdik. İsim hakkının 10 yıllığına verilmesi planlanıyor. Sponsorlarımızdan NEF’e de teşekkür ediyorum. Proje desteği sağlayacaklar. İnşaat kısmı için de görüşüyoruz.

“HERKESİN MUTABIK OLMASI GEREKİYOR”;
Galatasaray Spor Kulübü’nde temlik ya da rehin edilecek bir şey kalmamış durumda. Yeni kaynak yaratmak zorundayız. Bunların başında gayrimenkuller geliyor. En değerli varlığımız da 1.176.000 metrekarelik Riva’daki arazimiz. Sayın Selahattin Beyazıt bu arsayı 41 sene önce kattı. Zor günleri düşünerek zor şartlarda bu arazi Galatasaray’a kazandırıldı.

2010’a kadar alındığı şekilde kalan Riva’da Sayın Adnan Polat döneminde imar çıkartıldı. Projede 840 villa inşaat ruhsatı alınmış. İhale de yapılmış. Sayın Ünal Aysal geldikten sonra tartışmalar sonrası o ihaleler sonuçlanmamış. Ruhsat halen geçerli.

Bu dönemden çıkmak için herkesin mutabık olması gerekiyor. Riva arazisinin getirisi 300 milyon dolar civarı olacak. Emlak Konut ile projelendirildi. Bu proje arsanın satışı ya da el değiştirmesi değildir. İmarı ve satışı sonrası giderler çıktıktan kalan karın %80 Galatasaray ve %20 Emlak Konut arasında paylaşılması… Bir komisyon oluşturduk. 22 Ekim’e kadar inceleyecekler. Sonra kendileri Genel Kurul’da sunum yapacaklar.

“FLORYA’DAN 200 MİLYON DOLAR GELİR BEKLENİYOR”
Galatasaray’ın Florya’da 23 dönümlük arsası var. Florya yokken ne yapılmış diye inceledim. Galatasaray Lisesi’nden Taksim Stadı’na, Likör Fabrikası’ndan Anadolu Yakası’na pek çok yerde çalışmış. 23 dönümlük arsa Jupp Derwall döneminde çimlendirilmiş ve tesis haline gelmiş. İhtiyaçlar sonrasına büyüdük. Şu an iki nizamı sahamız var. Biri A Takım diğerinde ise alt yaş grupları çalışıyor. Bu zemini çok yoruyor. Zemin nedeniyle Sinan Gümüş ve Cavanda sakatlık geçirdi. Neye ihtiyacımız var diye çalışma yapıldı. Asgari 8 nizami çim saha ki bu zeminlerin de TT Arena zeminiyle uyumlu olması gerekiyor. Avrupa’da daha da çok sayıda çalışılıyor. İstanbul’un çok değerli bir yerindeki arsayı değerlendirmeye çalışıyoruz. Tapulu arsamız dışında üst kullanım hakkı ve kira vasfımızın olduğu kısımları da es geçmiyoruz. Florya’dan stada gitmemiz 1.5 saat sürüyor. Sporcular bundan etkileniyor. Florya’dan 200 milyon dolar gelir bekleniyor.

“HERKESE KAPIM AÇIK”
Büyük bir araziyi Galatasaray’a kazandıracağız. İleriye dönük 1-2 milyon metrekare arsa satın alma projemiz var. Riva ve Florya projesi sonrası ilk olarak banka borçları, sonra taahhütten kaynaklı borçlar kapanacak kalan parayla da bizim ileriye güvenle bakmamızı sağlayacak bir arsayı Galatasaray bünyeye katmak istiyoruz. Basın üzerinden Galatasaray sorunlarını tartışmayı etiğe ve Galatasaray değerlerine uymayan bir şekil olarak görüyorum. Tartışma yeri burası. Uygun zemini seçmek lazım. Herkese kapım açık. Bilgilendirme ihtiyacınız varsa çağırın geleyim.

“BAŞKANLAR VE YÖNETİMLER SORUMLULUK ALMALILAR”
Oteli daha erken açmamız gerekirdi. Açamadık değil açmadık. İnşaatın bitmesi için finansal bir problem yok. Başkanlar ve yönetimler projelerde kulübü borçlandırırken sorumluluk almalılar. Riskli konularda kefalete girmeliler. ‘Ben yaptım olmadı zararı kulüp çeksin’ yok. Burası çok önemli bir değerimiz. Alp Yalman’a da teşekkürler. Bu tip yatırımlar için kasada para yok. Yönetim olarak bu projeye inanıyorsak bu arsa önemli arsa bir otel Galatasaray’a ileride çok güzel kira getirisi olabilir. Bir çok kişi tenkit etti. Kredi yapılandırması istediğim zaman ‘Buranın kefili benim’ dedim. Bu parayı verecekseniz otel istediğimiz kira geliriyle açıldığı zaman kefaletim düşecek. Turizmin geldiği zor durumdan dolayı açılış tarihini ileri attık. 100-150 milyon dolar arası bir varlık olacak.

BAŞKAN DURSUN ÖZBEK’TEN YANIT
Dursun Özbek konuşmasının ardından yapılan eleştirilere yanıt vermek için bir kez daha kürsüye çıktı. Başkan Özbek'in sözleri şöyleydi:

Keyif aldığım bir divan toplantısı oldu. Herkese çok teşekkürler. Hatalarımızı yanlışlarımızı söylediler. Yine notlarımızı aldık. Gereken hassasiyeti göstererek yorumları değerlendireceğiz. Fatih Altaylı tespitleri doğru. Notlar aldım değerlendireceğiz. Galatasaray’a gelen yönetimler bu dar boğazdan çıkmayı aynı şekilde görmüş.

Özhan Canaydın 100. Yıl balosu öncesi beni çağırdı. Bize proje yap dedi. Sefaköy arsası için burada altın yatıyor dedim. Spor tesisi de konaklama tesisi de yapabiliriz. Arsa elden gitmiş. Florya’ya projeye yapmayı teklif ettim. Florya’daki haklarımız tapumuz kadar önemli. Bunları yok sayarak bir proje içine girmeyiz.

Benim kafamda iki şekil var. Birincisi Riva ve Florya arazileri üzerinde ipoteklerimiz. 250 milyon dolara varan ipotek var. Öncelikle bu ipoteğin kalkması lazım. Denizbank ile konuştum. Bu arsa üzerinde olan ipoteğimizi kaldırmalısınız yeni sözleşme temlik olarak kullanılabilir. Ana sözleşme sonrası nakit akışı belli olacak. Florya’dan tahmin etmediğimiz hızda kasamıza para girebilir. Böyle halledersek, 170-175 milyon dolarlık borcumuzu yeniden yapılandırabileceğiz.

İkinci şıkta iki devlet bankası ile görüştüm. Yetki alırsam sözleşme yapacağımı ifade ettim. Bu anlaşmayı kırar mısınız sorusuna evet dediler. Bir konsorsiyum kuralım bir özel banka da içinde olsun. Üçlü bir kontratla biz bunu yaparız dediler. İnsanların bu projelere değer verdiğiniz gördüğüm için peşinde koşuyorum. Mesaimin büyük kısmını bu yönde veriyorum. Galatasaray buna mecbur vaziyettedir.

Bu bir paket… Bunun içinden çıkan her şey bu değerlerde olmayacak. Bir ön protokol yapıldı. Genel Kurul kabul ederse bunu yapacağımız şartı koştuk. Elimizdekilerden en hızlı nakite dönüşecek varlığımız