UEFA'nın aldığı kararlardan en çok ses getireni artık katsayı sıralamasında ilk 4 ülkenin 4'er takımına doğrudan Şampiyonlar Ligi'ne girme hakkı tanıması oldu.

Mevcut durumda ilk 4'te yer alan İspanya, İngiltere, Almanya ve İtalya liglerinde ilk sırayı alan toplam 16 takım Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan grup aşamasında başlayacak.

Yeni formatta, UEFA ülkeler sıralamasında 5 ve 6. sıradaki liglerin ilk 2 takımı, 7 ile 10. sırada yer alan ülkelerin ise sadece şampiyonlarının doğrudan gruplara katılmasını öngörüyor.

 Süper Lig'i nasıl etkileyecek?
Türkiye mevcut durumda 10. sırada yer aldığı için şampiyonunu doğrudan göndermeye devam edecek. Süper Lig'de bu yılın şampiyonu olan takım 2018-2019 sezonunda yine grup aşamasından başlayacak. 10. sıradaki Türkiye'yi, Çek Cumhuriyeti, İsviçre ve Hollanda takip ediyor. Aradaki puan farkı 1 sezonda kapanacak kadar az değil.

Süper Lig 2.'si kaç ön eleme oynuyor? 
Süper Lig'i 2. sırada bitiren takımlarımız Devler Ligi'ne katılmak için 2 ön eleme geçmek zorundaydı. İlk turda genelde kolay rakipler gelirken, son aşamada büyük ülkelerin temsilcilerine söz geçirmekte zorlanıyorduk. Artık 2 olan ön eleme sayısı 3'e çıktı. Ancak artık muhtemel rakipler arasında İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya takımlarının olmaması da önemli bir avantaj olarak gözüküyor.

Temsilcimizin rakibi ilk turda Çekya, İsviçre, Hollanda, Yunanistan ve Avusturya liglerinin 2.lerinden biri olacak. Güncel puan sıralamasına göre Slavia Prag, Basel, Ajax, Sturm Graz liglerinde 2. sırada bulunuyor.

6 takımdan turu geçecek 3 takıma Portekiz, Ukrayna, Belçika liglerinin 2.leri ile Fransa ve Rusya liglerinin 3.leri eklenecek. Bu 8 takımdan 4 tur atlayacak, son aşamada ise 2 takım Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkı kazanacak.

Beşiktaş'ta gözler lig ikinciliğine çevrilmiş durumda.

Ligde kalan 5 maçı kazandığı takdirde kesin olarak Şampiyonlar Ligi ön eleme vizesi alacak olan Siyah-Beyazlılar son 5 sezonda topladığı puanlarla UEFA sıralamasında 25. durumda.

KURADA SERİ BAŞI OLACAK 

Kartal ligi 2. sırada bitirdiği takdirde hem 3. ön eleme turunda, hem de Play-Off turunda seri başı olacak. Beşiktaş özellikle 2016-17 ve 2017-18 sezonunda kazandığı puanlarla önemli bir başarı yakaladı.

DEV TAKIMLARI GERİDE BIRAKTI 

Beşiktaş son 5 sezonda topladığı puanlarla Monaco, Lyon, Sporting Lizbon gibi takımları geride bıraktı.

UEFA sıralamasında Fenerbahçe 45., Galatasaray 67., Başakşehir ise 118 durumda.

GÖZLER KALAN 6 MAÇA ÇEVRİLDİ 

Beşiktaş dışında diğer Türk takımlarının ön elemede seri başı olma şansı bulunmuyor.

Bu nedenle Kartal kalan 5 maçı kazanıp Şampiyonlar Ligi ön elemesine kalırsa güçlü rakiplerle eşleşmeyecek..

Öte yandan UEFA ile Avrupa Kulüpler Birliği (ECA), UEFA genel merkezinde bir toplantı gerçekleştirdi. Şampiyonlar Ligi maçlarının hafta sonunda oynanması konusunun da konuşulduğu toplantıda birçok karar alındı.Konuyla ilgili açıklama yapan La Liga Başkanı Javier Tebas, Şampiyonlar Ligi’nin hafta sonu oynanması planına kesinlikle karşı çıktıklarını ifade ederek, “Lig maçlarını hafta sonu oynamaya devam edeceğiz." dedi.




Kaynak:Hürriyet