İşte Türkiye'nin önde gelen isimlerinin derbi tahminleri ve yorumları...

ŞANSAL BÜYÜKA: Galatasaray kaybederse kaos...


Galatasaray çok uzun yıllar sonra kazanabilirse, uzun bir süre her şey güllük gülistanlık olur. Kaybederse “merhaba kaos...” Sadece bir maç kaybetmiş olmaz, belki de sezonu bile kaybedebilir. Bu kadar önemli Fenerbahçe maçı...

İki hafta öncesine kadar “çok iyi” dediğimiz Galatasaray ile, dört hafta öncesine kadar “çok kötü” dediğimiz Fenerbahçe arasında bugün sadece 2 puan fark var. Kış mevsimine giriyoruz ama Fenerbahçe’de sanki baharın gülleri açtı.

Kabul edelim ki, Advocaat’ın takım üstündeki ağırlığı hissedilmeye başlandı. En önemlisi Van Persie kımıldadı, kendine gelmeye başladı. Eskiye göre savunma da öyle... Manchester United ve Akhisar maçları, savunma anlayışıyla kazanılmış maçlar... Lens’in gelişi takımın hücum anlayışını toptan değiştirdi, bir zenginlik, bir derinlik kattı.

RIDVAN DİLMEN: Advocaat eski Advocaat değil

Tabelaya bakalım. F.Bahçe Akhisar'a 3 gol attı. Üst üste ligde 3 galibiyet aldı. Şimdi sırada Galatasaray maçı var. Kadıköy'de galip gelirse rakibini geçecek. Artık taraftarlar da 4 hafta önceki havasında değil. Çünkü takım toparlandı. 

Advocaat "Takımı yeni tanıdım" dedi. Fener'de son 3 maçta hücum hattında hep bir değişim gördük. Hoca rakibe göre oyun kuruyor. Bu da Türkiye'yi yavaş yavaş tanıdığını gösteriyor.

CÜNEYT TANMAN: Galatasaray bu kez yalnız değil!

Şüphesiz çok önemli bir derbi. Kaybedenin şampiyonluk yoluda zirveden çok uzaklaşacağı, teknik adam değişimlerine kadar gidebilecek bir derbi bu. 17 yıl konusu iki takımı da geren bir diğer konu.

Basketbol maçında yaşananlardan sonra ve Galatasaray taraftarının stada gelecek olmasını da düşündüğümde daha maç başlamadan çok gergin bir atmosfer olma ihtimali çok yüksek.

Sahada özellikle Galatasaray için maçın başında müthiş bir baskı oluşacak. Galatasaraylı oyuncular bu başlangıca çok dirençli olmalı. Rakibini kendi 18'inden uzak tutabilmeli.

Lens ve M.Topal'ın oynamayacak olması Galatasaray için büyük bir şans. Bu eksikler Fenerbahçe'nin galibiyet şansını azaltan Galatasaray'ın maçı kazanması konusunda büyük bir fırsat yaratan bir faktör.
Fenerbahçe'de Volkan Şen, Van Persie, oynarsa Sow, duran toplarda defanstan süpriz bir isim maçın adamı olabilir.

Galatasaray'da da klasik olarak Muslera, Sneijder, Bruma öne çıkar.

Ama derbilerde maçın kaderini değiştirecek başka süpriz isimler çıkabilir.

Maçın hakemi Cüneyt Çakır'ın yönetimi, göstereceği veya göstermeyeceği kartlar maçın çözülmesinde inşallah etki etmez..

Galatasaray taraftarının Kadıköy'e gelecek olması doğal olarak maçı özellikle Fenerbahçe taraftarını ve oyuncularını gerecektir. Galatasaraylı oyuncular açısından ise "yanlız değiliz" duygusunun pozitif katkısı olabilir.
Maçı kaybeden tarafta büyük olasılıkla önemli birşeyler olur.

Bu tarz derbilerde skor tahmini yapmak zordur. Ben yapmak istemesemde 1-1 veya 2-2 gibi gollü bir beraberlik bana sanki daha yakın...

ALİ İSMET URAL: Fenerbahçe Galatasaray taraftarına sandviç ikram etse..

1. Uzun aradan sonra GS taraftarlarının stada gelecek olması başlama düdüğü çalana kadar sevindirici olacak..! Fenerbahçe tribünleri bu duruma ayrı heyecanla yaklaşacaklar ve umarım sorunsuz bir gece olur.
Diğer taraftan, Topal yok defansif orta sahası aksak, Lens yok sağ kanadı görme sorunu yaşayan bir Fenerbahçe gol atmak için aceleci olmayacak bence. Zaman zaman Manchester maçı benzeri topu Galatasaray'a verip rakibini eksik yakalama yoluna da gidebilir.

Advocaat, Aatıf-Volkan Şen-Alper ve önlerinde Sow yaparsa normal derim. Bruma'yı Alper'in de Şener'e desteği ile durdurmak isteyecek. 

Galatasaray ise klasik "atanı ve tutanı" ile maça asılacak. Yani Eren-Bruma-Muslera Beşiktaş derbisinin ilk yarısı modeli oynamaya çalışacaklar.

Topal ve Lens olmadığı için defansif bir Galatasaray izlemeyeceğimizi düşünüyorum. Yani Tolga-Selçuk-De Jong üçlüsünden ikisini tercih eder diye bekliyorum. 65'den sonra duran Galatasaray'da kenardan gelecek oyuncu bu üçlüden biri olmalı. Aksi taktirde Rijkerink için " Korkak " yorumu kaçınılmaz olur.

Sonuçta ilk yarıda golü Fenerbahçe atarsa ikinciyi yarı 20 dk GS gol için herşeyi yapar ve 65'e kadar golü bulamazlarsa maçı 2-3  farklı kaybedebilirler. Ama ilk golü Galatasaray bulursa maç en iyi ihtimalle berabere biter. 

Volkan Şen ve Bruma her iki tarafın kilit isimleri. Arkası Podolski ve RVP sonraki isimler olur gibi geliyor.

Galatasaray taraftarı söylendiği gibi otobüslerle gelip dönecek ve kontrol altında olacaklar ise sıkıntı yok bence. 45.000'de 2250 kişi stat içinde sorun olmaz. Yanlız, Galatasaray taraftarı maç öncesi 3-4 saat çile çekecek. Keşke, Fenerbahçe Kulübü onlara tribünde sandviç ve içecek ikram etse. Süper yaklaşım olur.

Fenerbahçe kaybederse 17 yıl boşa gider ama bu elbet bir gün olacak çok da önemli değil. Önemli olan, kaybederlerse 2.veya 3.adına 5 puanlık fark Fenerbahçe'de hedef kaybettirir.

Galatasaray için kesin durum şu olur. Sezon başında rakibine 7-8 puan fark yapmış iken henüz 11.hafta 1 puan gerisine düşmek hocayı göndertir.
Skor tahminim 2-2 veya 2-1 Fenerbahçe lehine.

İBRAHİM SETEN: Devre arasına kadar teknik adam değişmez

Erken gol olmazsa dengede gidecek bir derbi izleriz..

Oynarsa Emenike G.saray'a sıkıntı yaratır; G.saray'da ise Podolski bu tür maçları seviyor..

F.bahçe öne geçer ve kazanırsa olay olmaz.. Ama ters bir sonuçta her türlü tepki ortaya çıkabilir..

Devre arasına kadar 2 takımda da birşey olmaz ama kaybeden teknik adam büyük itibar kaybeder..

Skor tahminim 1-1..

ÖMER ÜRÜNDÜL: Fenerbahçe'nin en büyük avantajı...

Gerçekten Mehmet Topal ve Lens'in eksikleri büyük bir kayıp... Çok yetenekli, önemli isimler olsa da düz bir oyuncu olan Mehmet Topal, Fenerbahçe'nin en önemli oyuncusu... Bunun nedeni tam bir profesyonel olması, yüreğini ortaya koyması, mücadele etmesi. Zorluk derecesi yüksek maçların ideal oyuncusu... Volkan'ın da bir sakatlığı vardı ama o oynayacak deniyor.

Taktikler çok önemli olacak. Galatasaray'da ise farklı düşünüyorum... Bence Riekerink, Beşiktaş maçındaki taktiğiyle oynarsa yanlış yapar. Fenerbahçe'nin ileride sprinter forvetleri var, geniş alan bırakırsan uzun toplarla riskler yaşar. Beşiktaş maçında bu risk yoktu. Fenerbahçe ağırlıklı bir oyun giderse de Bruma için daha iyi bir alan çıkar Galatasaray'a.

Bence Riekerink, Beşiktaş taktiğiyle oynamaz. Fenerbahçe cephesinde de tedbirler alınmalı. Şöyle bir fikrim var: Bu seneki Galatasaray'dan Tolga ile Bruma'yı çıkar, hiçbir maçı kolay kazanamaz. Tolga çok önemli... Fenerbahçe tedbirlerini bu ikiliye almalı, iki ön liberodan biri Tolga'ya baskı uygulamalı. Fenerbahçe'nin en büyük avantajı sahadır. Bütün dünya derbilerinde ev sahibi taraf avantajlıdır.

MEHMET DEMİRKOL: Yenilirse Rikerink'i tutmak kolay olmaz

Riekerink'i seviyor taraftar ama Fenerbahçe'ye de yenilmeleri halinde art arda 3 önemli maçı kaybetmiş olacak. Bu 3 mağlubiyetle Riekerink'i tutmak kolay olmaz. Fenerbahçe galibiyeti bile Riekerink'i bir süre kalıcı olabilir. Zor bir yer çünkü. Bu mevkide sürekli kazanmanız lazım. Böyle bir görevde Mourinho da tartışılır, Ancelotti de.

FATİH ALTAYLI: Rikerink bu maçı kaldırabilir mi!

Riekerink, bu maçı ne kadar kaldırabilir. Vallahi Riekerink açısından sadece bu maç değil, diğer maçlar da sorunlu geçti. Başakşehir maçını kaldırabildi mi ki, ‘Fenerbahçe maçını kaldırabilir mi?’ diye soruyorsunuz.
G.Saray’da bir de belli ki, takım içi sorunlar da var. Tek sorun Riekerink değil yani. Bence en azından Podolski ile başlamalı. Sow’u da özel olarak kontrol ettirmeli.

AHMET ÇAKAR: Riekerink Galatasaray tarihine geçecek!

İddiam çok net. Galatasaray, Fenerbahçe'yi yenecek. O beğenmediğimiz Riekerink, Galatasaray tarihine altın harflerle geçecektir. Tıpkı Souness gibi.
Bugün Galatasaray'ın, Fenerbahçe'nin, Beşiktaş'ın şampiyon olması çok büyük tarih değil. Ama Fenerbahçe'nin 17 yıl sonra Galatasaray'a Kadıköy'de yenilmesi büyük olay ve tarihi bir zaferdir. 17 rakamı Mecusi Yıldızı'dır. Bunun anlamı çok nettir.

GÜRCAN BİLGİÇ: Kadıköy üstünlüğü reşit hale gelebilir

Prestijin ötesine geçen bir derbi oynanacak. 110 yıllık rekabetin saygınlığı bir tarafa, iki takımın da kazanması "yola devam etmek" anlamına gelecek. Daha oynanacak çok maç olmasına rağmen bugünkü puan cetvelinde üst tarafın (Başakşehir-Beşiktaş) puan farkını açması, beraberliği de iyi sonuç olmaktan çıkarttı. Maç Galatasaray açısından önemli, çünkü sıralamadaki yerini koruyacak; ezeli rakibine karşı üstünlük sağlayacak. Üst üste aldığı yenilgiler nedeni ile yaşadığı "özgüven" problemini çözecek, teknik adamı tartışılmaktan çıkacak. Her şeyin ötesinde 17 yıllık psikolojik ezikliği sonlandırıp, başını dik tutacak.

Fenerbahçe açısından daha önemli, çünkü ezeli rakibini puan cetvelinde ardında bırakacak; Beşiktaş derbisi öncesinde umudunu ve motivasyonunu artırıp "şampiyonluk" kelimesini daha rahat kullanmaya başlayacak.

Tribünlerdeki yalnızlığı bitecek, maddi-kalite yönünden en büyük krizi yaşadığı sezonda müthiş bir ivme yakalayacak. Her şeyden önce 17 yılı 18'e çıkartıp Kadıköy üstünlüğünü "reşit" hale getirecek. Son 9 Fenerbahçe-Galatasaray maçındaki gol sayısı 11. Bir zamanlar bir maçta "6 gol" atıldığını düşünürsek, son 4 sezondur iki takım da sanki kaybetmemek için sahaya çıkmışlar. Sistemler ve stratejiler hep "önce yenilmemek" üzerine kurulmuş. Oyuncular da teknik adamlar da "Kaybedip başımıza bela almayalım" demişler. Yoksa bu kadar az golü başka türlü açıklayamayız..

Fenerbahçe açısından bu maçın sorumluluğu Dick Advocaat'ın üstünde. Çünkü tabelayı değiştirecek en önemli oyuncusundan yoksun. Defansif açıdan da en değerli oyuncusu cezalı.Rakip ceza alanına doğru pası ve doğru oyuncuyu sokmak için önceki ezberlerin dışında formüller bulup, görevlendirmeler yapmalı. Bugünkü kadro kalitesi kendi başına veya yetenekleriyle çözüm üretemiyor.

Maçın kaderinde rol oynayacak en önemli faktör ise G.Saray'ın taktiği. Riekerink, Beşiktaş'a karşı oynadığı gibi mi düşünecek veya kontrolü seçip topu F.Bahçe'ye verip, hızlı hücumcular için doğru anı mı bekleyecek? Bu durumlar da oyunun yönünü belirleyecektir. Çünkü baskı yapıp gol bulamazsan ikinci yarı Fenerbahçe maçı alır götürür. Tam tersi olursa Fenerbahçe'nin hamleleri tabelayı düzeltmeye yetmeyebilir.

LEVENT TÜZEMEN: Muslera önemli avantaj

Riekerink'in Fenerbahçe'ye karşı iki derbide de yenilgisi yok, 1 galibiyet, 1 beraberliği var. Oynadığı futbola bakarsak özellikle Türkiye Kupası finalinde skor avantajını ele geçirdikten sonra alan savunması yaparak, rakibin de hücum zenginliğini kabul ederek iyi bir savunma anlayışı uyguladılar. Bir kere Muslera önemli bir avantaj.

Advocaat'la Fenerbahçe ekibi skor avantajı sonrası oyunu nasıl tutabileceğini öğrendi. Bu da onların bir artısı... Golden sonraki oyun şeklini belirleyebiliyorlar. Önde basarak bir an evvel golü bulma düşüncesi, Kadıköy'de yakın dönemde hep oldu. Lens ve Mehmet Topal'ın olmaması zaten dar kadrosu olan Fenerbahçe için büyük sorun. Galatasaray hesap kitap yaparken en çok korktuğu oyuncu olan Lens'in olmayacağını bilerek sahaya çıkacak.

Derbinin havası "ne şiş yansın ne de kebap!" gibi görünüyor. F.Bahçe iki önemli eksiğine rağmen seyircisine güveniyor. G.Saraylı oyuncular da son dönemlerde Kadıköy'de ve TT Arena'da kaybetmemenin psikolojik üstünlüğünü elinde tutuyor. Yani önce beraberlik sonra Galatasaray kazanır. 

HAKAN ÜNSAL: Galatasaray çok iyi oynasa bile kazanamıyor!

Sezona iyi başlamış Galatasaray, yavaş yavaş düşen taraf olurken, öbür tarafta da sezona çok kötü başlamış ama yavaş yavaş toparlanan bir Fenerbahçe var. Fenerbahçe tarafındaki eksikler dikkat çekici. Mehmet Topal ve Lens’in olmaması...

Çünkü biri takımı ayakta tutan diğeri de takımın kendine gelmesini bir tık daha kolaylaştıran bir oyuncu. İkisinin de olmaması olayı sezonun en formda oyuncusu Volkan Şen’in üzerine yıkıyor. Fenerbahçe’de bir şeyleri değiştirecekse Volkan Şen değiştirir.

Galatasaray Kadıköy'de kötü oynarsa yeniliyor, iyi oynarsa berabere kalıyor, çok iyi oynarsa bile kazanamıyor.

GÜRKAN KUBİLAY: Duran toplara dikkat!

Ligi Kayseri ile beraber "Duran toptan en çok gol atan 3 takımından 2'sinin maçında duran toplar çok önemli olacak.
İngiltere'de oynarken gollerinin yüzde 90'ını Arsenal, Menchester City ve Chelsea'ye atan Skrtel ve ligde 7 maç Beşiktaş4a gol atmasına rağmen Galatasaray4a 1 gol atan Sow'a dikkat.
Çalımla adam geçme lideri Bruma, alan savunmasında, takım arkadaşı geçildiğinde, "en iyi kademeye giren adam" olan Topal'ın yokluğunda önemli silah.
Fenerbahçe savunmasına yapılacak baskı, "sarı-lacivertlilerin kenar ortalarına en çok vurduran İstanbul takımı" olma kötü özelliği ise, sarı-kırmızılıların avantajı
Moral ve fizik gücü yükselen Fenerbahçe ile "bu kez yenilmeyiz" motivasyonuyla gelecek olan Galatasaraymaçında , kendi adıma Fenerbahçe'yi daha şanslı görüyorum.

AHMET ERCANLAR: Van Persie ve Emenike...

Her zamanki gibi ateşli bir derbi olur. Fenerbahçe'nin Manchester United maçı gibi bir atmosfer oluşturup adrenalini hep yüksekte tutacağı bir karşılaşma izleriz. 
Fenerbahçe'de Van Persie ve Emenike, Galatasaray'da ise Muslera maçın en önemli oyuncuları olur. 

Galatasaray taraftarının gelecek olması Fenerbahçe tarafını daha olumlu etkiler. Maç içerisinde bazen Fenerbahçe tribünleri oyundan kopuyor. Bu maçta rakip taraftar olduğu için hep canlı kalacaklardır. 
Yenilgi halinde Fenerbahçe'de istifa gündeme gelmez ama yönetim zor durumda kalır. Galatasaray'da ise Riekerink tartışılır. Bence kaybeden takımın şampiyonluk mücadelesinde kalması mümkün değil. 
Fenerbahçe'nin kazanacağını düşünüyorum.

İLKER YAĞCIOĞLU: Kadro Kalitesiyle Fenerbahçe

G.Saray ile aradaki puan farkı kapanacaktır. Dolayısıyla önünde Beşiktaş ve Başakşehir kalacak. Uzun maratonda bu kadro kalitesiyle Fener son haftaya kadar yarışta olacak.

OKTAY DERELİOĞLU: Fenerbahçe yenerse…

Eğer Fenerbahçe, Galatasaray'ı Kadıköy'de yenerse ortalık karışır, zirvedeki çıkışı devam edecek. Fenerbahçe'nin ligin son haftasına kadar yarışın içinde olacağını düşünüyorum. 

SİNAN ENGİN: Fenerbahçe avantajlı

"Derbiyi Fenerbahçe kazanır. Saha ve seyirci avantajıyla 1 adım önde olduğunu söyleyebilirim"

SERHAT ULUEREN: Galatasaray yine yenilir

G.Saray F.Bahçe’ye yine yenilir, hatta fark yiyebilir ve sonrasında Riekerink-Nazifoğlu el ele gönderilir, sezon bitmeden de bu G.Saray yönetiminde ve kadro da çok ‘şoklar’ yaşanır. Bu ağır yenilgi sonrası takımda her an büyük kavgalar yaşanabilir çünkü takım içinde dedikodu o kadar çok ki şaşırdım kaldım, herkes herkesin kuyusunu kazıyor.

Samet Aybaba: Fenerbahçe 4-2 kazanır 
Engin Verel: Fenerbahçe 2-1 kazanır 
Ümit Karan: 0-0 veya 1-1 beraberlik.
Gökmen Özdenak: Galatasaray 2-1 kazanır.

SANATÇILARIN TAHMİNLERİ

Spor Toto Süper Lig'de oynanacak olan Fenerbahçe - Galatasaray derbisi öncesinde ünlü isimler de derbi tahminlerini söyledi.

En ilginç tahmini yapan isim ise Burcu Esmersoy oldu. Galatasaray taraftarı olan Esmersoy'un derbi tahmini 2-1 Fenerbahçe lehine oldu. İşte diğer tahminler...

Eliz Sakuçoğlu: "Bence maçı 2-1 Fenerbahçe kazanır"
Mehmet Aslan: "Bence kazanan olmaz, skor tahminim 1-1"
Esra İnceefe: "Dostluk kazansın, bence 2-2 berabere biter"
Burcu Esmersoy: "Bence Fenerbahçe 2-1 kazanır"
Helin Avşar: "Ben koyu Galatasaray taraftarıyım. Tabii ki kazanırız. 2-1 alırız"
Bekir Aksoy: "2-1 Fenerbahçe kazanır"
Beren Saat: "2-0 Galatasaray kazanır."
İdil Fırat: "Kadıköy'de gelenek bu maçta da bozulmaz. Fenerbahçe 2-0 galip gelir"
Ivana Sert:"Fenerbahçe 1-0 Galatasaray"
Özge Borak: "Fenerbahçe kazanır"
Cem Yılmaz: "Fenerbahçe 2-1 Galatasaray"
Coşkun Sabah: "1-0 veya 2-0 Galatasaray"
Tuğba Özay: "2-1 Fenerbahçe kazanır"
Lerzan Mutlu: "1-0 Galatasaray kazanır"
Ceyda Düvenci: "2-0 Fenerbahçe'nin galip geleceğini düşünüyorum"
Aydın: "2-2 berabere kalacağını düşünüyorum"
Pelin Batu: "2-1 Fenerbahçe kazanır"
Hilal Cebeci: "Ben maçın 2-2 biteceğini düşünüyorum"
Yavuz Seçkin: "2-3 Fenerbahçe. Gollü bir maç olur"
Perihan Savaş: "1-1 berabere biteceğini düşünüyorum"
Fatih Ürek: "1- 1 eşitlikle sonuçlanır"
Selçuk Yöntem: "2-1 Fenerbahçe"
Saba Tümer: "3-1 Galatasaray"
Ece Gürsel: "Galatasaray kazanır 2-1"

Kaynak : futboo.com