Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesisin bir çok özelliğiyle ilkleri barındırdığını belirterek, "Akyazı Stadı’nda membran serimi ve çelik çatı imalatını tamamladık. Çim serimi bitince stadımız futbol oynamaya hazır olacak" dedi. Akyazı Stadı’nın Türkiye’de deniz yüzeyi doldurularak inşa edilen ilk spor tesisi olduğuna işaret eden Turan, "Toplam 46 bin metrekare membran serimini tamamladık. Stadımızda toplam 160 tane, 11 bin metrekare şeffaf, kendini temizleme özelliğine sahip membran kullandık." diye konuştu.

Membranların şeffaf olma özelliği ile saha zemininde bulunan çimin ihtiyaç duyacağı güneş ışınlarını daha fazla geçireceğini de kaydeden Turan, "Bu özellikle saha içinin daha aydınlık olması sağlanacak. En güzel şekilde, futbol oynamaya her zaman müsait olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Turan, Akyazı Stadı’nda çatı yapımında kullanılan destek kulelerinin kalktığını belirterek, "Stadın çatısında toplam 6 bin 500 ton çelik kullandık. Stadyumun çatısında, çevre dostu, kendini temizleme ve hava kirliliğini giderme özelliğine sahip akıllı çatı olarak bilinen ’Smart Roof’ sistemi kullandık. Bu özellikle stadımızın çatısı dünyada beşinci Türkiye’de ise ilk olacak." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı tribün alanına sahip stadyumun çatısının 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleme gücüne sahip olacağını dile getiren Turan, "Bu oran, yaklaşık 2 bin 500 aracın yarattığı hava kirliliğini temizleme kapasitesine eşdeğerdir. Akıllı çatı ’Smart Roof’ sistemi, fotokatalitik özelliği bulunan titanyum oksit kaplama sayesinde, yüzeyindeki organik maddelerden oluşan kirleri ve çevreye zararlı partikülleri ayrıştırıyor. Bu partikülleri nitrata dönüştürerek çatı yüzeyini sürekli temiz tutuyor." şeklinde konuştu.

Akyazı Stadı’nın birçok özelliği ile ilkleri barındırdığını ifade eden Turan, "Üç bin 200 metrekare çimin saha zeminine serimini tamamladık. Çimin geriye kalan 5 bin 200 metrekaresinin serimi son hızla devam ediyor. Çim serme işlemini 8 Kasım Salı günü bitireceğiz. Serme işleminin ardından 10 gün içerisinde hibrit çim çakılacak ve stadımız futbol oynamaya hazır hale gelecek." dedi.

Stadyum koltuklarıyla ilgili bilgiler de veren Turan, şöyle devam etti: "Toplam 41 bin 461 koltuk kapasiteli statta; 2 bin 954 VIP, 196 protokol, 282 basın ve 80 engelli koltuğu bulunuyor. İlkleri barındıran stadımızda 80 metrekare olan skorbord, 7.5 megapiksel aralığında olmasıyla ülkemizde tek olacak. On megapiksel olacak saha reklam panoları, köşelerinin oval olarak dönmesi özelliği ile de Türkiye’de ilk olacak. 92 bin metrekare yeşil alana sahip kompleks içinde, 2 bin 200 ağaç ile 2 bin 400 bitki grubu yer alacak. UEFA kriterlerine göre saha aydınlatma kriteri 2 bin lüks. Akyazı tadı’nın aydınlatması 3 bin lüks seviyesinde olacak."

Akyazı Spor Kompleksi’nde Kamp Eğitim Merkezi ve İl Gençlik Spor Merkezinin de bulunduğuna dikkati çeken Turan, "Kompleks de 2 suni çim, 5 doğal çim saha bulunuyor. Akyazı Spor Kompleksi dünyada projesinin ve mühendisliğinin yapıldığı tek Türk projesi olma özelliği ile gurur kaynağımız olacak." diyerek sözlerini tamamladı.