2024 Şampiyonlar ligi nasıl olacak; alınan yeni kararlar gereğince devam eden uygulamaların yanında bulunan farklı birçok format değişikliği bulunuyor.

2024 Şampiyonlar ligi 9 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak ve 28 Ağustos 2024 tarihinde ön elemeler sonlanacak. 17 Eylül 2024 tarihinde ise lig ve eleme aşamaları tamamlanarak toplam 36 ligde final maçı 31 Mayıs 2025’te Almanya Münih içerisinde bulunan Allianza Arena kapsamında yapılacak. Yapılan format değişiklikleri bu yıl sezonun başından itibaren uygulanacak.

2024 – 2025 UEFA Şampiyonlar Ligi Format Değişiklikleri Neler?

2024 Şampiyonlar ligi nasıl olacak; UEFA’dan yapılan değerlendirmeler kapsamında bazı format değişikliklerinin oluşturulmasına karar verildi. Bunun için grup aşaması, takımların seçimi ya da benzeri durumlara yönelik yenilikler yer alıyor.

Yapılan değişiklikler kapsamında ise öne çıkan durumlar arasında şunlar bulunuyor;

·       Bu yıl yapılacak olan karşılaşmalarda grup aşaması yerine lig için oluşturulan aşamaya geçilmiştir. Lig kapsamında 32 takım yerine toplam 36 takım katılım gösterecektir.

·       Ön eleme turlarında 4 şampiyon takımın seçilmesi yerine 5 şampiyon takım lig aşamasına katılmasına karar verilmiştir.

·       Bir önceki sezonda en iyi kasayı sahip olan ve yerel lig sıralamasına göre Şampiyonlar ligi dahiline katılmamış en üst sıradaki takımlardan birer tanesi lig aşamasına katılım sağlayabilecektir.

·       Lig aşamasında katılım gösteren her takım 4 iç saha ve 4 deplasman olmak üzere toplam 8 farklı takımla maç yaparak 36 takımla puan tablosuna katılır.

·       Yapılacak olan elemelerde puan tablosuna göre baştan 8 son 16 turuna geçiş sağlanırken son 12 takım elenecektir.

Burada görülen en büyük değişikliklerden biri ise lig aşaması sonrasında elenen takımlar UEFA Avrupa Ligi kapsamında devam edemez ve Avrupa Kupalarından doğrudan elenir. Galatasaray canli karşılaşmaları dahilinde de 2024 yılı Şampiyonlar ligi kapsamında yer alması görülebilir.

Yeni Sezon İçin Devam Eden Uygulamalar Neler?     

Lig kapsamında yapılan değişikliklerin bulunmasının yanında hala devam eden bazı uygulamalar yer alıyor. Bu uygulamalar kapsamında özellikle lig şampiyonu ile Şampiyonlar ligi gibi durumlar sürdürülüyor.

Öncelikle bir önceki sezonun Avrupa Ligi şampiyonu olmuş olan takım UEFA Şampiyonlar Ligi’nde lig aşamasında doğrudan katılım gösterecektir. UEFA Şampiyonlar Ligi dahilinde birinci eleme turunda elenmiş olan takımların tamamı Avrupa Konferans Ligi içerisinde yarışacaktır.

Şampiyonlar ligi ikinci ve üçüncü eleme turlarına katılım gerçekleştirilen ancak burada elenen takımlar ise Avrupa ligine katılabilir. Takımların elenmiş olduğu sıralamalara bağlı olarak yeniden katılım göstereceği ligler değişiklik gösteriyor. Özellikle Konferanslar Liginin eklenmesi ile elemeler değişti.

Son olarak devam eden uygulama kulüp kat sayılarına yönelik bir. Katsayı hesaplama yapılırken ülke katsayısının %20’si alınması kuralı kaldırılmıştır. Kulüp katsayısı ülke kat sayısından daha yüksek burada ülke katsayısı %20 oranında alınacaktır.

Yapılan düzenlemeler kapsamında takımlar daha güçlü rol alabilmek için Süper Lig transfer haberleri oluşmaya devam ediyor. Ülke içerisinde başarı elde etmeyi sağlamış olan takımlar UEFA liglerine katılım gösterme şansına sahip olacaktır.

Ülkemizi Avrupa içerisinde başarıyla temsil etmeye devam eden Galatasaray, yapılan yeni düzenlemeler kapsamında diğer ülke takımlarının da kardeşliğini sağlıyor. Yapılan düzenlemeler hem ülke içerisinde hem de Avrupa kapsamında büyük rekabetin oluşmasına zemin sağlıyor.

2024 – 2025 UEFA Şampiyonlar Ligi Katılımcıları Nasıl Seçilecek?

Yapılan değişiklikler kapsamında bu yıl UEFA üyesi olan 54 ülke federasyonundan 79, 80 ya da 81 takımın mücadele etmesi bekleniyor. Ülkelerin takım sayılarının belirlenmesi için ise 2023 UEFA ülkeler sıralaması listeleri göz önünde bulundurulacaktır.

Liste sıralaması kapsamında birinci olan ülke 100.553 katsayı ile birinci sıraya sahiptir. Hemen arkasından İspanya, Almanya ve İtalya geliyor. Beşinci sırada ise Fransa yer alıyor. İlk 10 sıralamasında Hollanda, Portekiz, Belçika, İskoçya ve Avusturya isimleri öne çıkıyor.

Türkiye ise sıralama kapsamında toplam 37.100 sayı ile 9. sırada yer alıyor hemen üstümüzde 46.000 sayı ile Belçika ve bir altımızda 35.850 sayısı ile İskoçya bulunuyor.

Yapılacak olan seçim işlemlerinde son spor haberleri ile sağlanan bilgilendirmelerde öncelikle bir ile beşinci sıra arasında olan ülkelerden 4 takım seçileceği duyuruldu. Altıncı sırada bulunan ülkelerden katılım gösterecek yalnızca 2 takım bulunuyor.

16 ve 55. Sıraya kadar olan takımlardan ise yalnızca bir takım alınacağı duyuruldu. Ayrıca kendi liglerinde eğer sıralamaya katılım göstermeler dahi Şampiyonlar ligi ve Avrupa Ligi şampiyonları da karşılaşmalara dahil edilecektir.

Ayrıca yapılan düzenlemeler kapsamında bir önceki sezon en iyi kat sayı elde etmiş olan 2 ülkeden yerel lig sıralamasına göre Şampiyonlar Ligine daha önce katılım göstermemiş olağan en üst sıradaki birer takım karşılaşma içerisinde yer alacaktır.

Böylece oyuncuların belirlenmesi sağlanarak ilerleyen zamanda yeni yıl için karşılaşmaların sonlanması bekleniyor. Oyun içerisinde öncelikle birinci eleme turu sağlanarak burada 32 takım karşılıklı olarak ter dökecek.

İkinci eleme turu kapsamında Şampiyonlar içerisinden 24 takım ve şampiyon olmayan alt takım karşılıklı gollerini atmaya çalışacak. Üçüncü eleme turunda ise Şampiyonlar arasından 12 takım ve şampiyon olmayan 8 takım yine karşılıklı olarak yerini alacak.

Play off turu kapsamında 10 şampiyon takımı ve 4 şampiyon olmayan takım karşılıklı yer alacak. Lig aşaması ise toplam 36 takım üzerinden yapılacak.

2024-2025 yılına özel yapılan düzenlemelerde burada elenen takımlar ilerleyen zamanlarda farklı ligler içerisinde yerini alacak. Böylece Avrupa içerisinde çok daha ateşli futbol karşılaşmalarının oynanması bekleniyor.

Yapılan değişikliklerin düzenlemesi yönelik haberler maçların başlamasıyla beraber değişiklik gösterebilir sıralamaları için şimdiden sporseverler heyecanlı bekleyişe başladı. Gözler 2024 yılında başlayacak olan karşılaşmalar ve burada yer alacak takımlara çevrildi.