Ralf Rangnick, kendi tâbiriyle 'Armani modeli Ati' dediği Atınç Nukan'ın Leipzig'e geliş sürecinden performansına kadar tüm detayları şöyle anlattı:

"Madem iyi futbolcu kendiniz neden oynatmıyorsunuz?"


"Bir futbolcu gözlemcim Slaven Bilic'in Beşiktaş'taki yardımcısı Edin Terzic'i övünce, onunla Salzburg'da buluşmak için sözleştik. Sohbette Türkiye'de en iyi 3 genci sorunca Ati'nin (Atınç Nukan'a taktıkları lâkap) adını verdi. Ben de 'Madem öyle, kendiniz niye oynatmadınız?' dedim. O da 'Türkiye'deki büyük kulüplerde bu çok kolay değil. Kadro üzerinde etkili olmak isteyen, kimin oynayıp oynamayacağına karışmak isteyenler var' dedi. O sırada Bilic'in sezon sonu West Ham'a gidebileceğini anlatınca, 'Peki niye oraya almıyorsunuz?' diye devam ettim. O da yüzde 70 milli kuralını geçemediğini söyledi. Daha sonra videolarını izleyerek takibe aldık."

"Atınç'ı TV'de görmek bile etkileyici"


"Atınç'a baktım, 1.96 metre boy, Armani modeli gibi bir fizik... Onu TV'de görmek bile etkileyici, fiziksel performansı inanılmaz. Kendi kendime dedim ki, 'Aman tanrım, Almanya'daki kızlar onu ilk gördüğünde ne düşünecek!' (Gülüyor). Biz yazılımını oluşturmaya çalışıyoruz ama donanımı gerçekten inanılmaz. 1.96 metre boyundaki birine göre yavaş da değil, hatta o boya göre gayet hızlı. Sol ayaklı, hava toplarında güçlü. Bir stopere göre tekniği de iyi. Bunlar, dünyada stoper arayan tüm kulüplerin istediği özelliklerdir. Yapması gereken tek şey düzenli oynaması, mümkün olan en iyi koşullarda ve seviyede antrenman yapması... Birisinin de onun donanımına en uygun yazılımı hazırlaması."

"Bizim oyun felsefemiz farklı"


"Bizim oyun felsefemiz farklı, daha çok sprinte dayalı oynuyoruz. Daha talepkâr bir oyun demeyeceğim ama bir felsefemiz var: 6 saniyede topu geri kazanmalıyız. Bunun için de oyuncular sprinter olmalı ve pres yapmalı. Atınç'ın ilk idmanını hatırlıyorum, 30 dakika sonra tamamen nakavt olmuştu. Sudan çıkmış balık gibiydi (Gülüyor). Adaptasyonu birkaç hafta sürdü, iki ay sonunda çok daha iyiydi ama diz sakatlığı onu tekrar geriye attı. Çalışıp tekrar toparlandı ama bu sefer de iyi bir seri yakalamıştık ve onu biraz beklettim. Sabırsızdı, 'Bana şans ver' deyip duruyordu ama ona 'Beklemelisin' dedim. Duisburg'a karşı galibiyet golü atması onun için çok duygusaldı. Son iki maçta da iyi oynadı."

"Ati'yi çok ucuza aldık"

"Ati için söyleyeyim, cebimde 5 milyon euro olsa yine onun için bu parayı verirdim çünkü hem ona oyuncu olarak inanıyorum, hem de finansal olarak doğru bir yatırım. 3,5 yıl sonra büyük bir kulüp kapımızı çalarsa, Ati de gitmek isterse verdiğimizden çok daha büyük paralar kazanacağız. Eğer onun elimizde 1-2 sene geçirdikten sonra ne seviyeye geleceğinin hayalini kurmasam ve bundan çok daha fazla edeceğine inanmasam almazdım. Ati düzenli oynadığında onun market değeri inanılmaz artacak. Onu satın alma sebebimiz bu değil ama bana neden bu kadar parayı gözden çıkardığımı soruyorsan cevabım şu olur: Sana komik gelebilir ama biz Ati'yi çok ucuza, kelepir fiyata aldık! Elbette bunların hepsi nasıl gelişeceğine bağlı… İngiltere'deki tüm kulüpler onun gibi bir stoper arıyorlar."

"Atınç Leipzig'e gelmeyince ben Leipzig'i ona götürdüm"


"Transferin zor tarafı Atınç'ı ikna etmekti. Türkiye'den ayrılmaya hazır değildi. Leipzig hakkında hiçbir şey bilmiyordu ve bir 2. Lig takımına transfer olmak istemiyordu. Onu Leipzig'e davet ettim ama gelmedi. Ben de Leipzig'i ona götürmek zorunda kaldım! (Gülüyor) İstanbul'da 2 gün kaldım, Atınç'la da 5 saat konuştuk. Almancada 'çetin ceviz' derler. İlk birkaç saat tamamen gönülsüzdü. Bense hayır cevabını kabul etmek için hazır değildim! (Gülüyor) Ona, 'Beşiktaş'ta gelecek sezon daha çok oynayacağını düşündüren şey nedir' diye sordum. Sonunda her şey güzel oldu, şu anda mutlu gözüküyor."

"Manchester City gibi kulüpler gençleri harcıyor"

"Ati gibi genç oyuncular için İngiltere çok zor bir yer. Chelsea, Manchester City gibi kulüpler 16, 17 yaşındaki gençleri alıyor ama hiç şans bulamayacaklar. Daha sonra Vitesse gibi kulüplere kiralıyorlar. City gibi kulüplerin genç oyuncuları alması milyarderlerin pul koleksiyonu yapması gibi… 'Bakın, koleksiyonum ne kadar güzel' diyorlar ama onlara hiç şans vermiyorlar."





Kaynak: Sporalemi.com