UEFA'dan yapılan açıklamaya göre, birliğin üyesi 55 ülkeden gazetecilerin katıldığı ilk tur oylamasının ardından "Avrupa'da Yılın Futbolcusu Ödülü" için 37 isimden oluşan aday liste, 10 kişiye düşürüldü.

2016 UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Atletico Madrid'i yenen Real Madrid'den 4, Barcelona ve Bayern Münih'ten ikişer, Atletico Madrid ve Juventus'tan ise birer futbolcu ödüle aday gösterildi.

Listede Gareth Bale, Toni Kroos, Pepe, Cristiano Ronaldo ( Real Madrid), Lionel Messi, Luis Suarez ( Barcelona), Thomas Müller, Manuel Neuer ( Bayern Münih), Antoine Griezmann ( Atletico Madrid) ve Gianluigi Buffon ( Juventus) yer aldı.

Ödül için yapılacak ikinci tur oylamasının ardından 10 kişi arasında en fazla oyu alan 3 finalist aday, 5 Ağustos'ta duyurulacak. Ödülün kazananı ise 25 Ağustos'ta Monaco'da gerçekleştirilecek 2016-2017 sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi grup kura çekimi sırasında açıklanacak.

Bu sezon 6. kez verilecek ödülü daha önce Barcelona'dan Arjantinli Lionel Messi (2011, 2015) ile İspanyol Andres Iniesta (2012), Bayern Münih'ten Fransız Franck Ribery (2013) ve Real Madrid'den Portekizli Cristiano Ronaldo (2014) kazanmıştı.