Avrupa Lig'inde normal sezonda zorlu bir gruptan çıkarak Top 16'ya kaldıklarını belirten Kutluay, şöyle konuştu:

"İlk sezonumuzda çok zorlu bir grupta mücadele ettik. Zor gruptan çıkarak hedefimiz olan Top 16'ya kalmayı başardık. Deplasmanda aldığımız Maccabi FOX galibiyeti bizim açımızdan grubun dönüm noktasıydı. Neticede son maça kaldı. İsrail deplasmanında kazandığımı 11 sayılık avantajı burada en iyi şekilde kullandık. İlk hedefimiz olan Top 16'yı yakaladık. Kulüp imajı olarak çok önemliydi bu. Takımımızı da buraya kalmak için kurduk. Bunu başardığımız için hem teknik heyeti hem de oyuncu kadromuzu tebrik ediyorum. Önemli bir iş başardılar."

Top 16'da iki Türk takımı Anadolu Efes ile Fenerbahçe'nin yanı sıra İspanya'dan Unicaja Malaga, Hırvatistan'dan Cedevita, Yunanistan'dan Panathinaikos, Sırbistan'dan Kızılyıldız ve Rusya'dan Lokomotiv Kuban'la ilk 4 mücadelesi vereceklerini hatırlatan Kutluay, "Son 16'da grubumuzda 3 Türk takımının olması önemli. Diğer grubun daha kuvvetli olduğunu kabul etmekle birlikte bizim grubumuzda da çok tehlikeli takımlar olduğunu göz ardı edemeyiz. Her takımı en azından kendi sahamızda yenebilecek gücümüz olduğunu biliyoruz. Top 16 dendiği zaman Avrupa Ligi yeniden başlar ve herkes bir vites artırarak oynar. Hedefimiz Top 16 grubunda da ilk 4'e girerek çeyrek finale çıkmaktır" ifadelerini kullandı.

Kutluay, Maccabi FOX maçında rakibin karşılaşmayı uzatmaya götürme çabasıyla ilgili olarak, "Geçtiğimiz senelerde de böyle maçlar oldu. Takımlar sayı farkını yakalamak için bu tarz şeyler yapıyorlar. Bunun 1.5 dakika kala başlaması ilginç oldu. Hoş bir görüntü olmadı ama basketbol kazanılmak için oynanan bir oyun. Rakip koç bunu yaptığı için bir şey diyemeyiz. Biz amacımıza ulaştığımız için memnunuz" diye konuştu.

- "Avrupa Ligi'nde kalıcı olmak istiyoruz"

Tecrübeli basketbol adamı, gelecek sezon format değiştirecek Avrupa Ligi'nde kalıcı olmak istediklerini dile getirdi.

Kutluay, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz, yatırımlarımızı sadece Avrupa Ligi'nde oynamak için yapmıyoruz. Tabii ki bu organizasyonda olmayı çok istiyoruz. Amacımız önümüzdeki senelerde de Avrupa Ligi'nde kalıcı olmak. Büyük hedeflerle Avrupa'nın elit takımları arasına girmek istiyoruz. Yatırımlarımızı uzun vadeli düşünüyoruz. Hem oynadığımız basketbolla büyük keyif vermek hem de sporun büyük bir eğlence olduğunu insanlara göstermek istiyoruz."

Gelecek sezon 16 takımla lig formatında oynanacak THY Avrupa Ligi'ni değerlendiren Kutluay, "Yeni formatı yaşamadan bilemeyiz. İlk hedefimiz önümüzdeki sene o 16 takım içinde olmak. Bu bakımdan bu sezon Top 16'da oynayacağımız 14 maç çok önemli. Bu gruptan çıkıp Avrupa Ligi'nde oynayabileceğimizi bir kez daha ispat etmemiz gerekiyor. Türkiye Ligi'nde de şampiyon olup önümüzdeki sene Avrupa Ligi'nde ilk 16'da olmak istiyoruz" dedi.

- "Rekabet başarıyı getirir"

İbrahim Kutluay, takımdaki forma rekabetinin başarıyı getireceğine inandığını belirterek, uzun rotasyonunda çok fazla isim olmasıyla ilgili şunları kaydetti:

"Sezon başında başantrenörümüzle tüm oyuncuları takip ederek ve birlikte karar vererek transfer yaptık. Oğuz Savaş ve Semih Erden'i aldık. Sezon içinde Furkan Aldemir de NBA'de boşa çıkınca, ciddi bir yatırım olduğunu düşündüğümüz için ilerisini düşünerek transfer ettik. Semih Erden geçtiğimiz sezonlara göre çok daha konsantre olup daha verimli oynuyor. Furkan da son maçlarda ciddi katkı sağladı. Oğuz Savaş da çok süre almasa da ilerleyen dönemlerde faydalı olacaktır. Bu rekabetten de başarı gelecektir."

Genç Türk sporculara yatırım yaptıklarını ve tecrübeli oyuncular Serhat Çetin, Ender Arslan, Emir Preldzic ve Mehmet Yağmur'dan önemli katkı aldıklarını anlatan Kutluay, "Bu sezon aldıkları süreye bakıldığında Türk oyuncuların gelişimine katkı sağladığımızı görebiliyoruz. Örneğin altyapımızdan yetişen Metin Türen son dönemde aldığı süre ve oynadığı oyunla takıma ciddi bir katkı sağladı ve kendini gösterdi. Yine altyapıdan yetişen bir diğer oyuncumuz Doğuş Özdemiroğlu da bu sezon Acıbadem Üniversitesi'nde kiralık oynuyor. Onu da ilerleyen dönemde kadromuza katacağız" şeklinde konuştu.

Kutluay takımdaki yabancı oyuncuları Jamon Gordon, Luke Harangody, Milko Bjelica, Scottie Wilbekin, Marcus Slaughter, Reggie Redding ve Manuchar Markoishivli'nin de önemine vurgu yaptı.

- "Darüşşafaka Doğuş olarak çıtayı hep yükseklerde tuttuk"

Darüşşafaka ile Doğuş Grubu'nun iş birliğinin 2.5 sene önce başladığını aktaran Kutluay, hedeflerini şöyle anlattı:

"Öncelikli hedefimiz gençlere sporu sevdirmekti. Ne kadar çok gence ulaşırsak bundan çok mutlu olacaktık. Başladığımız ilk günden itibaren sosyal sorumluluk projelerine çok önem verdik. Hedefimiz ilk günden itibaren Avrupa'nın en üst liginde oynamaktı. Bunu yaparken sadece sportif başarı değil, kulüp yapılanması, organizasyon, sosyal sorumluluk projelerine de önem verdik. Hedefimiz takımımızı Avrupa'nın elit takımları arasına sokmaktı. Bu yolda da önemli adımlar attık. Hedeflerimiz büyüyerek devam edecek. Darüşşafaka Doğuş olarak çıtayı hep yükseklerde tuttuk. Amacımız bu zor yolda kararlı yürümek."

Darüşşafaka'nın çok köklü bir kuruluş olduğunu vurgulayan Kutluay, "Kuruma toplum tarafından ne kadar sempatiyle bakıldığının farkındayız. Takımı Avrupa'nın önemli ekipler arasına sokup hem Darüşşafaka'yı hem de Doğuş Grubu'nu layık olduğu yere çıkartmak istiyoruz. Ciddi bir sorumluluk üstlendik. Felsefemiz, sahada en iyi şekilde mücadele edip sonunda başarıya ulaşmak. Yürüdüğümüz bu uzun yolda kazanmak da var, kaybetmek de. Ama vazgeçmek yok" değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye'den bir takım Avrupa şampiyonu olacaktır"

Avrupa Ligi'nde kupa kaldıran tek Türk basketbolcu unvanını elinde bulunduran İbrahim Kutluay, bir Türk takımının Avrupa şampiyonu olabileceğine inandığını belirtti.

Oyunculuk döneminde Zeljko Obradovic'in çalıştırdığı Panathinaikos'la 2002 yılında Avrupa Ligi'ni kazanan Kutluay, "Maalesef biraz sabırsız bir ülkeyiz. Hiçbir şey bir anda olmuyor. Fenerbahçe'nin geçen yılki başarısı önemli. Her sene oralarda olunca şampiyonluk gelir. Bu bir istikrar meselesi. Biz de kulüp olarak bu başarıları elde etmek için bu yollarda yavaş yavaş gidip sağlam adımlarla kalıcı olmaya çalışıyoruz. Çok kısa zamanda yapılan yatırımlarla Türkiye'de bir takımın Avrupa Ligi şampiyonu olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

- "Türk oyuncular süre alamıyor"

İbrahim Kutluay, Türk oyuncuların takımlarında yeterince süre alamamasının milli takımı etkilediğini savundu.

İyi oyuncunun her zaman takımında yer bulacağını aktaran Kutluay, "Maalesef Türk oyuncular takımlarında yeterli süreyi alamıyor. Ben Türk oyuncuların kalitesine inanıyorum. Ama sahada kendilerini göstermek için daha çok çaba harcamaları ve çalışmaları gerekiyor. Böyle yapmaları Türk Milli Takımı'nı da olumlu etkileyecektir. Çok değerli ve kaliteli altyapı oyuncularımız var. Biz de Darüşşafaka Doğuş olarak Türk oyunculara en fazla yatırım yapan takımların başında geliyoruz" diye görüş belirtti.

-"Volkswagen Arena'nın varlığı çok önemli"

İbrahim Kutluay, Avrupa Ligi maçlarını oynadıkları Volkswagen Arena'dan övgü dolu sözlerle bahsetti.

Türk basketboluna önemli bir salon kazandırdıklarını vurgulayan Kutluay, "Volkswagen Arena'nın varlığı çok önemli. Bir NBA salonu gibi. Oraya gelen izleyicilerin hepsi her maçtan keyif alıyor. Çocuklarıyla geldikleri bir ortamda NBA maçı izliyormuş hissine giriyorlar. Bu bizim açımızdan son derece önemli. Sadece sportif başarı olarak değil Türk basketboluna kazandırdığımız salonla ve oluşturduğumuz izleyici topluluğu da bizim açımızdan son derece önemli" ifadelerini kullandı.

- "Başantrenörlük düşünmüyorum"

Aktif oyunculuk hayatından sonra yönetici olarak basketbola hizmet veren İbrahim Kutluay, kariyerinde başantrenörlük düşünmediğini aktardı. Kariyeri için yöneticiliğin uygun olduğunu anlatan unutulmaz basketbol adamı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kariyer planımda başantrenörlük yapmak yok. Kendime farklı bir yol çizdim. Bir yönetici olarak görevim de koçların ve oyuncuların sahaya kafalarının rahat olarak çıkmasını sağlamak. Aynı zamanda koçla beraber takımı dizayn ederek gerekli tecrübemi ona iletip faydalı olmaya çalışıyorum. Şu anda koçumuz Oktay Mahmuti ile çok uyumlu bir çalışma içindeyiz. Ayrıca Mithat Demirel idari kadromuza genel menajer olarak katıldı. Bana göre o da kulübümüzün yeni yapılanmasında ve ileriye dönük hedeflere ulaşmasında önemli görevler üstlenecek. Görevimiz hep beraber kulübün başarılı olmasını sağlamak."