Pınar İlik Üçer ve İhsan Bayülken’in hazırlayıp sunduğu programda ön plana çıkan başlıklar şu şekilde:

Takımımız İyi Bir Hazırlık Süreci Geçirdi

Bu yıl genç bir kadroya sahibiz. Takımımız bizi mutlu eden bir hazırlık süreci geçirdi. Son maçlarda iyi oynadılar. Cuma günü Rusya maçıyla Avrupa Şampiyonası başlayacak. Hepimiz için hayırlı olmasını dilerim. Hazırlıklar iyi gidiyor. Hiçbir şeyi aksatmıyoruz. Salon organizasyonu ve maçlar için de bilet organizasyonlarımız devam ediyor. Diliyorum ki bayramın ilk günü halkımız saat 21:00’de bizim genç arkadaşlarımızı desteklemeye geleceklerdir. Bayramda da 20 milyon İstanbul’u terk etmeyecektir. Halkımız bizleri destekleyecektir… Futbol takımımızın da maçları var. Yoğun bir gündem geçecektir. Hem basketbol hem de futbolda güzel bayram hediyeleri olacaktır diye düşünüyorum. Antrenmanı izledim ve Ali Muhammed idman başında takımdaydı. Tam karar doktorlarımız ve fizyoterapistlerimizin raporu sonrasında verilecektir. O bizim için önemli bir oyuncu. Ama sağlık her şeyden önce gelecektir. Bu turnuvayı ve bundan sonraki hayatında ciddi bir süreç geçirmesin isteriz.

Herkes Formanın Anlamını İyi Biliyor

Yöneticiden ziyade eski bir sporcu olarak antrenmanları gözlemliyorum. İlk defa milli takımda olan genç arkadaşlarımız var. Bu formayı uzun zaman taşıyacak genç arkadaşlarımız bulunuyor. Ufuk Sarıca’nın oturttuğu bir sistem ve sinerji var. Herkes rolünü benimsemiş ve formanın anlamını da iyi biliyor. Sonuçta önemli olan o arzuyu 40 dakika sürdürmek. Biraz kadro olarak zayıf göçüksek de sahada kuracağımız istek, arzu ve oyun şekilleriyle farklı şeyler yaratacağız.

Ekip Olarak Ufuk Sarıca’ya İnanıyoruz

Bundan önceki milli takım antrenörümüz Ergin Ataman da iyi işler yaptı. Onu da tebrik etmeliyiz. Yeni yönetim olarak Ufuk hocanın basketbol anlamında kendini geliştirdiğini düşünen ve kendisine inanan bir ekibiz. Pınar Karşıyaka ve Beşiktaş Sompo Japan sürecinde oyuncularla olan diyaloğunu takip eden yönetim olduk. Oyuncularla dört dörtlük iletişim kuruyor. Bu avantaja dönüyor. Aynı dili konuşuyor ve aynı duyguları paylaşıyorsunuz… Aynı elektriği yakalamak Türklerde daha kolay. Sporcularla ve antrenörümüzle olan diyaloğumuz gayet iyi durumda. Bazen hakikaten duyguları kelimelerle ifade edemiyorsunuz… O formanın kutsallığı ve duygusal anlamdaki manevi değerini hepimiz biliyoruz. Oraya gelen vatandaşlarımızın desteği ve televizyonda bizleri destekleyenler, maç kazandıktan sonra insanların otele gelmesi… Bu sene ki çağrımız çok genç oyuncularımız var ve ilk defa burada bulunan arkadaşlar da var. Onların da bu atmosferi yaşaması gerekir. O nedenle seyircilerimize bu tarz çağrılarda bulunuyoruz. Onların desteğiyle oyuncuların performansı daha iyi olacaktır. İnşallah genç arkadaşlarımızı yalnız bırakmazlar.

Turnuvaya Gün Gün Bakmamız Daha Doğru Olur

Ayakta alkışlanacak bir kadro görmek istiyorum. Kendi takımlarında süre alamamış arkadaşlar var. Kendilerini göstermeleri açısından, kendilerini halkımıza kabullendirmek gibi bir noktadayız… Atmosfer neyi gösterir biz de bilmiyoruz. 2001’de bir hava yakaladık, İspanya’ya kaybetsek belki İstanbul’a gelemeyecektik. 2010’da Ankara’dan başlayan destekle bir atmosfer yaşadık. Genç bir kadroyuz ama çok ısıran bir ekibiz. Atmosfer de iyi olursa, gün gün bakmamız daha doğru olur. Arkadaşlarımızın başarısı için onları her zaman destekleyen bir grubuz. Yönetim Kurulumuz ve profesyonel ekibimiz can-ı gönülden çalışan insanlarız. Karadağ karşısında sahadaki birlikleriyle maçı kazandılar. Karadağ iyi bir antrenöre sahip kaliteli bir takım. Onları görünce biz de hevesleniyoruz. Rusya karşılaşması, Karadağ maçı gibi olmayacaktır. Oyuncular nerede olduklarının bilincindeler. O nedenle sahaya hazır çıkacaklardır.

Takımın Her zaman Yanındayım

Önemli olan kendilerine, antrenörlerine ve yönetime inanmaları. Biz her daim onların yanında olacağımızı dile getiriyoruz. Sahaya çıkıp mücadele etsinler, skor ne olursa olsun ben Federasyon Başkanı olarak takımın yanında olacağımı söylüyorum. Bu arkadaşlarımız sahaya çıktıklarında o mücadeleyi ve hırsı göstermeleri. Hata da yapabilirler… Ama bunu telafi etmek için topa atlamaları ve hırslı pozisyonlara girmeleri, güvenlerini yerine getirecektir. Eleme maçları bizi gerçekten de zor durumda bırakacak. Ancak olaya her zaman iki türlü bakmak gerekir. Furkan ve Cedi, uzun yıllar bir terslik olmazsa bu formayı taşıyacaktır. Onlar kadar güvendiğimiz ve burada olmayı hak eden genç arkadaşlarımız için de bir fırsat olacak. 2021 ve 2023 için planladığımız noktaya da geleceğiz. Federasyon olarak sporcularımızın bu noktada kalmasını isteyen bir federasyon değiliz. Manevi bir şekilde gelen, oynamak isteyen sporcularımız var. Bu kurallardan dolayı Euroleague oynayan oyuncularımız eleme maçlarında olamayacak. Ama hayat bir şekilde devam ediyor. Ufuk hoca ve ekibi diğer genç arkadaşlarımıza bu şansı tanıyacak ve geleneğimiz devam edecek. Andrei Kirilenko benim NBA’den sevdiğin ve saydığım bir arkadaşım. Slovenya’da da Rasho Nesterovic… İkisi arasında gidip geliyorduk. Bu takımlarla bir şekilde karşılaşacaksınız. Rusya bir fırsattır… İlk maçın olması da… O nedenle bu tercihi yaparken pek de zorlanmadım. Geçmişten gelen dostluğumuz da var. O nedenle bu tercihi yaptık.

Önemli Olan Bizim Performansımız

Bu sporculuktan kalan bir şey olsa gerek; bizim grubumuzda kağıt üzerinde Sırbistan ve Rusya en tehlikeli gözüküyor. Diğer takımların da farklı basketbol oynadığını düşünüyorum. Letonya’nın da NBA oyuncuları var. Farklı hava yaratıyor… Önemli olan bizim nasıl cevap vereceğimiz, önemli olan bu. Kağıt üzerinde tüm takımlar tecrübe anlamında tecrübeliler. Baktığınızda bizim oyuncularımızdan fazla süre alıyorlar. Ama o sinerjiyi yakalamak önemli. Şuana kadar iyi hava yakaladık. Saha içinde de iyi yansıyorlar. Cedi en genç ama skor anlamında takımı sırtlıyor. Sinan da takımı iyi kontrol ediyor. Doğuş ve Kenan topa baskı yapıyor. En tecrübelileri Semih gözüküyor ama o da sakatlık sürecinden geçti. Kendisini veriyor ve istiyor. İnşallah bu istikrarlı bir şekilde tüm maçlara yansır. Rusya maçı zor olacaktır; kazanın kaybedin, ertesi gün Büyük Britanya maçı var. Gruptan nasıl çıkacağınız da çok önemli. Tüm maçlar değerli. Tüm arkadaşlarımıza bol şans diliyoruz. Umarım iyi bir süreç yaşarız.

Bu Organizasyon Ülke İçin de Çok Anlamlı

Sonuçta ülkemizde böyle bir organizasyon yapılıyor ve herkes elinden gelenin en iyisini yapıyor. Bu süreçte milli takımı yalnız bırakmıyor. Bu organizasyon ülke için de çok anlamlı. İnşallah bayram süresince iyi sonuçlar elde ederiz. Herkes güzel bir bayram yaşar. Gerek NBA’den gelenler gerek şuanda Euroleague’de oynamış ve belirli noktalara gelmiş kadrolara sahip ekipler. Ekol olarak baktığınızda; Fransa, Sırbistan İspanya ve Litvanya gibi ülkeler hep ön plana çıkıyorlar. Kadro olarak da NBA oyuncularının olması ön planda tutuyor. Ama biz bu turnuvalarda ülke olarak hep avantaj yakaladık. Umarım bunu devam ettiririz.