Fenerbahçe transfer döneminde ince eleyip sık dokuyor.

Fenerbahçe taraftarı sabırsız ama koç sabırlı, bu sabrın sonu selamet getirecek.

Olympiakos'tan ayrılma kararı alarak Fenerbahçe'nin teklifini prensipte kabul eden Kostas Sloukas'ın yakın zaman içinde resmi imzayı atması bekleniyor. Zeljko Obradovic'in en çok istediği oyuncular arasında başı çeken Kostas Sloukas sistemin kilit parçası olacak.

Fenerbahçe'de perde arkasında neler oluyor biraz ona bakalım.

Calathes Sınırları Zorluyor

Fenerbahçe'nin uzun süredir Nick Calathes'i listenin başında tuttuğu biliniyordu. Ancak oyuncunun sürekli fiyat arttırması ve maddi konularda aç gözlü davranması bardağı taşırdı. Zeljko Obradovic'in uzun zamandır yakından ilgilendiği Kostas Sloukas'ın, Nick Calathes'e göre hem maddi konularda pürüz çıkartmaması, hemde amacının tamamen basketbol olması onu iyiden iyiye öne çıkardı.

Olympiakos'un benzer teklifine rağmen rolünü büyütmek isteyen Sloukas, parayı arka plana atarak, daha fazla süre alacağı Fenerbahçe'yi tercih etti. 25 yaşındaki yıldız oyuncunun önceliğinin para olmadığı benzer teklife rağmen mevcut takımında kalmamasından belli oluyordu. Zira Oly onun için sınırları zorlamış, benzer bir kontrat teklif etmiş, ancak oyuncu 'oynamak' için kariyerine yeni bir şekil vermeye karar vermişti.

Obradovic, paraya değil, basketbola aç bir takım yaratmak için ince eleyip sık dokumaya karar verdi.

Yeni Prens Sloukas

Zeljko Obradovic, Kostas Sloukas'a çok güveniyor. O kadar çok güveniyor ki, onu yeni Diamantidis yapmayı kafasına koymuş durumda. Henüz 25 yaşındaki Sloukas'ın gelişimine büyük katkı yapmak isteyen Obradovic, ondaki ışığı gördü ve transfer için bizzat kendisi devreye girdi.

Zoc, onun yeteneklerinin farkında. Hatta çoğu kişinin göremediği yeteneklerini de açığa çıkartmak istiyor. Oly'deki kısıtlı rolünün, ondaki saklı kalmış yeteneklerin açığa çıkmasını engellediğini düşünüyor. Bunu sadece Zoc değil, birçok kişi düşünüyor.

Sloukas için baraj kapakları yeni takımında açılacak.

Diamantidis ve Calathes gibi oyuncuların gelişiminde büyük rol oynayan Obradovic, yeni bir proje için düğmeye basarken, Fenerbahçe taraftarı bu gelişime (zamanında Pao taraftarının şahit olduğu gibi) kendi takımlarında şahit olacak.

Savaşan, Salmayan ve Sürekli Aç Bir Takım

Geçtiğimiz sezon Euroleague'de fırtına gibi esen Fenerbahçe, TBL'de aradığını bulamamış ve sezonu yerel anlamda beklentilerin altında tamamlamıştı.

Obradovic, tek hedefle yetinmeyen, her kulvarda başarıya aç olan ve asla doymayan bir kadro için revizyon kararı almıştı. Ülker'in ayrılmasından sonra gelen bu revizyon kararı farklı yerlere de çekilmişti. Ancak bu iş pek de sanıldığı gibi maddi değildi. Elbette maddi anlamda belli bir istikrar yakalamak istiyor Fenerbahçe, ancak Zoc öyle bir takım yaratmak istiyor ki, aldığı her oyuncunun sonuna kadar savaşmasını bekliyor.

Final Four sonrası bazı oyuncuların yaşadığı ciddi düşüşler koçu büyük hayal kırıklığına uğratmıştı. Zoc, artık ne takımın, ne de taraftarın böyle bir hayal kırıklığı yaşamasını istemiyor.

Bogdan'a Daha Fazla Sorumluluk Verilecek


Andrew Goudelock'ın gidişi sonrası, sanki onu Bogdan göndermiş gibi, anlamsız bir şekilde genç yıldız hakkında önyargılı yorumlar yapıldı.

Bogdan, Goudelock'ın rolünü almayacak, onun yaptıklarını yapması beklenmeyecek. Obradovic'in, Bogdan'dan tek beklentisi Bogdan gibi oynaması. Yani Goudelock'ın gidişi sonrası yaratılmak istenen havaya pek aldanmayın. Geçtiğimiz sezon 1-2-3 numarada, tam 3 pozisyonda farklı roller üstlenen Bogdan, hücumunu öne çıkartacak ortam bulamadı ve özellikle işin savunma kısmında kısaların tüm yükünü çekti. Bogdan'ın savunma eksenli oyunu çok fazla gözardı edilirken, yıldız oyuncu bu rolden dolayı hiç isyan etmedi ve koçun ona verdiği rolü kabullendi. Obraodovic'in takım içinde en sevdiği isimlerin başında gelen Bogdan, şartlar ne olursa olsun, iş ahlakıyla örnek teşkil ediyor. Bireysel istitatistiklerden ziyade, takım kimyasını düşünen yapısı, Bogdan'ı özel kılan en önemli noktalardan biri.

Obradovic, bu sezon Bogdan'ın hücumdaki yeteneklerinden maximum şekilde faydalanmak istiyor ve değiştireceği sistemde onun sorumluluklarını arttırmayı planlıyor.

NBA Tehlikesi Es Geçiliyor


Herkes kadro istikrarından bahsediyor ancak NBA'in Avrupa üzerindeki etkisi es geçiliyor.

Birçok oyuncuyla yapılan pazarlıklarda henüz ilk yılın sonunda çıkış maddesi isteniyor. Kabul etmediğin anda görüşmeler tıkanıyor. Obradovic'in elinde büyük bir gelişim kaydeden Nemanja Bjelica'nın kafa karışıklığı buna en güzel örnek. İstikrar kelimesini kullanmak kolay ama yeteneklerini biraz geliştirdiğin oyuncuları elinde tutmak zor. Bjelica ve o tarz bir oyuncu üzerine sistem kurmaya kalktığın an bunun maximum süresi 2 yılı geçmiyor. 2 yıl sonra oyuncu NBA'de oynamak için ayrılmak istediğini söylüyor ve özellikle sezonun sonlarına doğru performansında büyük değişimler oluyor.

Obradovic en azından bu konularda daha az hasar alabileceği bir planlama içinde.

Fenerbahçe Son Sözünü Söylemedi


Transfer dönemi henüz bitmedi ama bitmiş gibi davranılıyor.

Bazı takımların transfer dönemine hızlı bir giriş yapması taraftar bazında endişenin artmasına neden oluyor. Birileri de bu durumu manipülasyon yapmak için kullanıyor ve camiayı karamsarlığa itiyor. Ancak gerek Gherardini, gerek Obradovic bu konuda panik yapmıyor. Belirlenen isimler var, bu isimlerle görüşmeler devam ediyor ve acele kararlar verilmiyor.

Bazı kaynaklara göre yerli olarak Hidayet Türkoğlu ve yabancı olarak James Anderson'dan haber bekleniyor. Bu iki oyuncunun önümüzdeki sezon Fenerbahçe forması giyme ihtimali var. Bu ikilinin alternatiflerini de hazırlamış durumda Fenerbahçe.

Önümüzdeki günlerde transferlerin büyük ölçüde tamamlanması bekleniyor.

*DerinNba