FIBA Avrupa Başkanı, FIBA Başkan Yardımcısı, FIBA İcra Kurulu Üyesi ve Türkiye Basketbol Federasyonu Onursal Başkanı Turgay Demirel, 7–9 Ağustos’ta Tokyo’da gerçekleştirilen FIBA Dünya Yönetim Kurulu toplantısı ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

FIBA Dünya Yönetim Kurulu Cuma günü yaptığı toplantıda, yeni yarışma ve eleme sisteminin ilk defa uygulanacağı 2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülke olarak Çin Halk Cumhuriyeti’ni seçti.

Demirel karardan sonra yaptığı açıklamada, “Her iki aday Çin Halk Cumhuriyeti ve Filipinler çok başarılı ve etkileyici sunumlar yaptılar. Çin Basketbol Federasyonu’nu ve adaylık sürecini büyük başarı ile götüren tüm ekiplerini, gerçekleştirdikleri başarılı çalışma için tebrik ediyorum. Çin Halk Cumhuriyeti çok önemli bir basketbol ülkesi ve Dünya Kupası ile birlikte çok daha önemli bir konuma yükselecekler. Filipinler Basketbol Federasyonu ve tüm adaylık komitesi üyelerini de içtenlikle tebrik ediyorum. Basketbolu ne kadar çok sevdiklerini, ne kadar büyük bir tutku ile bağlı olduklarını, hem adaylık kampanyası boyunca, hem de gerçekleştirdikleri sunumda çok başarılı bir şekilde anlattılar. Her ne kadar ev sahibi olarak seçilemeseler de büyük bir övgüyü hak ettiler. Her iki federasyonun profesyonellikleri basketbolun Asya’da geleceği ile ilgili iyimserliğe neden olmaktadır,” ifadelerine yer verdi.

2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası yeni tasarlanmış FIBA Takvimi ve eleme sisteminin ilk kez uygulanacağı turnuva olacak. Yeni sisteme göre 32 takım Çin’de gerçekleştirilecek olan turnuvada yarışacak. 2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası’nın spor takviminin yoğunluğu nedeniyle 2018 yılı yerine 2019 yılında düzenlenmesi, diğer önemli uluslararası organizasyonlar ile oluşabilecek çakışmaları ortadan kaldırmış oldu. Turnuva, 2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası’ndan sonra her dört yılda bir düzenlenmeye devam edecektir.

2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası’nın yanı sıra FIBA İcra Kurulu tarafından 29 Temmuz’da kararlaştırılan RBF’nin üyeliğinin askıya alınması konusunun da kapsamlı olarak ele alındığını belirten Demirel ”Rus Milli Takımlarının ve kulüplerinin, yani tüm oyuncular, koçlar, hakemler ve komiserlerin EuroBasket 2015 de dâhil olmak üzere önümüzdeki FIBA organizasyonlarına katılmalarına izin verdiklerini, sadece Rusya basketbolunda bu duruma gelinmesinde sorumluluğu olan yöneticilerin FIBA ile ilişkilerinin askıya alındığını; 25 Ağustos tarihinde planlanan yeni seçimlerle birlikte RBF yönetmelik ve kurallarının uyumlu hale getirilmesi için bir çalışma grubu oluşturulduğunu” açıkladı.

Rusya Spor Bakanlığı ve Rusya Olimpiyat Komitesi’yle işbirliği içerisinde FIBA Özel Komitesi kurularak RBF’nin ilerlemesi kontrol edilecektir.
(TBF)