Beşiktaş’ta geçirdiği ilk 3 senede transfer stratejileri, alınan oyunculara verilen ücretler ve bu oyuncuların gösterdiği kötü performanslar nedeniyle eleştiri oklarının hedefi haline gelen Başkan Fikret Orman ve yönetimi, özellikle bu sezonki transfer dönemini çok önemli bir kazançla kapararak ters giden işleri rayına oturttu. 

Fitili McGregor ateşledi

Siyah-Beyazlı yönetimin, 3 yıl önce kaleci McGregor’u İngiliz ekibi Hull City’ye 7 milyon Euro’ya göndermesiyle başlayan kazanç, bu yaz Demba Ba, Atınç Nukan, Cenk Gönen, şimdi ise Ersan Gülüm’ün transferiyle zirveye ulaştı. Bu oyuncuları elinden çıkararak 33.15 milyon Euro’yu (yaklaşık 105.7 milyon Lira) kasasına koyan  Beşiktaş, Mario Gomez, Sosa, Tolgay, Gökhan Töre, Quaresma gibi yıldız oyuncuları bonservis bedellerinin çok altında paralara transfer ederek hem kadrosunu güçlendirdi hem de UEFA’nın Finansal Fair-Play kuralına takılmadan şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri haline geldi. İşte Beşiktaş’a transferde başarıyı getiren etmenler;

1-UEFA denetimi

UEFA’nın istediği Finansal Fair-Play ilkesi çerçevesinde sadece 4 milyon Euro transfer hakkı bulunan Beşiktaş, bu sezon Demba Ba, Atınç gibi yıldızlarını elden çıkararak kaynak oluşturdu, bu kaynağı akıllıca kullanarak Gomez, Rhodolfo, Beck, Tosic gibi oyunculara az bir ücret ödeyerek kâra geçti.

2-Çin demek para demek

Demba Ba’yı Çin’in Shangai takımına 13 milyon Euro’ya satan Beşiktaş, burdaki talebi iyi değerlendirerek kartlarını doğru oynadı. Son olarak Ersan Gülüm’ün Çin’e gönderilmesiyle Asya ülkesinden Beşiktaş’ın kasasına giren miktar 20 milyon Euro (65 milyon Lira) oldu. 

3-Doğru menajer faktörü

Takımların çoğu zaman futbolcuların manacerleri ile ilgili sıkıntı yaşayıp yüksek paraları çöpe attığı bilinse de, Beşiktaş son 3 yılda bu hataya düşmedi. Tecrübeli manacer Ahmet Bulut’la çalışan Kartal, Demba Ba ve Atınç transferlerinden 17 milyon Euro kazandı. Yine menajer Özkan Doğan yardımıyla, ‘gelmez’ denilen Mario Gomez 1000 Euro’ya takıma kazandırıldı. 

kaynak: fanatik