Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş'ın teknik direktörü Sergen Yalçın, TRT Spor'da soruları yanıtladı.

Siyah Beyazlı çalıştırıcı Sergen Yalçın, Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki rakipleri Borussia Dortmund, Ajax ve Sportig hakkında konuştu.

Hiçbir rakipten çekinmediğini dile getiren Yalçın şu ifadeleri kullandı;

"Kim çıkarsa çıksın 'eyvah' demem. Oynanmamış maç kazanılmış olmaz. Biz hemen gruptan çıkarız diyenler oluyor. Ülkene bak... Gruptan çıkmak bizim için büyük başarı. A Grubu'na bakarsan helva gibi kura. Bana göre çok zor bir gruba düştük. Sen 'biz bu gruptan çıkarız' diyorsan olumsuz sonuç olunca hayal kırılığı oluyor. Nereye çıkıyorsun? Galler'e bak, İsviçre'nin oyuncularına bak. İtalya'yı saymıyorum bile. Hayal kırıklığı yaşıyoruz. Oyuncuların kötü oynama hakkı yok mu? Giderken iyi ama başarısız olunca kötü."

Spor Toto Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda şampiyonluk yaşayan Sergen Yalçın, "Futbolcu bireysel sorumlu. Kendinden sorumlusun. Ama teknik direktörlükte 30 oyuncuyla uğraşıyorsun. 50 tane senaryo oluyor. Çalıştığım kulüplerde hiçbir oyuncuyla sorun yaşamadım. Oyuncu bir sorunu çözmek istiyorsa benimle, çözer. Oğuzhan geldi, niye oynamadığını sordu. Ben de anlattım. Oyuncu neden oynamadığını merak ediyorsa gelsin anlatırım. Geçen sene 'oynamıyorum' diyen oyuncu 26 maç oynadı. Oğuzhan yetenekli oyuncu. Oynatıyorum, çok iyi oynuyor. 10 gün sakat, 1 hafta sakat. Yerine oynayacak oyuncu iyi oynayınca onu oynatıyorsun. Vazgeçilmez oyuncu değil, sadece Oğuzhan için değil. Oyuncuya dayalı düzen asla kurulmamalı, camiayı bitirir. Ümraniye'de bu sağlandı." 

"Oyuncuyken biz şampiyon olacağımızı biliyoruz. İşi kendimiz yaptığımız için biliyoruz. Antrenörken çizginin kenarında duruyorsun. Maç başlayınca oyuncu ne ağırlığı anlar, ne bantı anlar. Hiçbir şey düşünemezsin maçta. Düdük çaldıktan sonra oyuncular sadece onu düşünüyor. Oyuncu düşünemez ama biz düşünüyorduk. Maç bazen 50'de 60'ta biterdi, maç bitse de gitsek diye bakardık."

Teknik direktörlük kariyerinde ilk kez şampiyonluk yaşayan Sergen Yalçın, sezonu değerlendirdi.

Oyuncuların sakatlanmasıyla kadroda sorun yaşadığını belirten başarılı teknik adam Yalçın, Göztepe maçı detayını şu şekilde anlattı;

"Nisan ayına tam kadro girersek, biz bu işi götürürüz dedik. Nisan'a kadar 7 futbolcumuz gitti. Başımıza öyle bir iş geldi ki perişan olduk. Forvetlerimiz sakatlandı, kenarda hücum oyuncusu kalmadı." 

"İlk başladığımız dönemlerde çok sıkıntı yaşadık. Rio Ave maçları... Avrupa'da oynayacağımız maçlar gelecek ama şimdi değil. Olmayacak bir maç çıktı karşımıza. Ben bilmiyor muyum hazırlık maçı yapmasını? 4-5 antrenmanla PAOK maçına çıkan oyuncularımız vardı. Köy takımı diye bir tabir var mı artık? Sezon başı kötü başlangıçtan sonra milli arada sezon kampımızı yaptık. O aradan sonra sezon başlangıcı gibi başladık. Bir antrenörü bu kadar ne onore edebilir? Hayatımda hiçbir maçta heyecanlanmadım (Beşiktaş ile gerçekleştirilen imza töreni). Nisan ayından sonra maçlar 3 gün arayla oynayacaktık. O Nisan arasında 7 oyuncumuz gitti. Aboubakar gitti, Cenk gitti. Kulübede oynayacak hücum oyuncumuz yok. Kadromuz kötü değil, eksik de değil ama sakatlık yaşadılar. Göztepe maçında 4 oyuncunun yerlerini değiştirdim. Şampiyonluk maçı oynuyoruz, kolay değil."

SERGEN YALÇIN'DAN İSPANYA SİNYALİ

Sergen Yalçın kariyer planı yaptığını ve ileride İspanya Ligi'nde de takım çalıştırmak istediğini söyledi.

"Bizim yaptığımız iş uzun vadeli plan yapmaya uygun bir iş değil. Gönül ister ki 20 sene kalalım. İşin bir de başarı boyutu var."

Sergen Yalçın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

"Mesela biz oyuncuyla anlaştık. Federasyon diyor ki 'limitin var'. Başkanımız öyle anlaşmalar yaptı ki limit konusunu aştı. Hep sıkıntımız ondan. Bir teknik direktör büyük camiada hedefi nedir? Şampiyonluk. Şahsi hedefim her sene şampiyon olmak. Bir Avrupa boyutu olabilir diye düşünüyorum. Planım var. Şu ana kadar çizdiğim harita sekteye uğrasa da... Tecrübe kazanmamda Anadolu takımları çok fayda sağladı. Şimdi ki planlamamda bu sene de çok başarılı olmak istiyorum. Sonraki planımda Avrupa olabilir mi diye çalışıyorum. Teklifler oldu da hatrı sayılır yere gitmek lazım. İspanya olabilir."

"Milli takımla herkes çalışmak ister."

"Maksimum tempoda antrenman yaptırmaya çalışıyoruz. Alex geldi antrenman yapıyor, oynatalım dedik. Maç kondisyonu verelim dedik. Şampiyonlar Ligi'nde 60 dakika kullanalım. Rakibe göre formatı değiştireceğiz. Şampiyonlar Ligi'ne çıkıpta elini kolunu sallaya sallaya oynayamazsın. Tesadüf kazanamazsın. Gerçekçi olmalıyız. Kendimizi de taraftarımızı da kandırmamalıyız."

"İş hayatımız çok farklı, sosyal hayatımız çok farklı. Bu iş hafife alınacak bir iş değil. Çok çalışılması gereken bir iş, hepsinin analizi yapıyoruz. Oyuncu sana inanmazsa hepsi boş. Yabancı oyuncuları da inandırmak kolay değil arada tercüman var. Sezon başında da tercümanları çağırdım, ben nasıl konuşuyorsam öyle aktarın dedim. Ben nasıl söylüyorsam tercümanın da öyle davranması lazım.''

"Göreve ilk geldiğimizde birbirimizi tanımıyorduk. Geçen sezon bunun sıkıntısını yaşadık. Biz birbirimizi çok tanımıyorduk. Ben çok net konuşurum. Bir şey bende varsa vardır, yoksa yoktur. Sadece biz sorun yaşamadık. Geçen sene satın alma ve kiralamaya ne kadar para harcadığımızı biliyorsunuz. Oyuncu ödemelerinde hiç sıkıntı olmadı. Çok büyük transferler yapmadık ama Rachid Ghezzal'ın transferi tesadüd oldu. Telefondan izledim, 'Nereden buldun?' dedim menajer arkadaşıma. Oyun zaten tesadüfler oyunu. O Rachid neler yaptı. Larin'i bir hazırlık maçında sola koydum."

YABANCI SINIRI AÇIKLAMASI

Tecrübeli teknik direktör, TFF'nin yabancı kuralı kararını da şu sözlerle eleştirdi;

"6 tane yabancının kulübede oturması doğru mu? Oyuncu nasıl yetişir, nerede yetişir? Oyuncu yetiştirmek için 3 tane oynatmak mı gerekir? Tesislere bakalım, oyuncuların okuluna bakın, beslenmesine bakın... Oyuncu bana geldiğinde 2 sene oynayacak hale gelsin diye uğraşıyoruz. Bunların altyapıda olması gerekiyor. Rıdvan'ı kiralar mıyız? Utku'yu Karagümrük'e kiralıyoruz. Montero'yu tamamen alacağız.""Benim düşüncem şu: yabancıyı kısıtlarsak Türk oyuncu gelişmez. Biz nasıl çıktık oynadık? Oynayan adamı durdurabilir misin? Galatasaray Kerem diye bir oyuncuyu aldı. Oynayabiliyormuş demek. Ben zaten bu konuyla ilgili konuşuyorum. Kimseye sormadılar. Önce kararı kimin aldığını açıklasınlar. O karar alanı merak ediyorum. Beşiktaş'ta bir şey olduğu zaman ben karar alıyorum. Doğalı bu. Şimdi ben soruyorum. Orada bu kararı kim verdi? Yabancı kuralını kararını kim aldı? TFF aldı demek beni tatmin etmez. Kararı alan kim? Futbolun ne kadar içinde? Kaç yabancı oynamış oynamamış, seni ne ilgilendiriyor? 14 yabancı oynadığı zaman ben Ersin'i, Kenan'ı oynatmayacak mıyım? Yine oynatacağım."

"Bence 4 büyük takımın da şansı var. Ama daha çok erken. Geçen sene 6. hafta biz 13. sıradaydık. Oradan ligi şampiyon tamamladık. Herkes iyi kadro kurdu. Trabzonspor ligin en hazır takımı. Güzel yarış olacağını düşünüyorum."

LJAJIC AÇIKLAMASI

Siyah Beyazlı teknik adam Sergen Yalçın kadro dışı bırakılan Sırp futbolcu Adem Ljajic hakkında da açıklamalarda bulundu.

Yalçın, Ljajic'in kadro dışı kalmasının nedenlerini şu ifadelerle açıkladı;

"Kadro dışı başka şey oynamaması başka şey. Kadro dışı kalmışsa ümidi kesmişiz demektir. Ljajic'le 8 kez toplantı yapmışımdır. O seviyedeki oyuncunun bu performansı kabul edilemez. Bu maliyetlerde bu performans kabul edilemez. Fiziksel kesin problem var da psikolojik kendisi bilir. 10 pozisyonunda oynayan oyuncudan ne beklersin? Sonuç odaklı oynar. O oynamadı."

"3 sene kontrat yaparsanız tazminatı çakarım. O tazminatı alırım senden. Kulübü böyle şeyin altına neden sokayım? Sen beni 3 sene bağlarsan ben de seni bağlarım. Taraftarımız beni el üstünde tutuyor. Ben kulübü zor altına sokmak istemiyorum. Ben zaten buradayım. Hiçkimse bir şey bilmiyor. Bir kere başkanla görüştüm, sonra Emre Kocadağ ile görüştüm, başka olmadı zaten."

Kaynak: NTV Spor