Eskrimci Muhammed, Rio'daki olimpiyat oyunlarında kadınlar bireysel kılıç dalında ilk maçında Ukraynalı rakibi Olena Kravatska'yı 15-13 mağlup etti.

Kategorisinde altın madalya adayları arasında gösteriliyor.

Muhammed kendisine sokakta bomba patlatıp patlatmayacağının sorulmasından iki hafta sonra ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi First Lady Michelle Obama'ya eskrim dersleri vermiş.
Olimpiyat oyunları öncesi BBC'ye konuşan Muhammed "Ülkenin tarihindeki bu siyasi iklimde ABD takımında Müslüman bir kadının yer alması çığır açıcı. Müslüman kadınlar hakkında şablonlara ve yanlış fikirlere meydan okumaktan dolayı heyecanlıyım. İnsanlara sadece Olimpiyat takımında değil, dünyanın en güçlü olimpiyat takımı olan ABD takımında olabileceğimizi göstermek istiyorum" dedi.

Pek çok kişi siyaset ve sporun kötü bir karışım olduğunu ve birbirlerine bulaşmaması gerektiğini düşünür ama Muhammed her iki konuda da görüş vermekten memnun.
"Küresel bir topluluk olarak mevcut durumumuzu değiştirmek için daha çok çalışmalıyız. Sağlılklı bir durum değil" diyor Muhammed.

Sağlıklı olmayan duruma İslam'ın yanlış anlaşılmasının neden olduğunu söylüyor ve ekliyor:
"Sorunlar o kadar uzun zamandır sürüyor ki artık doruğa ulaştık sanıyorsunuz. Böyle anlarda silah sesleri ve bombaların hayatınızı normal akışının bir parçası olmamasından şükran duyuyorsunuz."

Time'ın 'en etkili 100 kişi' listesinde

Time dergisi 2016 yılının "en etkili 100 kişisi" listesinde Ibtihaj Muhammed'e de yer verirken, kredi kart şirketi Visa onu reklamlarının yıldızı yaptı.

Ancak Muhammed'in sporcu olarak yetenekleri gözden kaçmış olabilir.
2007-2008 sezonunda eskrimde dünyada 113. olan Muhammed, bu sezon sekizinci sıraya yükselerek Pan Amerikan ünvanını kazandı.

İki yıl önce Rusya'da Dünya Eskrim Şampiyonasında da altın madalya kazandı.
Muhammed "Olimpiyatlarda yarışacağımı hiç düşünmedim. Aklıma hiç gelmedi. Ama bu benim hayatımın dönüm noktası. Sadece kendimi, ailemi ve ülkemi değil ayrıca büyük bir Müslüman topluluğu da teslim etmekten heyecan duyuyorum" dedi.

ABD'nin New Jersey eyaletindeki Maplewood kentinde dünyaya gelen 30 yaşındaki Muhammed, 12 yaşında eskrimle tanışmış. Bu vücudunu kapatarak ve uniformada herhangi bir değişikliğe gitmeden yapabileceği en kolay spormuş.

Ibtijah Müslümanlar ABD'nin 324 milyonluk nüfusunun yalnızca yüzde birini oluşturuyor. Muhammed ise kendi inançları ve başörtüsünün ona ne anlam ifade ettiğini rahatça anlatıyor.
Muhammed önyargılarla da uğraşmak zorunda. Teksas'ta bir eskrim etkinliğinde ondan başörtüsünü çıkarması istenmiş. Nisan ayında ise sokakta karşılaştığı bir adam ona bomba patlatıp patlatmayacağını sormuş.



Ramazan Bayramı için Beyaz Saray'a davet edilen Muhammed, Olimpiyatların başlamasına yüz gün kala Michelle Obama'ya eskrim dersleri vermiş.
"Hicab benim bir parçam ve Tanrı'yla ilişkimde ve kendi maneviyatımda bana yardım ediyor.
Bu kişisel bir seçim ve Tanrı'yla aramdaki kişisel ilişki" diyor Muhammed.
Muhammed başörtüsü takmanın çoğunluğun Müslüman olmadığı bir ülkede kendi dinini hatırlatması açısından önemli olduğunu da söylüyor.

"Özellikle ABD'de bu kadınlara dayatılan bir şey değil. Yaptığım bilinçli bir tercih" diye de ekliyor.

Muhammed, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın Müslümanlarla ilgili sözleri ile ilgili olarak ise "Kamu ve hükümet görevlileri bu söylemi değiştirmeliler" yorumunda bulunuyor.

Boksör Muahmmed Ali gibi olup olmak istemediği sorusuna ise şu yanıtı veriyor:
"Eğer Muhammed Ali'nin barışçı, atlet ve Amerikan olarak olduğunun minicik bir parçası bile olsam, bundan minnet ve mutluluk duyarım" diyor.


BBC