Bu makalemizde pek çok insanın merak ettiği bir soru olan evde vücut geliştirme hareketleri yaparak güzel bir fiziğe kavuşabilir miyim ve bunu yapmak imkansız mı bunun yanıtını bulmaya çalışacağız.  Evinizde doğru bir antrenman programı ve yöntemini uyguladığınız da kas yapmanız mümkün ancak bunun içinde doğru beslenme ve de doğru bilgileri bulmak durumundasınız. Bilmeniz gereken şey profesyonel bir sporcu olmayacağınız maksadınız dışarıdan bakıldığında hoş görünen ve de fiziği yerinde olan hatta filmlerde gördüğünüz ve özendiğiniz kişiler gibi ideal bir kas yapısına sahip olmak. Evet bunları yapmak için aşağıda sizin için hazırlamış olduğumuz makalemizi dikkatli bir şekilde okumanız ve hayatınıza da bunu uygulamanız.  Peki, bu yöntemler nelerdir ve neler gerekiyor merak ediyor musunuz? Hemen size bunun yöntemlerini açıklayalım.



Her spor salonunda uygulanması gereken bir program vardır bunu her salona giden mutlaka bilir. Buradan hareketle sizin de evde dahi olsa kendinize bir program hazırlamanız gerekiyor. Aksi takdirde işe henüz başındayken yanlışla girmiş olursunuz. bu programı hazırlarken de kendinizi baz almak durumundasınız. Çünkü bu programlar kişinin kapasitesine göre hazırlanır. Burada spor geçmişiniz, yaşınız, kilonuz ve spora ayıracağınız zaman şeklinde değerlendirme yapılmalıdır. Spor salonlarında genelde her birey için aynı program verilir ancak bunun çok doğru olduğunu da düşünmüyorum. Ancak zaman geçmeye başladıkça programa uyum sağlanır ve bunun arkasından yeni programlar dahil edilmeye başlanacaktır. Bu programlar vücudunuza göre hazırlanmadığında sonuç genelde gereksiz bir yorgunluk, gereksiz efor kaybı ve de zaman kaybı şeklinde değerlendirilebilir. Kısacası hazırlamış olduğunuz programın mutlaka size hitap ediyor olması gerekir.







Evinizde yaptığınız bu programı da günlere bölmeniz gerekiyor. Daha sonra çalışmanız için bu size fayda sağlayacaktır. Ancak burada kesinlikle yapmış olduğunuz programa uymanız gerekiyor. egzersizlerin hakkını veriyor olmak önemlidir. vücut yapma programlarının ağır olduğunu bilmeniz gerekiyor bu nedenle de kendinizi zorlayarak devam etmelisiniz. Maksimum seviyede fayda almak vücut geliştirme için yararlı olacaktır. 



Egzersizlerinize dikkat ediyorsunuz ancak bununla sınırlı değil tabiki. Bu kez beslenmenizi de antrenmanlarınıza göre orantılanmalısınız. Eğer ki doğru bir şekilde beslenmezseniz o zaman kaslarınızın ihtiyacı olan besinleri alamayacak ve bu anlamda da süreçten sonuç alamayacaksınız. İyi bir vücut geliştirme sporcusu olmanın temelinde egzersiz ve beslenme vardır. Beslenmeyle ilgili olan açıklamalarımızı da başka bir makalemizde sizinle paylaşmıştık.



Beslenme, egzersiz ve bunlara katkı sağlayacak olan bir durum daha var o da düzenli bir uyku. Hepimizin düşündüğü bir şey vardır ki vücut çalışma esnasında gelişir. Hayır, bu yanlış bir düşüncedir bir insanın vücudu dinlenmeye geçtiği esnada gelişmeye başlayacaktır. Bunun nedeni ise uyku esnasında anabolik hormonlar hat safhaya erişirler ve anolizma kendisini uyku esnasında daha fazla yenileyecektir. Vücut geliştirmede uykunun önemi işte buradan ileri gelmektedir.



Evinizde vücut geliştirme programına başladığınızda artık eskisinden daha fazla uyumanız gerektiğini bilmelisiniz. Hatta yapılan araştırmalar göstermişki akşam saat ondan gece ikiye olan bölümde vücut en iyi uyku düzenini ve kısa vadede de sporcuya etki edecektir. Bu saatlerin gösterilmesinin nedeni ise insan vücudunun biyolojik saatinin gereği olması. Bu saatler içerisinde growth hormonunun salınımı daha yüksek olacaktır. Elbette ki burada uyku düzenini ayarlamak size kalmış ancak bizim size tavsiyemiz bu düzene uymanız

yönünde olacaktır. Lakin uyku saatlerini kaçırıyor ya da size uymuyor olsa da en az 8-9 saat mutlaka uyumanız gerekiyor.







Bu soru aslında uzun zamandan beri insanların en çok merak ettikleri konuların arsında geliyor. Daha öncesinde de dediğimiz gibi merak edilmesi normaldir. İşin diğer bir nedeni ise spor salonu gerçeğidir. Çünkü spor salonlarında üyelik açtırmak belli bir bütçe gerektirecektir. Bunun herkesin karşılayabileceği bir rakam olmadığı içinde imkanlar doğrultusunda evde yapmak gerekli olabilecektir. 



Aslında harcamalarınızı biraz düzene koyduğunuzda spor salonlarının da çok fazla bütçenizi zorlamayacağını söyleyebiliriz. Ancak siz yine de evde bu sporu yapmak istiyorsanız o zaman evinizin bir odasını da spor salonuna dönüştürebilirsiniz. Bunun için fazla olan kalabalığı dışarı atmanız yeterli olacaktır. Yazıyı okuyan herkesin aslında bizim sıraladığımız önerilere de olumlu cevap veremeyeceğinin farkındayız bu nedenle de yazımızın devamını okumanızda fayda olduğunu düşünüyorum.

Peki, evde vücut geliştirmenin yanı sıra ekipmansız bir şekilde vücut geliştirmeye çalıştığınız da bu mümkün mü olacak?

Bu sorunun kısaca yanıtını merak ediyorsanız evet diyebiliriz. Antrenmanlarınıza evinizin de konforunda devam edebilirsiniz. Ancak buradaki önemli olan konu evinizde yapmış olduğunuz bu işleminde zahmetli ve bir o kadar da uzun bir yol olduğunu bilmelisiniz. Bunun nedenine gelince onu da şu şekilde açıklayabiliriz.  Vücudun kısa zaman içerisinde kendisini inşa etmesi iki farklı prensip üzerine oturacaktır.  Bunlardan birincisi kas oranınızı artırmak için çalıştığınız ağırlık miktarını artırmanız. Bunu ancak akıllı bir şekilde hazırlamış olduğunuz antrenman programıyla güçlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra kaslarınızı geliştirecek olan bir beslenme programı hazırlamanız burada kalori ve protein bakımından zengin olan besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.



Buraya kadar dikkat ediyorsanız hiçbir şekilde ağırlıklardan ekipmanlardan ya da makinalardan bahsetmedik. Bu yüzdende bir spor salonunda çalışmanıza gerek yok. Eğer ki egzersizlerinizi düzgün bir şekilde uygulanırsanız kaslarınızı artırmamanız içinde bir neden yoktur.

Ağırlıkların hiçbir kas gruplarınızı etkili bir şekilde çalıştırmanızı sağlamaz. İhtiyacınız olan kas gruplarınızı çalıştırmak için düzenli bir şekilde egzersiz yapmanız yeterli olacaktır.







Evde Vücut Ağırlığıyla Yapılabilen Egzersizler



Vücut geliştirmeye yeni başlayacaksanız o zaman harika bir ekipmana sahip olduğunuzu bilmenizi isteriz. Üstelik bu ekipman doğal olarak sizde olduğu için başka hiçbir şeye gerek yoktur bu da vücudunuzdur. Vücudunuzu pratik zekayla birleştirdiğinizde her türlü egzersizleri de rahatlıkla yapabilirsiniz. ile hiçbir spor salonuna gitmeye bir mecburiyetiniz yoktur.



Evinizde kendi kendinize yapacağınız ağır spor hareketleri sayesinde de kaslarınızı yeterince güçlendirebilir ve inşa edebiliriniz. Bunun için başlama konusunda kendinize inanmalı ve başaracağınızdan emin olmanızdır. Vücut geliştirme sporu yakın bir zamanda sonuç verecek değildir. Bunun için öncelikli olarak sabırlı bir şekilde hareket etmeniz gerekiyor. sabrettiğiniz de istediğinizi de çok rahat bir şekilde elde edebileceksiniz.



Sonuç olarak toparlayacak olursak şunu söyleyebiliriz. Vücudunuzu geliştirmek ve biçime sokmak istiyorsanız egzersizinize, beslenmenize ve uyku düzeninize çok dikkat etmeniz gerekiyor. bu üçlüyü dengeli bir şekilde yaptığınız da mutlaka karşılığını alabileceksiniz.