Satranç milliler, 21 ülkeden toplam 276 sporcunun kıyasıya mücadele ettiği şampiyonada, her yaş grubundaki toplam 72 madalyadan 35 madalyayı Türkiye’ye getirerek şampiyonada büyük bir başarıya imza attılar. Dokuz yaş genel kategorisinde Taha Özkan ve 11 yaş genel kategorisinde Usta Adayı (CM) Işık Can altın madalyayı ülkemize kazandıran sporcular oldu. Yedi yaşında satranca başlayan Can, sayısız kupanın sahibi. İkizi Işıl da tıpkı Işık gibi birçok şampiyonluğun galibi. İleride hangi mesleği seçeceksin sorusuna Işık Can “Ben bir meslek düşünmüyorum tenis ve satranç bana yeter ama illaki bir mesleğim olması gerekiyorsa avukat olurum” diyor.

Okul çok basit           

“İstanbul’da üçüncü, Türkiye’de ikinci ve dünya şampiyonasında birinci olurum diye düşünüyordum. Öyle de oldu” diyen Can, avukat bir anne ile doktor bir babanın ikiz çocuklarından biri. Altıncı sınıfa geçen Can okul eğitiminin nasıl gittiği sorusuna “Okul çok basit, hiç zorlanmıyorum” cevabını veriyor. Şampiyon olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyerek ekliyor “İkinci turda beraberlik alınca çok üzülmüştüm ama sonrasında birçok maçı yenmeye başladım ve birinci ile berabere kaldıktan sonra da şampiyon oldum.”

7’sinde şampiyon oldu

Can, “İlk şampiyon olduğumda yedi yaşındaydım. İkinci turda yenilmiştim çok ağlayıp çok üzülmüştüm. O dönemde tenis oynadığım için satrancta yenilince birinci olabilme ihtimali olduğunu bilmiyordum. Çünkü teniste direkt eleniyorsun. Babamın ‘Bir maç kaybetmen sorun değil, sonraki maçlarınla da şampiyon olabilirsin demesi üzerine’ dokuz maçtan sekizini yenerek şampiyon oldum ve bu şampiyonluğun ardından da Avrupa’daki turnuvalara katıldım.” Maçları kazandığında neler hissediyorsun diye sorduğumuzda “Mutlu oluyorum. Rehavete kapılmıyorum çünkü sonraki maça hazırlanmam gerek” diyor.

“Eskiden yarışmalarda heyecanlanıyordum. Ama şampiyon ola ola heyecanımı yendim.”

 Gurur duyuyorum

Işık’ın hareketli bir çocuk olduğunu ve bunun üzerine tenise başlattıklarını söyleyen anne Emine Can “Teniste başarılı olunca Bakırköy Spor Vakfı’nda altyapıya alındı. Işık’ın huzursuzluğu tenisle gitti. Işık ve Işıl satrancı aslında ağabeylerinden öğrendiler. Daha sonra bir satranç kursuna denk geldik ve Işık’ın zihinsel olarak da satranca başlamasını istedik.  Akademik anlamda da başarılı çocuklar.” Satranç stratejik bir oyun, çocuklar size karşı stratejik davranıyorlar mı? sorusuna Emine Hanım, “Üçü de birbirinden stratejik çocuklar. Bir anne olarak çok zorlandığımı söyleyebilirim. Hepsi kendi çapında özel ilgi ve enerji istiyor. Bu beni anne olarak çok gururlandırıyor.” diye cevap veriyor.

Işık Can’ın şampiyonlukları

- 2012 Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 7 Yaş Kategorisi İkincisi- Dünya Okullar Satranç-Şampiyonası 7 Yaş Kategorisi Birincisi - Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 7 Yaş Kategorisi Üçüncüsü

- 2013 Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 8 Yaş Kategorisi Birincisi - Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 8 Yaş beşincisi - Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 8 Yaş İkincisi

- 2014 Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 9 Yaş Kategorisi Birincisi - Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 9 Yaş Birincisi - Paris Open B kategorisi  birincisi - Dünya Okullar Satranç Şampiyonası 9 Yaş İkincisi

- 2015 Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 10 Yaş Kategorisi Birincisi - Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası 10 Yaş dördüncüsü ( 2. İle eş puan)

- 2016 Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 11 Yaş Genel Birincisi - Avrupa Okullar satranç Şampiyonası 11 Yaş Genel Birincisi

Carlsen olmayı düşünüyor

Işık’a bu stretejik oyunun faydalarını sorduğumuzda “Tenis ve satranç da bir strateji oyunu. Yararlarını çok fazla görüyorum. Matematikte zaten iyiydim daha da başarılı oldum. Birinci sınıftayken ikinci sınıf ikinci sınıftayken de üçüncü sınıf matematiğini çözüyordum” diyor. 10 yıl sonra kendini nerede görüyorsun sorusuna ise “Satranç da yaklaşık Carlsen ya da Aronian civarında olabilirim diye düşünüyorum. Teniste de dünya sıralamasında ilk 10’a girebilirim diye düşünüyorum.

Satranca ilgisi puzzle ile başladı

Satranca ilkokul birinci sınıfta başlayan Taha Özkan, puzzle tarzı oyuncaklarla uzun süre sıkılmadan oynaması üzerine ailesi tarafından satranç eğitimine yönlendiriliyor. Okul Satranç Antrenörü Ömer Sühan Öztürk’ün Taha’da satranca karşı özel bir yatkınlık olduğunu, ailenin bunu desteklemesi gerektiğini ve turnuvalara katılmasının sağlanmasını tavsiye etmesi üzerine de Taha da Türkiye’nin gururlarından birisi oluyor. Şu an profesyonel milli takım alt yapı sporcusu olan Özkan’ın çok sayıda turnuvada birincilik, ikincilik ve üçüncülükleri bulunmasının yanı sıra Ulusal ve Uluslararası alanda elde ettiği dereceleri bulunuyor.

Kaynak: Star Cumartesi Eki