Fotoğraftaki isim Önder Karakülah. İşitme Engelliler maratonda Avrupa şampiyonu. 14 yıl önce futbolla başladığı spor kariyerini 6 yıldır atletizmle sürdürüyor. Sporculuk kariyerine bu yaz Samsun'daki Deafolimpik Oyunları'nda nokta koyacak ve daha sonra da kendisini işitme engelli sporculara adayıp antrenörlüğe başlayacak.

Karakülah, Samsun'da mücadele edecek 4500 sporcudan sadece biri. Her birinin ayrı hikayesi, ayrı hayatı var ama herkes aynı amaç etrafında toplanıyor: Sessizlerin sesi olmak. Yani önlerinde bir engel olmadığını herkese göstermek, evden çıkmayanları başka bir hayata adapte etmek. 

İşitme Engelli sporcular, bu turnuva kapsamında 23. kez biraraya geliyor. Dört yılda bir ve ilki 1924'te Paris'te yapılan organizasyon son olarak, 2013'te Sofya'daydı. Bulgaristan'da 20 spor branşında 2711 sporcu yarıştı. Türkiye ise 21 branşta neredeyse iki katı sporcuya ev sahipliği yapacak. Organizasyon komitesine göre katılan ülke sayısı ve sporcu baz alındığında bu, en büyük üçüncü spor organizasyonu. Turnuva 18-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek. 

Bir şehir işaret dili öğreniyor

Karadeniz'in en büyük ve kalabalık şehri Samsun'da hummalı bir çalışma var. Organizasyon konusunda başarısını daha önce ispat eden Türkiye'ye sadece bu becerisi ve spor salonu inşası yeterli olmayacak. Şehrin işaret dilini de öğrenmesi gerekiyor. Bu alanda çalışmalar da başlıyor. Şehirde yerel basından otobüs şoförlerine taksicilerden esnafa güvenlik görevlilerden gönüllülere kadar birçok insan, hem Türk hem de uluslararası işaret dili eğitimi almaya başladı. Bu arada büyük turnuvaların olmazsa olmazları gönüllülerde bu turnuvada birçok işitme engelli gönüllü de yer alacak. 

Spor kenti olmaya aday 

Bu turnuva şehrin spor altyapısını geliştirmesinde de aracı oldu. Oyunlar için 39 tesis kullanılacak ve tamamına yakını da hazır durumda. Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'a göre bu aynı zamanda, İşitme Engelliler Olimpiyatları çerçevesinde ilk kez hayat bulacak olan olimpiyat köyünün de oluşturulması anlamına geliyor. 

Madalya ümidi

Türkiye, 4 yıl önceki son oyunlara 169 sporcuyla katıldı. 7 altın, 9 gümüş ve 19 bronz olmak üzere toplam 35 madalya kazandı. Sıralamada 7. oldu. Madalya ilk hedef tabii ki değil, fakat Türkiye, ev sahibi olduğu turnuvada daha fazla madalya kazanarak daha fazla işitme engelliye ulaşmak istiyor.
Kaynak:Al Jazeera