Jamaika, Hollanda, Romanya ve Küba... Bu ülkeler düzenlenen son 4 Olimpiyat Oyunları'nda Michael Phelps'in tek başına kazandığı altın madalya sayısına ulaşamadılar.

İlk olarak 2004 Atina'da sahneye çıkan efsane yüzücü, 6 altın madalya kazandı. 4 sene sonra Pekin'in yıldızı olan ABD'li sporcu Çin'den 8 altın madalyayla ayrıldı. 2012 Londra'da ise 4 altın madalya daha kazanarak, Olimpiyat Oyunları'ndaki toplam altın madalya sayısını 18'e çıkaran Phelps, serisine Rio'da devam ediyor.

Dün gece Rio 2016'da ilk kez havuza giren 31 yaşındaki yüzücü erkekler 4x100 metre serbestte ABD ile ilk altın madalyasını aldı ve 19. Olimpiyat altınını kazandı. Bu istatistiği ulaşılamaz bir noktaya çıkaran Phelps'in 19 altın madalyasına olimpiyat tarihinde en çok yaklaşabilen sporcular 9 altın madalyayla Larissa Latynina, Paavo Nurmi, Mark Spitz ve Carl Lewis... Ancak bu isimlerden hiçbiri şu anda aktif spor yaşamına devam etmiyor.

Sadece 13 ülke Phelps'i geçebildi
Michael Phelps'in 19 altın madalya kazandığı son 4 Olimpiyat Oyunları'nda birçok ülke bu rakama ulaşamadı. 2008 Pekin ile birlikte sprint yarışlarını domine eden Jamaika'nın yanı sıra Hollanda ve Küba gibi köklü ülkeler toplam madalya sayısında Phelps'i geçmeyi başaramadılar.

Türkiye ise Phelps'in 19 altın madalya kazandığı süreçte 6 altın, 9 gümüş ve 8 bronz madalya aldı.