Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı'nın tecrübeli Yunan oyun kurucusu Kostas Sloukas, geçen yıl final oynadıkları THY Avrupa Ligi'nde adım adım ilerlemeyi düşündüklerini belirterek, "Avrupa Ligi'nde önce Dörtlü Final'e kalmayı başarmalıyız, daha sonra İstanbul'da kupayı kaldırmayı düşünebiliriz." dedi.

Sarı-lacivertlilerin 26 yaşındaki Yunan oyun kurucusu Sloukas, açıklamalarda bulundu.

Bu sezon THY Avrupa Ligi'nde 5 maçta 4 galibiyet aldıklarını hatırlatan Sloukas, işlerin kendileri için iyi gittiğini belirterek, şöyle konuştu:

"İşler bizim için iyi gidiyor. Adım adım ilerlememiz lazım. Bunu yaptıktan sonra büyük hedeflerden daha ciddi konuşabiliriz. Takımın geçen sezonla büyük oranda aynı kalması bizim için büyük avantaj. Şu an Avrupa Ligi'ndeki ilk hedef play-off'a kalmak. Bunu yaparken de mümkünse saha avantajını alarak çeyrek finale çıkmak. Ondan sonrasına bakacağız."

Kariyerinde iki Avrupa Ligi zaferi bulunan ve bunun ilkini 2011 yılında İstanbul'da Sinan Erdem Spor Salonu'nda yaşadığını hatırlatan Sloukas, bu sezon Dörtlü Final'in yine aynı salonda olacağını hatırlatarak, "Adım adım gitmeye çalışıyoruz. Dörtlü Final'in İstanbul'da düzenlenecek olması çok önemli. Avrupa Ligi'nde önce Dörtlü Final'e kalmayı başarmalıyız, daha sonra İstanbul'da kupayı kaldırmayı düşünebiliriz." şeklinde konuştu.

"Sadece CSKA Moskova değil her takımı yenebiliriz"

Sloukas, geçen yıl finalde kaybettikleri ve henüz bu sezon yenilgi yaşamayan Rusya'nın CSKA Moskova ekibi dahil her takımı mağlup edebileceklerini vurguladı.

Geçen sezon Almanya'nın başkenti Berlin'de uzatmada kaybettikleri CSKA Moskova'yı yenebilecek güce sahip olduklarını vurgulayan Yunan basketbolcu, "Sadece CSKA Moskova'yı değil, her takımı yenebiliriz. Yeter ki kafamız sahada olsun. Kafamız sahada olmadığı zaman her takıma da kaybedebiliriz. Bunu son Unics Kazan maçında gördük. Yeter ki kafamızı sahaya verip, antrenörlerimizin dediklerini yapalım, o zaman istediğimizi alırız." değerlendirmesinde bulundu.

"THY Avrupa Ligi'nde yeni format çok zor"

Sloukas, bu sezon 16 takımlı lig usulüyle oynanan THY Avrupa Ligi'nin oyuncuları zorlandığını anlattı.

Bazı dönemlerde haftada 4 maç oynanacağını aktaran Sloukas, sözlerine şöyle devam etti:

"Daha önce Türkiye Ligi'nde play-off döneminde ve milli takımlarda haftada dört maç yaptığım oldu. Bu şekilde normal sezonda dört maç oynamaya alışık değiliz. THY Avrupa Ligi'nin yeni formatı çok zor, haftada 4 karşılaşmaya çıkmak kolay değil. Yine de bununla başa çıkacak bir kadromuz var."

"Fenerbahçe-Galatasaray derbileri çok özel"

Kostas Sloukas, Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinin çok özel olduğunu dile getirdi.

Benzer karşılaşmaları Olympiakos'ta forma giyerken Panathinaikos'a karşı oynadığını aktaran sarı-lacivertli basketbolcu, şunları kaydetti:

"Buraya gelmeden önce çok şey duydum ama gerçekten Fenerbahçe-Galatasaray derbileri çok özel oluyor. Birçok yerde böyle derbiler var. Bu derbiler oyuncular için çok özel ve ekstra motive oluyoruz. Yunanistan'daki Olympiakos-Panathinaikos maçına göre tek bir değişiklik var. Fenerbahçe taraftarı sahaya bir şey atarak müdahale etmiyor. Basketboldan çok iyi anlıyor. Bu da bizim için çok büyük bir avantaj oluyor."
"Obradovic'in bana yaklaşımını asla unutmayacağım"

Sloukas, Fenerbahçe Başantrenörü Zeljko Obradovic'ten her dakika bir şeyler öğrendiklerini anlattı.

Geçen yıl aralık ayında bir takım sıkıntılar yaşadığını ve Obradovic'in devreye girerek kendisine destek olduğunun altınız çizen Yunan oyuncu, şu ifadeleri kullandı:


"Obradovic yaklaşık 30-35 yıldır basketbolun içinde. Onunla saha içi ve dışında geçirdiğiniz her dakika mutlaka bir şeyler öğreniyorsunuz. Benim kendisiyle özel bir durumum da oldu. Geçen sene aralık ayında bazı problemlerim vardı. Bana çok anlayışlı yaklaştı. Saha içinde bana nasıl davranmam gerektiği konusunda yardımcı oldu. Saha dışında da aldığım tedavilerle ilgili bana özel izinler verdi. Bana yaklaşımını ve yaptıklarını asla unutmayacağım. Bu yüzden geçen sezon kazandığımız lig şampiyonluğundan sonra kendisini işaret ettim. Sadece Obradovic değil genel menajerimiz Maurizio Gherardini'yle de inanılmaz bir ilişkimiz oldu o dönemde."

"Fenerbahçe'yle hedeflerim örtüştü"

Sloukas, geçen sezon başka ciddi teklifler olmasına rağmen Fenerbahçe'yi tercih etmesiyle ilgili şunları söyledi:


"Fenerbahçe'nin büyüklüğü çok büyük etken oldu. Ben hep iyi bir oyuncu olmak ve hep en iyi dereceleri elde etmek istiyorum. Fenerbahçe'de her kulvarda birinci olmak istiyor. Hedeflerimiz örtüştüğü için Fenerbahçe'ye geldim. Tabii en önemli faktörlerden biri de taraftarlar. Onlar için oynamayı çok seviyorum. Fenerbahçe taraftarının da burada olmamda etkisinin olduğunu düşünüyorum."

Zaman zaman attığı basketler zaman zaman da yaptığı asistlerle ön plana çıkan Sloukas, başantrenör Obradovic'in kendisinden istediklerini yerine getirmeye çalıştığını belirterek, "Antrenörüm benden hem hücumda hem de savunmada iyi olmamı bekliyor. O ne isterse onu yapmaya çalışıyoruz. Bu bazen mücadele etmek, bazen asist yapmak, bazen de diğer oyuncuları oynatmak oluyor. Bu takımda benden daha skorer oyuncular olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Amerikan Basketbol Ligi'nde (NBA) oynayabileceğini düşünmediğini ve Avrupa basketbolunun kendisi için daha uygun olduğunu söyleyen Sloukas, takımın iki uzunu Ekpe Udoh ve Jan Vesely ile ikili oyunu çok iyi oynadıklarını anlatarak, "İkisi de çok iyi oyuncular. Bu ikisiyle ikili oyunu çok kolay oynuyorum. Topu havaya attığımda yakalayacaklarını biliyorum. Sadece oyun kurucunun değil diğer oyuncuların da bu oyunda önemi büyük. Diğer oyuncular sahaya iyi yayıldığında ikili daha kolay oluyor." ifadelerini kullandı.

"Futbolu çok seviyorum, derbiyi izlemek istiyorum"

Sloukas, futbolu çok sevdiğini ve Spor Toto Süper Lig'de 20 Kasım Pazar günü Fenerbahçe'nin Galatasaray'la oynayacağı derbi maçı takip etmek istediğini belirtti.

Fenerbahçe'nin lige kötü başlamasına rağmen çok iyi bir duruma geldiğini dile getiren Sloukas, "Futbolu çok seviyorum. Fenerbahçe-Galatasaray maçını tribünden izlemeyi isterim. Özellikle UEFA Avrupa Ligi maçlarını izlemek istiyorum ama bizim fikstürümüz bazen müsaade etmiyor. Futbol takımı iyi başlamadı ama şu anda iyi durumda. Manchester United maçında çok iyi oynadılar." şeklinde konuştu.

Tek kelime, kısa cevap

Sloukas, AA muhabirinin söylediği tek kelimelere kısa cevaplar verdi.


Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu'nu "Büyük bir efsane ve idol" olarak niteleyen, Ülker Sports Arena'yı da tiyatro sahnesine benzeten Yunan oyun kurucunun, tek kelimelik sorulara verdiği cevaplar şöyle:

Fenerbahçe: "Müthiş ve çok büyük kulüp"

Basketbol: "Benim hayatım"

THY Avrupa Ligi: "En iyi basketbol oyuncuları"

Zeljko Obradovic: "Kral"

Vassilis Spanoulis (Yunan basketbolcu): "Efsane"

Ülker Sports Arena: "Tiyatro"

Hidayet Türkoğlu: "Büyük bir efsane ve idol"

İstanbul: "Çok güzel şehir"