Fenerbahçe'nin transferde büyük ölçüde anlaşmaya vardığı ve açıklamaya hazırlandığı Victor Moses'ın hayat hikayesine ve kariyerine mercek tutuyoruz. 13 maddede röportajlarını da kaynak alarak Moses'ı tanıyalım...

NİJERYA'DA ÇIPLAK AYAKLA FUTBOL
Nijerya'da sokaklarda futbolu öğrenen Moses, o günlerini şöyle anlatıyor; "Krampon yoktu, çıplak ayaklarda futbol oynadım. topa benzer bir şey görünce oynamaya başlıyorduk."

PARKTA KEŞFEDİLİYOR, YOLCULUK BAŞLADI
Babasını ve annesini Nijerya'daki iç savaşta kaybeden Moses, ailesinin arkadaşlarının ve akrabalarının yardımıyla İngiltere'ye kaçıyor. Hayali futbolculuk olan genç çocuk, Norbury Park'ta top oynarken fark ediliyor ve Crystal Palace altyapısına alınırken, eğitim masrafları kulüp tarafından karşılanıyor.

"TANRI'YA ŞÜKREDİYORUM"
Moses, Nijerya'da savaştan kaçıp futbolcu olduğu için şükrediyor: "Büyük bir yolculuktu benim için. Güçlü kaldım ve çok çalıştım. Futbol olsa da, olmasa da bu böyleydi. Tanrı'ya geldiğim nokta için şükrediyorum. Bu bir hayalin gerçekleşmesi."

16 YAŞINDA İLK MAÇINA ÇIKTI
16 yaşında Crystal Palace'ta ilk maçına çıktı ve sonrasında önü açıldı. 2010 yılında 3 milyon euro bonservis bedeliyle Wigan'a transfer olan Moses, yaptığı patlamanın ardından 2012'de 11,5 milyon euro bonservis bedeliyle Chelsea'ye transfer oldu.

HAYALİ BARCELONA'YDI
Çocukluğundan beri futbolcu olma hayali kuran Nijeryalı oyuncunun en büyük hedefi ise Barcelona'da oynamaktı. Chelsea'ye imza attıktan sonra da bunu gizlemeyen Moses, "Belki burada sıkı çalışırsam ilerde bir gün Barcelona'ya da gidebilirim" diyor.

CHELSEA'DE KİRALIK DÖNEMLER
Chelsea'de hoca değişimlerinden en çok etkilenen oyunculardan olan Moses, Liverpool, Stoke City ve West Ham'da kiralık dönemler geçirdi. 2016'da geri döndükten sonra ise Chelsea'den bir daha ayrılmadı ve Conte'nin 3-5-2 sisteminde defansif bir kanat oyuncusu olarak görev almaya başladı, performansıyla şampiyonluğun da önemli isimlerinden biri oldu.

"STOPER DE OYNADIM, HER YERDE OYNADIM"
Kariyeri boyunca stoper de dahil olmak üzere her pozisyonda oynadığını belirten ve Chelsea'de son dönemde hücumcu bek olarak da görev alan Moses, kendisini forvet arkasında her yerde oynayabilen bir oyuncu olarak tanımlıyor; "Ön tarafta her yerde oynarım, sol kanatta, sağ kanatta ve forvet arkasında"

İNGİLTERE'DE OYNADI, NİJERYA'YI SEÇTİ
İngiltere Milli Takımı'nda alt yaş kategorilerinde her seviyede forma giydi. 2007'de Avrupa U17 şampiyonasında Altın Top kazandı. U21'de bir maçta devre arasında oyundan alındıktan sonra ise İngiltere defterini kapattı; "Alt yaş kategorilerinin hepsinde İngiltere'yi temsil ettim ama sonunda Nijerya için oynamaya karar verdim. Bu sadece bir karardı"

SOSYAL MEDYAYI SEVİYOR
Chelsea'de sosyal medyayı aktif olarak kullanan oyunculardan biri olan Moses, verdiği röportajlarda da taraftarların kendisini takip etmesini istiyor: "Twitter, Instagram Facabook, hepsinde hesabım var, taraftarlar beni takip etsin"

EMEKLİ OLUNCA EMLAKÇILIK
Nijeryalı oyuncu emekli olunca parayı kullanarak kendi işini kurmayı planlıyor. İngiltere'de yaptığı bir açıklamada bundan bahseden tecrübeli oyuncu, "Emekli olunca kendi işimi kurmak istiyorum. Belki emlakçılık olabilir, ya da bu çerçevede bir şeyler."

BOŞ ZAMANLARINDA DİZİ İZLİYOR
Boş zamanlarında ve deplasman yolculuğu sırasında dizi izlemeyi sevdiğini söyleyen Moses, Netflix'in sıkı bir takipçisi. En sevdiği dizi ise Peaky Blinders.

CHELSEA'DE EN YAKIN ARKADAŞI HAZARD
2012'de geldiği Chelsea'de mevcut kadronun en eski oyuncularından biri olan Moses, en iyi anlaştığı oyuncu olarak da Belçikalı yıldız Eden Hazard2ı gösteriyor. Yıldız oyuncu, deplasman yolcuğuluğunda da Hazard ile birlikte oturduğunu ve çok güldüklerini kaydediyor.

MOSES'IN İSTATİSTİKLERİ

350 maç 
46gol
39 asist



Kaynak:Sporx