Türkiye'deki futbol ortamıyla ilgili konuşan Alex de Souza, "Türkiye'de daha önce Brezilya'da hiç görmediğim şeyler gördüm. Bir kez statta bir kadın görmüştük. Gelinlik giymişti, yanında da müstakbel eşi vardı. Bir keresinde de 80 yaşlarında bir kadın dişçide benimle maçla ilgili pozisyonları tartışmaya çalışıyordu. Böyle bir senaryoyu Brezilya'da görmek çok zordur. Ama Türkiye'de birçok kez bu durumla karşılaştım." dedi.

Türkiye'deki taraftarlığın büyük takımlara odaklı olduğunu kaydeden Brezilyalı, "Türkiye'de ana konu maddeleri Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş olan neredeyse 10'dan fazla gazete var. Brezilya'da durum daha farklıydı. Mesela Porto Elegre'ye giderseniz orada sadece Gremio ve Internecianol hakkında konuşulduğunu görürsünüz. Ne Corintinhas ne Palmeiras ana gündem madedsi değildir. Bahida bazen Rio de Janerio takımları hakkında konuşulur ama onların da ana gündem maddesi Bahia ve Vitoria'dır. Türkiye'de ise İstanbul dışında Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş ile ilgili konuştuklarını görürsünüz." ifadelerini kullandı.

"BENİ KÖKLERİMDEN KOPARDILAR"

Türkiye ile ilişkilerinin çok derin olduğunu kaydeden Alex de Souza, "Tahmin edersiniz ki Türk insanına minnettarım. Sadece Fenerbahçe taraftarı değil, diğer takım taraftarları da bana ve aileme çok iyi davrandılar." derken, "Ali Koç'tan herhangi bir teklif aldın mı?" sorusuna "Hayır" yanıtını verdi.

Alex sözlerini şöyle sürdürdü, "Evet Türkiye'yi özlüyorum ama hayat devam ediyor. Kovulmak benim için bir sürprizdi. O zamanlarda eşimle birlikte planımız Türkiye'de yaşamaya devam etmekti. Diana ile İstanbul'dan bir ev alıp yaşamak istiyorduk. Benim Fenerbahçe ile futbolu bırakma düşüncem vardı. Ben gönderildiğimde kovulan sadece bir futbolcu olmadı. Bir aile hayatını değiştirmek zorunda kaldı. Beni köklerimden çekip kopardılar. Brezilya'ya döndüm ve hayatımı organize etmeye çalıştım. Türkiye'yi özlüyorum tabii ki. Çok güzel yaşamım vardı. Harika bir hayatım vardı. Bir gün geri döner miyim? Şu ana kadar gelmedi ama iş teklifi aldığımda olabilir. Türkiye'de antrenörlüğü rahat yapabilirim. İnsanların bana iyi davrandığı bir yer. Mümkün olursa neden olmasın?"

UNUTAMADIĞI MAÇLAR

Alex de Souza, Türkiye'deki unutulmaz maçlarını anlatması istenen Alex de Souza, "8 yıl içine tek bir maçı seçmem çok zor ama kayda değer anılarım var. Fenerbahçe-Galatasaray maçları çok önemliydi. Kazanmamız gereken tarihi bir maçtı. Beşiktaş'a kaşı deplasmanda 10 dakikadan kısa sürede hat-trick yaptığım maçı da unutamam. 2011 de şampiyon olduğumuz yıldaki Galatasaray derbisi de unutulmaz. 1-0 gerideydik ama maçı çevirdik. Ben ikinci yarının sonlarına doğru galibiyeti getiren golü atmıştım. Bunlar ilk aklıma gelen maçlardan bazıları.

Üç yüzden fazla maç oynadım. Bunların içinde iyi ve kötü onlarca anı var. Futbolda bunlar hep olur. Türk Telekom Stadı'ndaki ilk derbide attığın gol. O gol çok özeldi çünkü maç Galatasaray'ın yeni stadı Türk Telekom Stadı'ndaki ilk oynanan derbi maçtı. Galatasaray taraftarı harika bir atmosfer oluşturmuştu. En yüksel desibele ulaşarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na kitabına girmek istiyorlardı. Bence başardılar. Bu hikayeyi arkadaşlarıma anlatmaktan çok hoşlanıyorum. Çünkü ısınma sırasında dayanılmaz bir ses vardı. Guinness için çalışıyorlardı. Ama ben golü attığımda stattan ses çıkmadı. Sadece Fenerbahçe taraftarının olduğu yerde sevinç tezahüratları vardı. CSKA'ya attığım gol. 1-0 yeniliyorduk ve Şampiyonlar Ligi'nden elenebilirdik. O maçtaki golü unutamam." açıklamalarını yaptı.

Fenerbahçe'nin bu sezonki kötü performansının nedeni için de konuşan Alex de Souza, "Net olarak yorumlar yapamam. Çünkü biraz uzak kaldım. Şu an sadece bir taraftar olarak takip ediyorum. 15 futbolcu sorsanız isimlerini sayamam. Puan durumunu ve maç sonuçlarını takip ediyorum. Bir ay önce Türkiye'yi ziyaret ettiğimde taraftarlar ile konuştum. Fenerbahçe'de harika oyuncular var ama kendilerine biraz daha fazla güvenmeliler. Belki sezonun öncesi planlama iyi yapılmamış. Kulüp tarihin en kötü sezonu olabilir. Bunun yönetim değişikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Eski başkan yanlış hatırlamıyorsam 20 yıl başkanlık yaptı. Yeni başkan kulübü tanışa aşamasında. Sorunlarla uğraşıyor" ifadelerini kullandı.

"HAGI HAYRANLIKLA İZLEDİĞİM BİR OYUNCUYDU"

Hagi ile kendisinin sık sık kıyaslandığının hatırlatılması üzerine ise Alex de Souza, "Ben küçük bir çocukken o oynuyordu. 16 yaşında bir gençken Romanya ve Hagi mükemmel oynuyordu. Bu karşılaştırmayı sevmiyorum. İnsanların kişisel olarak yaptıkları karşılaştırılmalı. Çünkü Real Madrid ve Barcelona'da oynamıştı. Zico oynamadı. Zico'dan daha iyi bir oyuncu mu? Gençken onu hayranlıkla izliyordum. Hagi bir referanstı. Gol üreten klasik bir 10 numaraydı. Gençken onu hayranlıkla izlerdim. Galatasaray ile birçok kupa kazandı. Ona her zaman hayranım çünkü müthiş bir oyuncuydu." övgüsünde bulundu.