Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe’de teknik direktörlük görevini üstlenen İsmail Kartal, Bugün Gazetesi'ne açıklamalar da bulundu.

*Öncelilkle sezon bittikten sonra neler yaptınız?

Leverkusen teknik direktörü Rodger Schmidt’le Almanya’da uzun süre vakit geçirdim. Kamplarına gittim. Joachim Löw aracılığıyla oldu bu. Sonra Çek Cumhuriyeti, Slovakya gibi ülkelerde maçları izledim. Orada futbol yapılarını karşılaştırdım. Verimli bir dönem geçirdim. Löw’ü yıpratıyorlar.

* Almanya’da da teknik adamlar üzerinde baskı var mı?

Tabii ki var. Örneğin Löw... Futbolcu olarak Almanya’da çok önemli noktalara erişmiş insanlar var. Onlar yıpratıyorlar. Hatta özel hayatıyla ilgili iddialara kadar ileri gidebiliyorlar.

*Hamza Hamzaoğlu sizin geçen sezon Fenerbahçe’de yaşadığınız sorunların benzeriyle karşı karşıya..

Geçen sezon hangi Galatasaraylı takımlarının şampiyon olacağına inanıyordu, kimse. Ama Hamza 3 kupa birden aldı. Neden gitsin. Bizden birisi, dürüst bir insan. Mağlup oldukları Osmanlı maçında yuhalayıp, istifaya davet ettiler. Çok üzüldüm. Hamza benim arkadaşım. Aykut Kocaman geldi, “Adapazarlı yapamaz” dediler. Ben geldim “Anadalu Kavaklı yapamaz…” Yabancı antrenörü el üstünde tutup, yerliye gösterilen bu tavır neden?

‘Coşku verecek tribün yoktu’

*Fenerbahçe’de geçen sezon ihtiyacınız olan desteği gördünüz mü?


Başkan da yönetim ve taraftar da destek verdi. Ama geçen sezon bize coşkuyu verecek tribün kapalıydı. Ayrıca kulübün ekonomik problemleri vardı. İstediğimiz transferleri yapamadık. Elimizdeki kadro Avrupa’nın en yaşlı kadrosuydu. Buna rağmen, en çok koşan, mücadele eden, gol atan takımdık. Son haftaya kadar şampiyon olabilirdik. Bir önceki şampiyonluk sezonunda olduğu gibi 74 puan topladık. Üstelik tüm istatistiklerimizi de ikiye katladık ama olmadı.

FENERBAHÇE İÇİN TARİHİN EN İYİLERİ

*Fenerbahçe’nin bu yıl tarihin en iyi kadrosunu kurduğu görüşünde misiniz?


Tarihin en iyi transferleri diyelim. Tabii adaptasyon için zaman verilmeli. Hemen hocaya yüklenilmemeli. Ortada büyük yatırım var. Geçen sezon biz çok pozisyona giriyorduk ama bitiricilik yoktu. Emenike özgüven sorunu yaşadı. Nani ve Van Persie Bursa maçında oyuna giriyor kaliteli bitiriciliklerini gösteriyor. Geçen sezon bunlar olsaydı, şampiyon biz olurduk. Mükemmel bir kadro. Bu kadroyu yönetmek zor gibi gözükse de kolaydır bence. Her mevkinin 2-3 oyuncusu var. Bu takım, hocayı da motive eder. Geçen sezon biz oyuncuları motive ediyorduk.

*Pereira ile Van Persie arasındaki gerginlik büyür mü yoksa çözülür mü?

Bence çözülür. Başkan müsaade etmez. Bu konuyu böyle bırakmaz. Fenerbahçe çok büyük yatırım yaptı. Bu ufak olayların takımın önüne geçmesine izin vermezler. Geçen sezon Bursa deplasmanında Caner’le aynı sorunu ben yaşadım. Maçtan sonra Mahmut Uslu ‘Ne istiyorsan yap’ dedi. ‘Sakinleşelim’ dedim. sonra Caner özür diledi ve sezon sonuna kadar çok iyi oynadı. Van Persie dünya çapında bir oyuncu, onu da anlamak gerekir.

DÖNÜM NOKTASI ALTINORDU MAÇI

*Fenerbahçe ile yollarınızı ayırmanızdaki ana etken neydi?

Kupada Altınordu maçında tribünde 100 kişi vardı. Bırakmamda en önemli etkenlerden biri o maçtır. Herkes altyapıdan oyuncu çıksın diyordu, taraftar gençleri ıslıkladı. Bana da tepki gösterdiler. Ailem de oradaydı.

"UYGAR MERT'TE IŞIĞI GÖRDÜM"

*Fenerbahçe’de herkes Uygar Mert’i konuşuyor. Geleceği var mı?

Geçen sezon ben Uygar’da o ışığı gördüm. Hemen profesyonel sözleşme imzaladık. Dönüşlerde yaşadığı problemi giderdik. Saha dışı tutumuyla da her geçen gün Fenerbahçe’ye kendisini daha fazla kabul ettirecektir.

'KARTAL YÖNETMEDİ' İDDİALARINA YANIT

*Geçen yılki “Takımı Kartal değil Aziz Yıldırım, Emre ve Volkan yönetiyor” iddialarına ne dersiniz?

Madem bu insanlar yönetiyor, neden takım Avrupa’nın en çok şut atan, orta yapan, pozisyon bulan takımı oldu? Başkan ve futbolcuya endeksli bir takım bunları yapabilir mi?

BEŞİKTAŞ'IN HANDİKAPI OLİMPİYAT

*Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi bu sezon daha dengeli geçer mi? Geçen yıl siz ikisini de kazanmıştınız.


Fenerbahçe, kazanırsa şampiyonluk yolunda çok önemli bir adım atar. Beşiktaş da kaybetmemek zorunda olduğunu biliyor. Bence Fenerbahçe eleştirilse bile oyun içerisinde bölüm bölüm çok iyi oynuyor. Beşiktaş ise bir süreklilik arayışında. Bunu aşmalılar. Beşiktaş’ın en büyük handikapı Olimpiyat’ta oynaması. Fenerbahçe moralli gidiyor. Bence Fenerbahçe Beşiktaş’a oranla daha önde.

FENERBAHÇE’DE NELER YAŞADI?

TARİH: 12 AĞUSTOS 2014

2014-15 sezonu öncesi Ersun Yanal ile ani bir kararla yollarını ayıran Fenerbahçe yönetimi, göreve daha önce yardımcı antrenörlüğü üstlenen İsmail Kartal’ı getirdi.

TARİH: 24 KASIM 2014

Kartal ilk büyük krizi Caner Erkin ile yaşadı. Bursa maçında oyundan aldığı tecrübeli futbolcusunun sert tepkisine maruz kaldı. Bu olay çok uzun süre konuşuldu.

TARİH: 22 MART 2015

Beşiktaş derbisinde taraftarlarca protesto edilen Emenike sahayı terk etmek istedi. Kartal ikinci yarıda kenara çektiği Nijeryalı’dan bir daha verim alamadı.

TARİH: 4 NİSAN 2015

Rize deplasmanı dönüşünde Fenerbahçe kafilesini taşıyan otobüse Sürmene’de silahlı saldırı düzenlendi. İsmail Kartal ve öğrencileri çok büyük bir bu travma yaşadı.

TARİH: 30 MAYIS 2015

Başkan Aziz Yıldırım ile bir araya gelen Kartal, kulüple yollarını sezon sonu itibariyle ayıracağını duyurdu. Kartal son olarak Kasımpaşa maçında takımının başında sahaya çıktı.

(Bugün)