Milliyet Gazetesi'nin haberine göre; akademisyen ve uzmanlardan da görüş alınarak hazırlanan Fenerbahçe Anayasası’nda, gençlerin profesyonel olana kadar futboldan sosyal hayata kadar nasıl yaşamaları ve nelere dikkat etmeleri gerektiği tek tek yazıldı, ailelerle de bağlantıya geçilerek bu süreçteki sorumlulukları anlatıldı.

Fenerbahçe bünyesinde yer alacak 8-19 yaş arasındaki futbolcuların uyması gereken kuralları barındıran “Fenerbahçe Anayasası” hazırlandı.

Üst yapı kadar altyapıya da büyük önem veren sarı-lacivertli kulüpte, 3 Temmuz Akademisi ile başlayan tesisleşme hamlesinin altı adım adım dolduruluyor.

Fenerbahçe’nin geleceğinin kendi yetiştireceği gençlerde olacağını tespit eden yönetim bu konuda ciddi adımlar attı.

Tesislerin yanısıra uyulması gereken sözlü kurallar geliştirilerek yazılı hale getirildi. Akademisyen ve uzmanlardan da görüş alınarak oluşturulan Anayasa’da Fenerbahçe sporcusunun, profesyonel olana dek sosyal hayatından futbol hayatına kadar uyması gerekenler tek tek yazıldı.

Son aşamasına gelinen Fenerbahçe Anayasası’na uymayan sporcular önce sözlü olarak uyarılacak, ardından ailelerle temasa geçilecek. Sonuç vermezse yazılı uyarı gönderilecek. Bu da yetmediği taktirde sporcu yeteneği ne olursa olsun Fenerbahçe Kulübü’nün dışında kalacak ve bir daha dönüşü mümkün olmayacak. Hatta geçtiğimiz günlerde kulübün beklentisi olan önemli yeteneklerden birinin bu sebeple takımdan gönderildiği öğrenildi.

Ailelerle toplantı

Fenerbahçe altyapı sorumluları, çocukların gelişimi için en önemli unsurun aile olduğunu biliyor. Kulüpte gördükleri eğitimin, evdeki yaşadıkları ile çatışmaması için aileler de eğitiliyor.

Bunun için de sporcuların aileleri ile biraraya geliniyor. Burada ailelerin çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği uzmanlar eşliğinde anlatılıyor.

Konuşmalarda dikkat edilmesi gerekenler, kullanılmaması gereken kelimeler başta olmak üzere ailelere bu konuda profesyonel destek veriliyor.

Dünya gezildi

Artık basım aşamasına gelen Fenerbahçe Anayasası için ayrıca dünyanın önde gelen kulüpleri de gezildi ve buradan da sarı lacivertli kulübe uygun kurallar alındı.

NELER VAR?

- Anayasada kılık kıyafet, konuşma tarzı, yeme içme adabı, eğitim durumu, tesiste kalanların uyması gerekenler başta olmak üzere birçok önemli konuyla ilgili kurallar bulunuyor.

- Mesela terlikle yemeğe inmemek, geliri oranında harcama yapmak gibi. Lüks harcama ve tüketim yasak. Hatta son dönemde kullanılan pahalı cep telefonları da bunlara dahil. Fenerbahçe böylelikle kendi kodlarını oluşturuyor.

- 7-8 yaşında kulübe giren bir sporcunun 18-19 yaşına kadar tüm gelişimi kulüp kontrolünde olacak. Bu kültürü alan isimler sporcu olmanın dışında kulübün profesyonel yapısında da kullanılabilecek.

Tribünde bağırmayın

Bir diğer önemli husus ise çocuklarının maçlarını izlemeye gelen ailelerin tepkileri. Burada bazen istenmeyen olaylar yaşanıyor ve bu durum takıma yansıyor.

Yapılan bir hatada başka bir sporcunun ailesinin gösterdiği tepki ya da kullandığı bir söz gerginliği beraberinde getiriyor. Ya da ailelerin kendi çocuklarını motive etmek için tribünden bağırmaları da ters etki yapıyor. Bu sebeple tribünde maç izleyecek aileler içinde belli kurallar getirildi.