Hem UEFA Finansal Fair Play kuralları hem oyuncuların ilerleyen yaşları hem de takımın gelecek planlaması gereği adımlar atıldı. Bu değişimin en dikkat çeken ayrıntısı yerlilerdeki değişim süreci oldu. 2011 ve 2014 yıllarında şampiyonluk kazandıran takımların iskeletini oluşturan yerli oyuncu grubunun tamamına yakını ayrıldı. Özellikle geçtiğimiz sezon başında sözleşmeleri biten ve yaşları 30’u aşmış Emre Belözoğlu, Selçuk Şahin, Bekir İrtegün ve Egemen Korkmaz ilk sinyalleri verdi. Altyapıdan yetişen kaleci Mert Günok da bu listeye eklendi.

Kaptanlar gitti

Ardından sezonun kupasız geçilmesiyle sirkülasyon devam etti. 9 yıldır takımda olan Gökhan Gönül ile 6 yıldır sarı-lacivertlilerde forma giyen Caner Erkin ile sözleşme yenilenmedi.

Böylece, 2010-11 ve 2013-14 sezonunda takımın şampiyonluklarında madalya sahibi olan 7 yerli oyuncu ayrıldı. Bu 7 oyuncunun da dönem dönem sahaya kaptan çıkması önemli bir detay olarak dikkat çekti.

Bunun akabinde de son 2 senede yeni bir düzene geçildi. Daha taze, daha genç ve gelecek vaat eden yerliler kadroya katıldı. Roma’dan kiralık dönen 21 yaşındaki Salih Uçan, 20 yaşındaki Ozan Tufan, 24 yaşındaki Alper Potuk, 25 yaşındaki Şener Özbayraklı, 26 yaşındaki Hasan Ali Kaldırım ve 26 yaşındaki Ertuğrul Taşkıran ile farklı bir döneme geçildi. Yine bu sezon takıma katılan 27 yaşındaki İsmail Köybaşı da yenilik getirdi.

Takımın kaptanları ise değişimden uzak kalan ve camia tarafından büyük saygı gören Volkan Demirel ile Mehmet Topal oldu.

Yabancı değişimi

Son 2 yılda sirkülasyon yabancı oyuncularda da gerçekleşti. Geçen sezon yürürlüğe giren 14 yabancı kuralı ile farklı bir görüntü ortaya çıktı.

2013’te Avrupa Ligi’nde yarı final oynayıp, 2014’te lig şampiyonu olan yabancı oyuncu grubu tamamen dağıldı. Sadece Moussa Sow, Emmanuel Emenike ve Miroslav Stoch kaldı. Dirk Kuyt, Joseph Yobo, Pierre Webo, Reto Ziegler, Cristian Baroni, Bruno Alves, Raul Meireles ve Michal Kadlec gibi isimler ayrıldı. Yerlerini Martin Skrtel, Simon Kjaer, Roman Neustadter, Robin Van Persie, Jeremain Lens ve Van der Wiel gibi isimler aldı.