Süper Lig'in 41. haftasında sahasında Sivasspor'a 2-1 mağlup olarak şampiyonluk yarışında ağır yara alan Fenerbahçe'de büyük üzüntü yaşanıyor. Beşiktaş'ın kaybettiği haftada kazandığı taktirde son haftaya lider girme fırsatını tepen Sarı Lacivertli taım, Galatasaray'ın da Denizlispor'u yenmesiyle birlikte kendini 3. sırada buldu.

Alınan sonuçların ardından Fenerbahçe'yi bekleyen Avrupa kupaları tehlikesi ortaya çıktı.

Milliyet'in derlediği habere göre; UEFA tarafından önümüzdeki sezondan itibaren geçerli olmak üzere Avrupa kupalarında değişikliğe gidilecek. Konferans Ligi adında yeni bir lig oluşturuldu ve bu turnuva, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nin ardından kıtanın üç numaralı futbol organizasyonu oldu.

Yeni formata göre Spor Toto Süper Lig'de bu sezon şampiyon olan takım ve ligi ikinci bitiren diğer takım UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılacak. Türkiye Kupası'nın galibi ise Avrupa Ligi'ne dahil olacak ve bu turnuvaya ulusal ligdeki derecesiyle bilet alan ülkenin tek temsilcisi olacak.

Süper Lig'i üçüncü ve dördüncü bitiren iki takım ise UEFA Konferans Ligi'ne dahil olacak. Türkiye Kupası şampiyonu UEFA Avrupa Ligi'ne play-off aşamasından başlayacak. Süper Ligi 4. bitiren takım Konferans Ligi'ne 2. ön eleme ve ligi 3. bitiren ise Konferans'a 3. ön elemeden dahil olacak.

Fenerbahçe'nin ligi ilk iki sırada bitirmesi için son haftada Galatasaray veya Beşiktaş'tan birinin maçlarını kaybetmesi gerekiyor. Bu gerçekleşmediği takdirde Sarı Lacivertli ekip sezonu üçüncü tamamlayacak ve kendisini UEFA Konferans Ligi 3. ön eleme turunda bulacak.

Sezonu üçüncü bitirmesine karşın Fenerbahçe'nin, Avrupa'nın iki numaralı kupası olan UEFA Avrupa Ligi'ne katılım hakkı kazanma ihtimali de bulunuyor.

Ancak bunun için ezeli rakibi Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nı kazanmasını bekleyecek.

Siyah Beyazlı takım kupanın sahibi olduğu ve ligi de ilk iki içinde bitirdiği takdirde Beşiktaş, Devler Ligi'ne katılacağı için, kupada elde ettiği başarı sonunda gelen Avrupa Ligi'ne katılım hakkı, ligde bir sıra kayarak üçüncü takıma geçecek ve Fenerbahçe bu durumda Avrupa Ligi'ne gidebilecek.

Aksi bir durumda ligde şampiyonluk hesapları yaparken bir anda üçüncü sıraya gerileyen Fenerbahçe, sadece Türkiye'de değil; Avrupa'da da ummadığı bir üçüncülükle karşı karşıya kalacak. Bu üçüncülük, kıtanın üç numaralı turnuvasına iştirak etmekten kaynaklanacak.

Şampiyonlar Ligi'nin uzağında kalırsa önemli bir gelirden mahrum kalacak olan Fenerbahçe, üç numaralı kupa olan yeni turnuva Konferans Ligi'ne gittiği takdirde sportif bir gerilemenin yanında ekonomik açıdan ciddi bir katkının da uzağında kalacağı beliritliyor.

Kaynak: Fotomaç