Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe'nin yöneticisi Burak Çağlan Kızılhan hakkında, 'FETÖ Borsası'nda menfaat elde ettiği iddiası ile 28 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan Fetö Borsa iddiası ile görevinden ihraç edilen savcı Lütfi Karabacak'a 1 milyon dolar rüşvet verdiği gerekçesiyle iddianame düzenlendi.

İddianamede yer alan bilgilere göre Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticisi Kızılhan, bozulan işleri nedeniyle 3,5 ve 5 milyon dolarlık iki çek karşılığında borç aldı. Borç aldığı kişiler, çeklerden ilki olan 3,5 milyon dolarlık ödemeyi Burak Çağlan Kızılhan'a yaptı.  

Ancak Sarı Lacivertli yönetici Kızılhan, ikinci çeki tahsil edemedi. Çek karşılığında borç veren kişiler, 5 milyon dolarlık çekin vadesi dolduğu gerekçesiyle icra işlemi başlatarak, Kızılhan'a ait Arma Elektropunch adlı şirketin hesaplarına bloke koydurdu.

1 MİLYON DOLAR

İddianamede yer alan detaylara göre, Kızılhan'ın 2018 yılının kasım ayında 'Fetö Borsası' iddiasıyla suçlanan savcı Lütfi Karabacak'a ve rüşvete aracılık etmekle suçlanan ve Karabacak tarafından MİT personeli olarak tanıtılan Murat Ayyıldız'la bir araya gelerek yaşadığı durumu dile getirdiği, çekini icraya koydurtan kişiler hakkında işlem yapılmasını istediği, bunun karşılığında da bir milyon dolar ödeme yapacağı öne sürüldü.

Meslekten men edilen savcı Karabacak'ın ise 10 Kasım 2018'de nöbetçi savcı olduğunu belirterek, şikayet dilekçesini o gün verilmesini istediğinin belirtildiği iddianamede, bunun karşılığında 100 bin dolar peşin, 900 bin dolar da işlem yapıldıktan sonra ödeme yapılacağı konusunda anlaşıldığı ifade edildi.

Yönetici Kızılhan'ın avukatı aracılığıyla 10 Kasım 2018'de Mahmut Ak, Kamber Ocaklı, Serdar Çınar ve Mehmet Uğur Karadağ hakkında suç duyurusunda bulunduğunun belirtildiği iddianamede, savcı Lütfi Karabacak'ın şüpheliler hakkında işlem başlattığı ve toplanan delillerden sonra 1 Ocak 2019'da gözaltı kararı çıkarttığı ve şahısların gözaltına alındığı belirtildi.

Gözaltına alınma işleminin ardından Burak Çağlan Kızılhan'ın 5 milyon dolarlık çeki karşılığında ödeme yapmayan ve icra işlemi başlatanlar arasında yer alan Kamber Ocaklı, Serdar Çınar ve Mehmet Uğur Karadağ dolandırıcılık suçunu işlediği gerekçesiyle tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Ancak Kamber Ocaklı, Serdar Çınar ve Mehmet Uğur Karadağ'a liderlik yaptığı öne sürülen Mahmut Ak, savcılığa verilen ifadenin ardından serbest bırakıldı. Murat Ayyıldız'ın verdiği ifadeye göre, savcı Lütfi Karabacak, 250 bin dolar rüşvet alarak, Mahmut Ak'ı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etmedi. İddiada yer ifadelere göre savcı Lütfi Karabacak, hem dolandırılan Burak Çağlan Kızılhan'dan, hem de dolandırıcılığa liderlik yaptığı öne sürülen Mahmut Ak'tan rüşvet aldı. 

Ayrıca Karabacak, Kızılhan'dan alacağı iddia edilen 100 bin doları peşin 900 bin doları işlem bittikten sonra toplamda bir milyon dolarlık rüşvetin tamamını tahsil edemedi.

Rüşvete aracılık ettiği ileri sürülen Murat Ayyıldız, savcılık ifadesinde Karabacak tarafından Kızılhan'ın avukatına gönderildiğini, Burak Çağlan Kızılhan'ın avukatının 60 bin dolar para ve "Kalan 540 bin dolar" yazılı bir kağıt verdiğini ifade etti.

İddianamede, savcı Lütfi Karabacak'ın hafta sonu olması nedeniyle Ayyıldız'ı protokol kapısında karşılayıp adliyeye soktuğunun kamera kayıtlarıyla tespit edildiğine de yer verildi.

ARACIYA PARA VERİLMEMİŞ

Öte yandan iddianamede, savcı Lütfi Karabacak'ın rüşvete aracılık etmesi karşılığında 100 bin dolara anlaştığı Murat Ayyıldız'a ödemeyi yapmadığı da yer aldı.

Fetö Borsası nedeniyle ihraç edilen savcı Karabacak ise verdiği ifade de Murat Ayyıldız'ın tutuklanmasından sonra rüşvet konusunu uydurduğunu ifade etti.

İLK DURUŞMA MAYIS'TA

5 Şubat'ta mahkemeye sunulan iddianame kabul edilerek, Fenerbahçe yöneticisi Burak Çağlan Kızılhan, ortağı Hasan İnce ve rüşvete aracılık ettiği iddiasıyla yargılanan ve başka bir dosya kapsamında tutuklu bulunan Murat Ayyıldız hakkında dava açıldı.

Kızılhan ve İnce 'rüşvet vermek' suçunu, Ayyıldız ise 'nüfuz ticareti' suçunu işlediği iddiasıyla yargılanıyor. Davanın ilk duruşması 20 Mayıs'ta İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

Fetö Borsası sebebiyle görevden ihraç edilen savcı Lütfi Karabacak ise, 'rüşvet almak' suçu kapsamında Yargıtay'da yargılanıyor.

MASUM VE MAĞDURUM

Davayla ilgili Independent Türkçe'ye açıklamada bulunan Sarı Lacivertlilerin yöneticisi Kızılhan, "Masum ve mağdurum. Ben dolandırıldım ve suç duyurusunda bulundum. Kimseye rüşvet vermedim" şeklinde konuştu.

KARABACAK'IN FETÖ BORSASI İLİŞKİSİ

Fetullahçı Terör Örgütü suçlamasıyla yargılananlara menfaat karşılığında yardım edilmesi, ''FETÖ Borsası'' olarak adlandırılıyor. Görevinden ihraç edilen savcı Lütfi Karabacak, bir başka savcı İsmet Bozkurt'la birlikte 'FETÖ Borsası' iddiasıyla açığa alınmış, haklarında dava açılmıştı. Karabacak, 27 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Savcı Lütfi Karabacak ayrıca, hakkındaki iddialar nedeniyle, 17 Ocak'ta HSK tarafından görevinden men edilmişti.

Kaynak: Independentturkish