UEFA Avrupa Ligi D Grubu ilk hafta maçında Fenerbahçe, deplasmanda karşılaştığı Alman ekibi Eintracht Frankfurt ile 1-1 berabere kaldı. Temsilcimizin, adeta rakibini elinden kaçırdığı son anlar geceye damga vurdu.

Mücadelenin 90+1. dakikasında Eintracht Frankfurt kalecisi Kevin Trapp, Fenerbahçe forması giyen Dimitris Pelkas'ı düşürdü ve karşılaşmanın hakemi Penaltı noktasını gösterdi. Topun başına geçen Yunan futbolcu, meşin yuvarlağı Alman file bekçisine nişanladı.

Kaleciden dönen topu tamamlayan Mergim Berisha, Sarı Lacivertli takımı 90+2. dakikada 2-1 öne geçirdi ancak hakem golü iptal etti.

Berisha'nın penaltı atışı esnasında ceza sahası içerisine erken girdiği gerekçesiyle VAR uyarısı sonrası gol geçersiz sayıldı.

Pelkas'ın kaçırdığı ancak Berisha'nın kaleciden dönen topu tamamlayarak gole çevirdiği penaltının tekrarlanmayarak doğrudan iptal edilmesinin ardından birçok futbolseverin kafası karıştı.

KURAL NE DİYOR?

IFAB Kural Kitabı, gol ile neticelenmeyen bir penaltı vuruşu öncesinde hücum oyuncusu tarafından yapılan ihlal varsa endirekt serbest vuruş çalınması gerektiğini belirtiyor. Eğer Sarı Lacivertli futbolcu Dimitris Pelkas'ın penaltısı doğrudan gol olsaydı, penaltı vuruşu iptal edilmek yerine tekrar edilecekti.

SAVUNMA OYUNCUSU İHLAL YAPSAYDI...

Mergim Berisha yerine Eintracht Frankfurt forması giyen oyuncu ihlalde bulunsaydı ise penaltı gol ile neticelenmediği için tekrar edilecekti. Ancak doğrudan gol olsaydı, gol geçerli sayılacaktı.Hem savunma hem de hücum oyuncusu tarafından aynı anda yapılan ihlallerde ise penaltı vuruşunun sonucuna bakılmaksızın atış tekrar ediliyor.

YIL 2018, YİNE BİR FENERBAHÇE MAÇI...

2018 yılında Süper Lig'in 14. haftasında Fenerbahçe ile Kasımpaşa arasında oynanan maçta benzer bir pozisyon yaşanmıştı.

Kasımpaşa'nın 7. dakikada kazandığı penaltı atışında topun başına geçen Mbaye Diagne'nin vuruşunda kaleci Harun Tekin gole izin vermemişti. Dönen topa hareketlenen Samuel Eduok ise müsait durumda fileleri havalandırmıştı.

Pozisyonun ardından karşılaşmanın hakemi Yaşar Kemal Uğurlu, VAR incelemesinin sonrası penaltı kararını iptal ederek oyunu endirekt serbest vuruş ile başlatmıştı.

Hakem Yaşar Kemal Uğurlu, Eduok'un takım arkadaşı atışı kullanmadan önce ceza sahasına giriş yapması gerekçesiyle golü iptal etme yönünde karar vermiş ve vuruştan önce Fenerbahçeli futbolcuların da ceza sahası içinde olmaları kafalarda soru işareti yaratmıştı.

Kaynak: Fotomaç