Fenerbahçe'nin tecrübeli ve başarılı oyuncusu Mehmet Topal: ''Ceza infaz kurumları bir yandan ceza kuruluşu olurken,bir yandan da hükümlü tutukluların topluma yeniden faydalı bireyler olarak katılması rolünü üstleniyor.Ceza infaz kurumu personeli bu açıdan önemli bir göreve sahiptir.'' dedi.

''Kendinizden kısaca bahseder misiniz?''

Elimden geldiğince iyi bir aile babası ve topluma faydalı bir birey olmaya çalışıyorum.Bunu dersem yeterli olur sanırım.

''Nasıl bir ailede yetiştin? Ailede futbolcu var mıydı?''

9 kardeşli bir ailede büyüdüm.En büyük ağabeyim futbol oynuyordu.Ama o zamanki imkanlarda çok fazla ilerleyemedi.

''Mehmet Topal futbola nasıl başladı?''

Futbola 11 yaşında Malatya'da başladım.Ardından Çanakkale Dardanelspor'a transfer oldum.Bu şekilde başladı.

''Çok alçak gönüllü olduğunu biliyoruz.Maçlardan önce yanına gelen herkesle sohbet ediyorsun,imza veriyorsun,onları kırmıyorsun.Taraftar ile arandaki bağ için neler söylemek istersin?''

İnsanların sevgisine karşılık vermek çok güzel.Mümkün olduğu kadar insanlarla temas kurmaya çalışıyorum.Taraftarımız beni ilk geldiğim günden beri destekledi.Onlar zaten Türkiye'nin en vefalı taraftarı.

''Fenerbahçe bu sene lige iyi başlayamadı.Fakat 2 haftadır kazanıyor ve oyun anlamında da taraftarı memnun etmeye başladı.Neler söylemek istersiniz bu durumla ilgili?''

Bu sezon bizden beklenenin çok altında kaldık, onlardan tekrar özür diliyoruz.Tabii özür dilemenin bir şeyi değiştirmediğinin, bu desteğin karşılığını sahada vermemiz gerektiğinin farkındayız.

''Fenerbahçe'de takım derinliği yapılan transferlerle sağlandı.Antrenmanlarda nasıl bir hava var?''

Ersun Hocamızın gelmesiyle takımda pozitif bir hava oluştu.Aramıza yeni katılan arkadaşlarla da sıcak bir diyaloğumuz var.Zaten Serdar,Tolgay ve Sadık önceden tanıdığımız arkadaşlarımız.Victor ve Miha da çabuk uyum sağladı.

''Yeni Malatya maçında gol attın.Gol attığın zaman ne hissediyorsun?''

Gol atmak çok büyük mutluluk. Özellikle de galibiyeti getiren golü atmanın yaşattığı duygular tarif edilemez.Ancak takım kaybedince gol atmanın bir değeri kalmıyor.Malatya maçını kazandığımız için çok mutlu oldum.

''Maç olmayan bir gününüz nasıl geçiyor?''

Antrenmanlarla geçiyor.Eğer deplasmansa zaten maçtan bir gün önce o kente gidiyoruz.Boş zamanlarımda ailemle vakit geçirmeyi tercih ediyorum.Dinlenmek de profesyonel futbolculuğun önemli bir tarafı olduğu için çoğu zaman evde kalıyorum.

''VAR sisteminin sizlere etkisi nasıl oldu?''

VAR sistemi geldikten sonra gol atsak bile hemen sevinmiyoruz (gülerek).Golün geçerli olduğu netleşene kadar kafamızda bir acaba kalıyor.VAR sisteminin faydalı olduğunu düşünüyorum.Eğer doğru kullanılırsa daha da faydalı olacak.

''Senin en iyi 11'ini sayar mısın?''

Bu soruya futbolu tamamladıktan sonra cevap versem daha iyi olur (gülerek).

''Kariyerinde kaybettiğine en çok üzüldüğün naç hangisiydi?''

Benfica ile oynadığımız UEFA Avrupa Ligi Yerı Final ikinci maçı var.Finali çok istiyorduk.Bir de Braga maçı var.Hakem aleyhimize çok kötü kararlar vermişti.Ve son olarak 2008 Avrupa Şampiyonası'nda Almanya'ya kaybettiğimiz yarı final maçı var.

''Futbolcu olmak isteyen gençlere neler tavsiye edersin?''

Çok çalışıp disiplinli olmalarını tavsiye ederim.Özellikle büyük takımlara gelen genç oyuncuların kendilerine çok fazla dikkat edip geldikleri yerin farkında olmaları gerekiyor.

''Kariyerini nasıl sonlandırmayı planlıyorsun? Hocalık düşüncen var mı?''

Kariyerimi Fenerbahçe'de sonlandırmak istiyorum.Aktif futbol hayatımı bitirdikten sonra bazı planlarım var ama şu anda kesin bir şey yok.

''Valencia'da yurt dışı deneyimi yaşadın.Avrupa futboluyla Türk futbolu arasındaki temel farklar sence nelerdir? Deneyimlerini anlatır mısın?''

Türkiye'de daha çok duygularımızla hareket ediyoruz.Kaybettiğimiz zamanlarda hayat sanki duruyor gibi.Ben de bir Türk olarak aynı şekilde bu duyguyu yaşıyorum.Avrupa'da futboldan keyif almaya bakıyorlar.Sinema veya tiyatroya geliyor gibi maça geliyor insanlar.Avrupa futbolunda taktik daha ön planda ve genç yaşta futbolcuları daha profesyonel yetiştiriyorlar.Bu sayede A takıma çıktıklarında çok fazla zorluk yaşamıyorlar.

''Genel Müdürlüğümüz sosyal sorumluluk projeleri düzenliyor.Sen de sosyal sorumluluk projelerine önem veriyorsun. Mesela; ceza infaz kurumlarında ''Futbolun Efsaneleri Gençlerle Buluşuyor'' projesiyle birçok futbolcu ceza infaz kurumlarını ziyaret ediyor.Seni de davet etsek Fenerbahçeli birkaç futbolcuyla bize katılır mısınız?''

Kulübüm izin verdiği taktirde böyle organizasyonlara katılmayı çok isterim.Ceza infaz kurumuna girmek herkesin başına gelme ihtimali olan bir durum.Birkaç futbolcu arkadaşımla katılmak isterim.Sonuçta hepimiz insanız,hepimiz hatalar yapabiliriz.Onların da desteğe ihtiyacı var.Dertleşmeye ihtiyacı var.

''Değer dergisi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüzün yayını. Eğitim,kültür ve yaşam konusunda insani değerleri işleyen ve birçok kişiye ulaşan bir dergi.Dergimiz hakkında düşünceleriniz nelerdir?''

Böyle bir dergi çıkardığınız için sizi kutlarım.Hükümlü tutuklularla dışarıdaki hayat arasında köprü olmanız çok değerli.Ceza infaz kurumlarında insanların serbest kaldıklarında hayata yeniden tutunmaları konusunda da katkısı olan bir dergi.Ben de inceledim ve çok beğendim insanı ilgilendiren ve faydalı olabilecek birçok konuda makaleler var.Tebrik ederim.

''Dergimiz Şubat ayı değeri ''aile ve toplum''. Aile senin hayatında ne ifade ediyor?''

Herkes gibi benim de hayata tutunma sebebim ve her şeyim.

''Taraftarlara mesajınız var mı?''

Bu sezon onları çok üzdüğümüzü biliyoruz.Taraftarımız ise buna rağmen stadımızı doldurmaya devam etti.İkinci yarı itibariyle olumlu bir gidişatımız var. Bnu artırarak sürdürmek istiyoruz.

''Dergimiz aracılığıyla personelimize ve hükümlü-tutuklulara neler söylemek istersiniz?''

Hepsine selamlarımı gönderiyorum.Ceza infaz kurumları bir yandan ceza kuruluşu olurken, bir yandan da hükümlü-tutukluları topluma yeniden faydalı bireyler olarak katılması rolünü üstleniyor.Ceza infaz kurumu personeli bu açıdan öenmli bir göreve sahip.Bütün personelimize selamlar gönderiyorum.






Kaynak:Değer Dergisi