Vitor Pereira'nın istekleri Shakhtar maçında net bir şekilde görüldü. İlk yarıda 4 tane net pozisyon veren takımın teknik direktörü, Meireles'i oyuna alırken, Mehmet Topal'ı çıkardı. İleriden değil, orta sahadan oyuncu aldı. Kısaca 'Ben böyle oynayacağım' dedi. Ne 4-5- 1'e, ne 4-3-1-2'ye ne de 4-1-4-1'e döndü. Fenerbahçeliler şunu bilsinler, bu takım bu sene 4 savunma, 2 orta saha ve 4 hücumcu ile oynayacak. Pereira, sistem değişikliğine gitmeyip oyuncu değişikliğine gittiyse sistemden hiç taviz vermeyecek demektir. Çok forvet oyuncusuyla maç kazanılacak diye bir kural yok. Antrenör, sistemini oluştururken geriden değil, ileriden başlamış. Fernandao'ya; "Top rakipteyken sen yüzde 100 savunma yapacaksın" demiş. Ondan sonra Sow'a "Sen de gel" diyor. Diego oyundan çıkmadan önce bek karşılıyordu. Diego doğduğu günden bu yana bu kadar koşmamıştır. Hoca, defansı böyle istiyor. Uzun vadede bu takım yorulur, yorulmaması da mümkün değildir. Orta sahayı kapatırsanız çok forvetle oynayabilirsiniz. Ancak Mehmet Topal ve De Souza'lı bu orta sahanın formatıyla oynarsanız savunma oyuncuları yavaş yavaş kaçar.

PARAYI VERİR, OZAN'I ALIRDIM
Fenerbahçe'nin sistemine, bu oyuncularla 4-4-2 diyemezsiniz. Bu oyuncularla bunun adı 4-2-4'tür. Sow önde, sağ ayaklı Caner tipi ya da Hamit Altıntop tarzı bir kanat olursa o zaman 4-4-2 olur. Muhtemelen Pereira'nın kağıt üstünde Nani ve Diego'dan istediği orta sahayı sıkmaktı ama bu oyuncular, bütün iyi niyetine rağmen oyunu sıkmadılar. Zaten Diego'yu çıkmadan önce en son Hasan Ali'nin yanında gördük. 4-4-2 oynanmaz değil, oynanır. Galatasaray, 4-4-2 ile şampiyon oldu ama orada kanatlarda Engin ve Emre, forvette Elmander merkezi sıktılar. Fernandao da Diego da benzer istekle maksimumu vermek istiyorlar, coşkuda problem yok ama her skora göre oyunun formatını değiştirebilecek oyuncular lazım. Nani'den çizgi oyuncusu dışında başka bir görevin oyuncusu yaratamazsınız. Diego'dan da zaten kanat oyuncusu yaratamazsınız. Problem burada. Diyelim ki Pereira, oyun içerisinde tek ön liberoya düştü ve 4-1-3-2'ye döndü. İşte bu tek ön liberonun önündeki oyuncunun savunma özelliği de gerekli. Hücumda öne çıkıp doğru presi yapabilecek bir orta saha oyuncusu olmalı. Ben olsam veririm parayı Ozan Tufan'ı alırım. Hem orta saha hem kanat oynayabilen oyuncular gerekiyor. Bu yüzden Fenerbahçe'nin 1 değil, 2 orta saha alması lazım.

DURAN TOP UZMANI ŞART
Fenerbahçe'nin en büyük sorunlarından birisi de duran top kullancısının eksikliği. Şampiyonluk için duran toplar çok önemli. İki stoper, iki ön liberosu, iki santrforu çok uzun... Şu kadro yapısında hoca duran topları her yerden Caner'e attırmalı. 6 tane 1.90'lık oyuncusu varken net bir duran top kullanıcısı şu anda yok...

LUCESCU'NUN BAŞARISI KADRO MÜHENDİSLİĞİ...
Fenerbahçe iyi oyuncular aldı ancak takım olabilmek için zaman lazım. Yöneticiler oyuncu alırlar, antrenörler takım yaratırlar. Antrenör ve kulüp yönetimine bir uyarıda bulunmak isterim. Futbol takımlarının antrenörlüğü ve yöneticiliği planlamadan geçer. Teknik direktörde antrenman bilgisi önemlidir ancak iyi antrenör planlamada yatar. Lucescu'nun en büyük numarası budur: Kadro planlaması. Fenerbahçe'nin kadro planlamasında bir problem var. Fenerbahçe'nin mevcut kadrosunda bulunan savunma oyuncuları: Kjaer, Alves, Kadlec, Ba, Caner, Hasan, Gökhan ve Şener. Forvete gelelim. Krasic, Stoch, Sow, Nani, Fernandao ve Van Persie. Bir yığılma var mı, var... Peki gelelim orta sahaya. Günümüz futbolunda Mehmet Topal'a yüzde 100 iki yönlü orta saha diyemeyiz. Mehmet Topuz, Souza, Alper, Diego... Sadece iyi bir Meireles'e tam anlamıyla orta saha diyebiliriz. Dolayısıyla Fenerbahçe takımının olmazsa olmazı bu yığılmaları boşaltıp orta sahaya takviye yapması olmalıdır. Kesinlikle yapması lazım... Yoksa problem yaşanacak.

PEREİRA FORMATI DEĞİŞTİRMELİ
Vitor Pereira, iki tane şampiyonluğa oynayan takımın teknik direktörlüğünü yapmış; Porto ve Olympiakos. Genelde liglerini domine eden takımlar... Pereira'nın, Türkiye Ligi'ne hakim, sözü geçecek ancak onun altında çalışacak bir yardımcıya ihtiyacı var. Uluslararası bir formatta oynamıyor. Bu çılgın bir takımdır aslında. Takım savunmacılar ve hücumcular diye ayrılmış durumda. Dünya futbolu artık yüzünü orta sahaya döndü. Çok güçlü orta sahaya sahip büyük takımlar dahi hala orta saha almaya çalışıyorlar. Sistem değişikliği yapacaksanız da elinizdekilerden fedakarlık edeceksiniz.
Peki bunu nasıl halledebilirsiniz? Olağanüstü bir fizik gücünüz olur, alanı daraltırsınız ve rakibi yarı sahaya hapsedersiniz. Şuursuzlaştırırsınız rakibinizi. Vururlar, alırsınız. Fakat bu durumda siz vuruyorsunuz, onlar alıyor çünkü rakip savunmanın önündeki oyuncu demarke. Topu alıyor, oynuyor.

GAZI KAÇMIŞTI!
Tüm olumsuzluklara rağmen Fenerbahçe coşkulu bir takım. Açık konuşalım, 3 Temmuz sonrasında camianın yakaladığı enerjide bir düşüş vardı takımda. Açıkçası taraftarda da aynı durum vardı. 3 Temmuz sonrası oluşan pozitif enerji gitmiş, gazı kaçmıştı. Yeni oyuncuların gelişiyle birlikte bu enerjiyi tekrar gördüm.