Everton forması giyen milli oyuncu Cenk Tosun, Premier Lig'in Türkiye resmi yayıncısı S Sport kanalına açıklamalar yaptı.Cenk Tosun'un açıklamaları şu şekilde;

"17 yaşında profesyonel oldum. Bütün klasmanlarda oynadım. Michael Skibbe zamanında biraz şanssız bir zamanda profesyonel oldum. Önümde 3-4 tane kendi ülke Milli Takım'ın da oynayan oyuncular vardı. Skibbe'nin bana kattığı çok şey var."


"Türkiye'de büyük takımlarda istedi beni. 18 yaşında Frankfurt'ta yok olmak varken Gaziantep'e geldim. Tolunay Kafkas beni çok istiyordu. Kariyerimin başlangıcında onun çok etkisi var.İlk yarım sezonda çok güzel bir performans gösterdim."

"Gaziantep'e transfer olduktan sonra o güveni bana Tolunay hoca verdi. Ondan sonra kariyerim devam etti. İnişli çıkışlı dönemlerim oldu. Beşiktaş'ta as forvet olmak zordu. İlk sene az oynadım. 2. sene biraz daha fazla oynamaya başladım. 3. sezonda da 34 maçın 31'inde oynadım."

"Hepsinden biraz biraz bir şeyler öğrendim. Mario Gomez'den çok şey öğrendim. Aboubakar'la da birbirimizi çok iyi tamamladık. Ona da ben bir şeyler katmaya çalıştım. Yaşına rağmen çok iyi işler başardı. Kapasitesi çok yüksek bir oyuncu. Mario Gomez'in gol vuruşu çok iyiydi."

"Rekabetin olmadığı yerde rahatlık çöker. Rekabetin olduğu yerde başarı gelir. Her zaman iyi olmak zorundaydım."

"Kendime has bir futbolum var. Kendi filosofim var. İstediklerimi sahaya yansıtmak istiyorum."

"Şenol Güneş'in bize yaklaşımı çok farklı. Gerçekten bir abi gibi, bir baba gibi bize yaklaşıyordu. Sadece ilk 11'i değil bütün takımı idare ediyordu. Futbol zekası çok iyi bir hoca. Futbolculara yaklaşımı çok iyi bir hocamız."

"İngiltere, Dünyanın en iyi ligi. Futbol oynarken çok zevk alıyorsun. Mesela idman tesisleri çok iyi. Tesislerimiz çok güzel. İdman günleri bütün günümüzü orada harcıyoruz."

"Çalışma sistemleri buradan biraz daha farklı. Gerçekten çok profesyonel bir hayat yaşıyoruz. İngiltere'de idmanlar biraz daha yoğun. Ama haftada iki gün iznimiz oluyor."

"Sevinçler iki tarafta da aynı. Yenilgi de mesela burada 'spor' olduğunu unutabiliyoruz. Çok abartılıyor."

"Tottenham gibi bir maçla başlamak benim için dezavantaj oldu. İkinci devre kötü oynayınca öyle bir skorla maçı kaybettik. Hoca beni koruma amaçlı kenara aldı. Devam eden lige geldiğim için hazır değildim. Fizik açığımı kapattığımda hoca beni maçlarda düzenli olarak oynatmaya başladı"

"Biz hepimiz çok mutluyuz Türk olduğumuz için. Oraya gidip sosyalleşmek lazım. İngiliz hayatına ayak uydurmak lazım, o kültüre alışmak lazım. Abdullah hocaya o konuda katılıyorum. Cengiz Ünder'de gidip yaptı onu"

"Hocamızın gerçekten bana güveni var. Beni arayıp baskı da yaptı. Yardımcı hocalar olsun, hoca olsun ekstra çalışma programları uyguladılar."

"Şimdi takım arkadaşlarımı daha iyi tanıyorum. Top alınca ne yapacağım biliyorum. İlk başta onun zorluğu oldu. Adapte olunca takım arkadaşlarımı şimdi daha iyi tanıyorum"

"Rooney'in karakterini takdir ettim. Bu kadar başarıyı elde edipte bu kadar alçakgönüllü olmak takdir edilesi bir durum. Onunla oynamak bizim için büyük bir şans. Kulübü çok seviyor. Orada profesyonel olduğu için elinden gelen herşeyi yapmak istiyor."