Ajansspor'un Haberine Göre ;

FIFA'nın gündemini uzun zamandır meşgul yapan ofsayt çizgisi ile ilgili bütün uygulayıcı ülkelerden gelen şikayetlerden sonra Dünya Futbol Konfederasyonu, VAR sistemini hayata geçiren Hawk Eye firmasına gol çizgisi teknolojisinde olduğu gibi insan unsuru olmadan ofsayt tespitini sağlayacak bir sistemin çalışmalarının yapılması talimatında bulundu.

Şirket iki senedir devam eden çalışmalarından sonra sistemin hazır olduğu ve testlerin başlayacağını FIFA aracılığıyla açıkladı.

Yeni sistemin en önemli özelliği ise yayıncı kuruluş kameralarının  yerine stat çatılarına yerleşecek olan 12 özel kamerayla ve bir yapay zeka programı ile ofsayt tespitini yapması.

Geliştirilen sisteme göre kameralar bir taraftan pası atan futblcunun topa dokunuş anını tespitinde bulunurken diğer taraftan yapay zeka diğer  bir futbolcunun vücudundaki 29 noktayı saniyede 50 kez tarayarak üç boyutlu bir modelini çıkartıyor.

Gerçek zamanlı olarak yapılan değerlendirmendirmeden sonra ofsayt görüntüsü anında VAR sistemine ulaştırılıyor. VAR görevindeki hakem de karşılaşmayı yöneten hakemi uyararak ofsayt kararını belirtiyor.

Daha önce özellikle milimetrik olarak tespit edilmek zorunda kalınan ve zaman kaybına da sebep olan ofsayt pozisyonlarına artık saniyeler içinde karar verilecek..

KAYNAK: AJANSSPOR.