FIFA'nın hayata geçirmeyi planladığı transfer kuralı düzenlemesi futbol camiasında büyük tartışmalara sebep olabilir..

1 Temmuz 2022 tarihinden  itibaren uygulanması önerilen yeni kural aracıların, avukatların, aile üyelerinin veya diğer menajerlerin transferlerden milyonlarca euro kazanmasını önlemeyi hedefliyor...

Hali hazırda transferlerde FIFA'nın anlaşmanın değerinin %3'ünü geçmemelerini önermesine karşın, transferlerde menajerlerin aldığı komisyonlara karşı herhangi bir yasa bulunumuyor.

Geçtiğimiz sezonki rakamlar, menajerler tarafından 450 milyon Euro kazanıldığını işaret ediyor.

FIFA'nın transferdeki planı ne?

FIFA, komisyon miktarlarında toplam tutarı duyururken, İngiltere Fedarasyonu^na her bir menajerin ne kadar kazandığını paylaşım yapıyor..

2015 senesinde FIFA, menajerler grubuyla ilişkisini sonlandırdığından beri federasyonlar kendi kararlarını ve önlemlerini oluşturmakla sorumlu oldu. Bu kontrolü tekrardan geri kazanmayı amaçlayan FIFA, bütün komisyon ödemelerini yönetecek olan ''Cleraing  House" isimli yeni bir organizasyon üzerinde duruyor.

Yeni oluşumla beraber transfer komisyonlarında toplam ücretin %6'sını geçmemesini sağlamak adına kulüpler artık direkt olarak menajerlere ödeme de bulunmayacak. Bu kural, takımların komisyonları FIFA'ya ödemesini sağlayacak ve ardından para aracı menajerlere tahsis edilecek.

FIFA, ayrıca "Clearing House" ile beraber kontratlar üzerinde daha fazla kontrol amaçlıyor..

Plananlan düzenlemeyle örneğin ünü yüksek menajer Mino Raiolai, Erling Haaland gibi bir yıldızının transferinden 20 milyon Euro kazanç elde edebilirken şimdi 6 milyon Euro kazanç sağlayacak..

Bu bağlamda yaz transfer dönemine yetiştirilmesi hedeflenen uygulama öncesi menajerler, Ocak ayında oyuncularına yeni bir kulüp bulmak adına istekli davranabilirler.

KAYNAK: FOTOMAÇ.

.

.