Teknik direktör Ümit Özat bir çok konu hakkında açıklamalarda bulundu.

''Zaten mukavelem bitiyordu. Özellikle ikinci gelişimde büyük bir çıkış yakalamıştık. Hepimizin hataları oldu mutlaka. Geçen sene yaşananlar belki de kaçınılmazdı. Ligin birinci haftasından yönetimine, hocasına, futbolcusuna bu kadar aleyhte tezahüratta bulunulması bu duruma getirdi. ''

"FENERBAHÇE ŞAMPİYON OLAMAZSA LEFTER'İN KEMİKLERİ Mİ SIZLAYACAK?"

Başkanın adı verilen sezonda küme düşülmesi acı olan bir durumdu. Yalnız şu da var: Bu sezon rahmetli Lefter'in adı veriliyor. Yani Fenerbahçe şampiyon olamazsa ne olacak? Lefter'in kemikleri mi sızlayacak? Afedersiniz çok aptalca bir bakış açısı vardı. Galatasaray 100. yılında şampiyon olamadı, Ali Sami Yen'in kemikleri mi sızladı? Dolayısıyla bazı şeylere birazcık duyarlı, tutarlı bakmak lazım. 

"YENSEK ALANYASPOR'U KENARA ATACAKTIK"

Bugün ne kadar paranız olursa olsun, o parayı çıkmak için kullanacaksınız. Biz ikinci gelişimizden sonra yaptığımız 10 maçlık seride Alanyaspor'dan 5 puan gerideydik. 11 ya da 12. maçın sonunda Alanyaspor'un 5 puan önüne geçtik ve maçımız Alanyaspor'la. Yensek bir kenara atacaktık Alanyaspor'u. Bizim örnek veriyorum 3 liraya oynadığımız bir maçı, Alanyaspor 7 liraya oynadı. Hep dedim ki siz gerekeni yapın. Elbette dünya kadar da para verseniz maçın kazanılacağının garantisi yok ama siz gerekeni yapın. Yapmadı olmayın.

Yapmadılar mı gerekeni?

Özelikle o arada paramız bitti, paramız bitti diye diye; maalesef Alanyaspor maçını kaybettik. Zaten galibiyet primleri kazandığınızda federasyondan geliyor, kendi cebinizden verdiğiniz bir şey değil. Kendileri de biliyor. Teknik olarak bizim hatalarımız olduğu kadar, yöneticilerin de, futbolcuların da hataları olmuştur. Biz de hatalarımızdan ders alacağız. Ama duvarın arkasına gizlenip her şeyi alttan sinsice yapıp, sanki bu olayda hiçbir parmağı yokmuş görüntüsü verenleri ben de biliyorum. Bilmesi gerekenler de biliyor. Zamanı geldiğinde onları ifşa da edeceğimi bilsinler. 

"HAZIR TAKIM BIRAKTIM, LİG BAŞLAMADAN 10 TRANSFER YAPTILAR"

Hep diyorlardı ki 2 senede 20-24 transfer. Ben hazır takım bıraktım, o lig için fazla takım bıraktım. Lig başlamadan 10 transfer yaptılar. Demek ki her teknik adamın kendine göre istekleri, düşüncüleri var. Bugün 2 ayda 10 transfer yapılmasına saygı duyuyorsanız, 2 senede de 20 transfer yapılmasına saygı duyacaksınız. Umarım başarılı olurlar. Çünkü rahmetli başkanımızın bende emeği var, çok seviyorum. Murat abiyi çok seviyorum insan olarak. Umarım işler onun için iyi gider. O kulüpte onun dışında kimseye çok da fazla üzülmem. 

Ankaragücü Süper Lig'e çıktı ne dersiniz?

Beni ilgilendirmiyor. Ankaragücü ile ilgili söyleyecek tek kelime yok dağarcığımda. 

"VAR'DAN SONRA YORUMCULAR NE KONUŞACAK MERAK EDİYORUM"

VAR sistemi ligi nasıl etkiler?

Bence hakemlerin işini yüzde 50'den fazla kolaylaştıran bir şey. Ben yıllar önce söyledim bunun olması gerektiğini. Sen bir golle, çizgiyi geçen bir topla ya küme düşeceksin ya şampiyon olacaskın. Yok futbolun doğallığı bozuluyormuş. Diğer tarafta 100 milyon harcayan adamın parası, geleceği gidiyor. Bana göre mükemmel bir sistem. VAR'dan sonra yorumcular ne konuşacak merak ediyorum. Gerçi onlar yine bulurlar bir şeyler... 

"ARTIK TRANSFER YAPILMASI MANTIKLI DEĞİL"

Kulüpler neden transfer yapamıyor?

FFP ile yaptırımlar geldi. Sattığın kadar oyuncu alabiliyorsun. Bu da bence mantıklı. Ben transfer yapılmasını çok da mantıklı bulmuyorum artık. Neticede Türkiye'de 10 senenin 8 senesinde Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe şampiyon oluyor. Bundan sonra da böyle olacak. Araya ya Başakşehir girecek, ya Trabzonspor girecek. Bunu yapmak için de 20-25 milyon euro verip bir oyuncu almanın mantığı yok. Eğer Avrupa'da bir yere gidemiyorsan... Zoraki de olsa doğruyu yapıyorlar. En büyük transfer kadroyu korumaktır o takımlar için. Geçen sene biz de çok transfer yaptık ama tutamadığımız, giden oyuncular vardı. 

"YÖNETİCİLERİN BİR BÖLÜMÜ 'BEN YAPTIM' DEMEK İSTİYOR"

Futbol çok göz önünde olduğu için yöneticinin belli bir bölümü ben yaptım demek istiyor. Mesela basketbolda ben pek yönetici adı duymadım. Bugün bakın basketbolda önde gelen liglerden biriyiz. Burada mevzu iş adamlarının futbolu yönetmesi değil, burada mevzu profesyonellere görev vermemeniz. 

"GENÇLERBİRLİĞİ İLE MUCİZEYİ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Türkiye'de bir antrenör için yönetimdeki bütün isimler mutabık değilse, o hocanın başarılı olması mucizedir. Biz mesela Gençlerbirliği ile 8. olarak mucizeyi gerçekleştirdik. Her kulüpte her yöneticinin kendine göre getirmek istediği bir hoca var. Kendi istediği hoca gelmeyince diğer hocayla iligili algı çalışmaları başlıyor. Bu sefer o birliktelik kavgaya dönüşüyor, başarı gelmiyor. Tüm yöneticiler A takımdan sorumluymuş gibi davranıyorlar. O zaman, o takımın ve hocanın başarılı olması çok zor. 

A takıma vitrin diyebilir miyiz?

Tabii ki. Görüntü orada, ön plan orası.

"ŞURAYA KIŞ BAHÇESİ YAPTIRALIM MI?"

Bir gün mesela x bir yönetici odama geldi. Bana 2 oyuncu söyledi bunları alalım mı hocam dedi. Dedim ki : şurayı kış bahçesi yapalım mı? Adam futboldan sorumlu falan da değil. Hocam o idari bir konu dedi. Dedim bu da teknik bir konu. Yani siz hem idari konuda, hem teknik konuda hakim olacaksınız.  Yapmayınca adam başlıyor arkandan vır vır vır. Sağda yazdırıyor, solda yazdırıyor. Bu sadece benim için değil, tüm teknik adamlar için geçerli.
 
"FATİH HOCANIN, ABDULLAH HOCANIN OLDUĞU YERLERE BAKIN"

Başarılı olan yerlere bakın. Mesela Fatih hocanın, Abdullah hocanın olduğu yerlere. Bu düzeni sağlayanlar, teknik adamını genel müdür olarak görüp karışmayanlar başarılı oluyor. Ama karışanlar 1 sene oluyor, sonra bir yerde patlıyor. Çünkü huzur veremiyorsunuz, teknik adamın huzurlu olmadığı yerde başarılı olamazsınız. Önce teknik adama huzurlu çalışma ortamını sunacaksınız. Çünkü ortak payeniz teknik adamın çalıştırdığı takım ve oyuncular. 

Fenerbahçe Kongresi'nde adınız geçti. Şaşırdınız mı? Etkilendiniz mi?

Orası TV programı değil ki bağlanayım. Bağlansam da ne yaşadıysam bire bir onu anlatırım. Bir seçim tek başına benim yaşadığım olayla kazanılmaz, kaybedilmez. Kimse kendi kendini kandırmasın. Her iki taraf için söylüyorum. 

"100. YIL KAPTANISIN, BİR FOTOĞRAFIN YOK"

Ali Koç gün gelmiş para için bu kulübü bırakmış insanları efsane diye anlatıyor; öbür taraftan bakıyorsun 3 kupa kaldırmışsın, 100. yıl kaptanısın, Aziz Yıldırım'ın başkanlığı döneminde en çok kupayı kaldıran kaptansın; koridorda tek başına bir fotoğrafın yok. 3 Temmuz'dan bu yana da televizyonda olduğum dönemde en çok savunanları da ben olmuşumdur. Ben 2 tarafın da hatalarını söylüyorum. Yani benim ne Aziz Yıldırım'dan ne de Ali Koç'tan beklentim var. Ne Aziz Yıldırım seçilse kulüpte görev alacaktım, ne de Ali Koç seçilse görev alacaktım. Böyle bir beklentim yok ki benim. 

"AYAKKABISINI BAĞLAMAYI BİLMEYENLER FENERBAHÇE'YE ANTRENÖR OLDU"

Evet, Aziz Yıldırım beni Fenerbahçe'ye getirmiştir, takım kaptanı yapmıştır. Her zaman bir abim gibi, saygı da duyarım. Emeği de vardır ama benim kimseden beklentim olmadı bugüne kadar. Olsaydı bu kulübe kimler kimler antrenör oldu... Ayakkabısını bağlamayı bilmeyenler bu kulübe antrenör oldu. Ben 7 yıldır antrenörlük yapıyorum, 32 yaşında teknik direktör oldum. Bir gün geleceksem de dişimle tırnağımla, kazıya kazıya geleceğim. Bugüne kadar geldiğim gibi.

Üzülüyor musunuz hocam, bu fırsat verilmediği için?

Yok. Bana kimse o fırsatı vermeyecek; alacaksam ben alacağım.

Alacak mısınız peki?

Onu Allah bilir. 

"NE ALİ KOÇ KARŞITIYIM, NE AZİZ YILDIRIM YANDAŞIYIM"

Ben ne Ali Koç karşıtıyım, ne Aziz Yıldırım yandaşıyım. İnsan olarak bakarsanız, biriyle başkanım olarak çalışmışım, en çok küslükleri, kavgaları onunla yaşamışım ama kalbimde başka bir yeri vardır. Ama Ali Koç ile çok bir ilişkim, samimiyetim olmadı. Allah hepsinin yolunu, bahtını açık etsin. 

Tekrar yorumculuk yapacak mısınız?

Çok zorda kalmadığım sürece yapmayacağım. Onun dışında antrenörlük... Mesleğim bu benim.

"SEZON BAŞI TAKIM ALMAK MANTIKLI DEĞİL"

Türkiye'de çok anormal işler olmadığı sürece, sezon başı takım almak mantıklı değil. 

Neden?

Transferler doğru dürüst olmuyor, geç kalıyorsunuz ya da 4 hafta sonra çalışmanız bitiyor siz gidiyorsunuz; yeni gelen hocaya musluklar çift çift açılıyor. Kurumsal bir takım olmadığı sürece sezon başı takım almak çok mantıklı değil. 

"MESUT'UN CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN, MERKEL DEĞİL"

Mesut Özil ,Almanya Milli Takımı'nı bıraktı. Ne dersiniz?

Ben anlamadım. Mesut Özil Cumhurbaşkanımızla fotoğraf çekilmiş, hata mı yapmış?  Ben Mesut'un yerinde olsam gelir bir daha çekilirim. Bu sefer gider, külliyede çekilirim. Mesut çok dik durdu. İnanılmaz bir karar verdi. Umarım kararından dönmez. Aynı kararı İlkay'ın da vermesi lazım. Şampiyon olunca Almanlar yaptı, olmayınca Mesut ve İlkay'dan mı oluyor yani? İnsanın kendi cumhurbaşkanıyla fotoğraf çektirmesinden daha doğal ne olabilir ya? Mesut'un cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkel değil. Ben de olsam o günün şartlarında Almanya Milli Takımı'nı seçerdim oyuncu olarak.  Bu tamamen Almanların ırkçı tutumlarından kaynaklanan bir şey. Bence bir yaptırım uygulanması, ceza verilmesi lazım. Böyle bir şeyi Türk insanı yapsa kim bilir UEFA'dan bize ne yaptırımlar gelirdi. Alttan gelen Türk kökenli oyuncuların bundan sonra onların milli takımında oynamama gibi karar almaları lazım. Türk oyuncuları orada maden görüyorlar. Alman oyuncu kolay kolay yetişmiyor, hepsi göçmen oyuncular. Böyle bir karar alınırsa Alman futbolunun geleceğinin de tehlikede olacağını söyleyebiliriz. 



Kaynak:FutbolArena