G.Saray Başkanı Dursun Özbek, Ziraat Türkiye Kupası'nın Türk futbolu için çok önemli olduğunu söyledi. Özbek, kupada zarar ettiklerini ileri süren Aziz Yıldırım'a göndermede bulunarak, "Türkiye Kupası'nda kârzarar hesabı yapmıyorum. Bazı kulüpler bunu yapıyor. Biz şov yapıyoruz. Bu şovun çeşitli seansları var. Türkiye Kupası bunlardan biri. Eleme usulü var. Taraftara da seyir zevki veriyor. Ticari yanı da düşünülüyor tabi ama taraftara seyir zevki vermek çok önemli" diye konuştu.
Dertli değil Galatasaraylıyım!

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini ama bunu sorun etmediğini söyledi. Özellikle kulübün mali yapısını düzeltmek için çalıştıklarını ve bunun için gerekli çözüm önerilerini hazırladıklarını kaydeden Özbek, "Bu durumdan ötürü dertli değilim. "Dertli" kelimesini kabul etmiyorum.

Ben Galatasaraylıyım. Bu, taşın altına elimi sokmak için yeter. Bizim ağabeylerimiz Çanakkale'ye ölüme gittiler. Giderken 'geri dönmeyi' düşündüler mi?

Biz böyle bir kültürden geliyoruz. 'Zor mu; değil mi' diye düşünmeyiz. Bundan önceki dönemde başkan yardımcılığı yaptığım için sıkıntıları bilerek geldim ama 'zor olur mu' diye zerre düşünmedim" diye konuştu. Lig Radyo'da Mehmet Ayan'ın sorularını yanıtlayan Özbek, "Galatasaray bütün şirketleriyle beraber 350-400 milyon euro'luk bir şirket. Bu yüzden iyi yönetilmesi lazım. Bir sıralama yapılsa Türkiye'de ilk 250-300 şirket arasına girebilecek bir bünye. Deloyed Para Ligi'nde 21. sırada geliyor. Yönetilirken tabi ki topun çizginin geçmesini de sağlamak lazım. Ama parasal olarak bakılırsa bu tam benim işim" dedi. İşte Özbek'in yaptığı çarpıcı açıklamalar:

GİDER 160 MİLYON EURO


Galatasaray'ın mali yapısıyla ilgili bilgiler veren Özbek şöyle devam etti:
Her şey dahil yıllık 120 milyon euro giderimiz var. 40 milyon da amatör şubeler var. 160 milyon euro... Kulüp içinde tenkisat var. Bu dönemde de bu kısmen devam edecek. Bu tasarruf değil, israfı önleme şeklinde yapılacak.
Kulüp çok büyük bir hacim.
Çalışanları verimli kullanmak suretiyle bir tensikata gidilecek. Sporcular hariç 500 kişiye maaş ödüyoruz.

VERGİ BORCUMUZ YOK

Bizim yaklaşık her ay 8 milyon TL'ye yakın vergimiz var. Yıl bazına vurduğumuzda yaklaşık 100 milyon TL yapıyor.
Her ay da yaklaşık 3 milyon euro'ya yakın sabit maaş ödüyoruz. Futbola girdiğimiz zaman her ay 6 milyon euro gibi bir para ödenmesi lazım. Vergi borçlarının büyük bir kısmı geçmişten gelen yapılandırmalardır. Galatasaray'ın devlete vergi borcu yok.

SENEDE 25 MİLYON EURO FAİZ ÖDÜYORUZ


Zarar eden tek kulüp Galatasaray değil. Türkiye'deki kulüplerin tamamı zarar etmekte. Bu sürdürülebilir bir şey değildir. Buradaki en büyük faktör 160 milyon euro girdisi olan bir kulüp kimseye ihtiyacı olmadan sürdürebilir mi?
Fakat geçmişten gelen ağır kontratlar, hesapsız harcamalar, yanlış yatırımlar Galatasaray'ı banka finansmanına sokmuş.
Biz banka borçlarımız itibariyle senede 25 milyon dolara yakın faiz ödüyoruz.
Hesaplar dengedeyken 25 milyon dolar açık veriyoruz. Ayrıca piyasalarda sadece TL çerçevesinde borçlanmıyorsunuz.
Oradan da 10 milyon dolar kur farkı geliyor. Bunu kontrol edemezsiniz. Dolayısıyla bu sürdürülemez bir şey. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor.

BORÇ KOTASI DOLMUŞ


Galatasaray'ın 210 milyon dolar kredi limiti var. O limit geldiğimizde doluydu.
İsteseniz de bu borcu arttıramazsınız.
Kota şu anda dolu... Bir damla dahi kabul etmiyor. Galatasaray bugün nasıl devamlılığını sürdürüyor. Bu 210 milyon dolar temliklerle teminat altına alınmıştır. Galatasaray'ın borcu sabit. 215 milyon dolar. Bankaya gittiğiniz zaman teminat olarak ne vereceksin diyor ama 2023'e kadar tüm gelirler temlik verilmiş. 215 milyon dolar borcumuz var dediğimiz zaman 400 milyon dolara yakın da temlik verilmiş."

FENERBAHÇE'YE KUPA GÖNDERMESİ!


Galatasaray Başkanı Özbek, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın aksine Ziraat Türkiye Kupası'nın kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti. Kupada kar-zarar hesabı yapmadıklarını kaydeden Özbek, "Bazı kulüpler kar-zarar hesabı yapıyor. Biz bir şov yapıyoruz.
Bu şovun çeşitli seansları var. Türkiye Kupası da bunlardan biri... Eleme usulü var. Taraftara da seyir zevki veriyor. Ticari yanı da düşünülüyor tabii ama seyirciye seyir zevki vermek çok önemli.
Türkiye Kupası, ligin yanında 2. seviyede kalıyor ama bize şu fırsatı veriyor, bazı futbolcularımızı deneme fırsatı buluyoruz.
Bu bakımdan da Türkiye Kupası çok önemli" diye konuştu

'GENÇ SUBAYLAR' LAFINA GICIK OLUYORUM'


Fenerbahçe deplasmanına maç izlemeye gittiğimde hava almak için dışarı çıktım. 50'ye yakın selfie yaptık. Fenerbahçe atkısıyla gelen sarılan oldu. Bu iletişim çok önemli. Giderek bunun artmasını diliyorum.
-Mehmet Özbek'in, Abdurrahim Albayrak'la ve futbolla bir ilgisi yok. Galatasaray'a hizmet edecek kim varsa gelsin. Galatasaray'ın buna çok ihtiyacı var.
- Şu anda UEFA'dan ceza almış değiliz. Bu gelinen mali kriterler çerçevesinde tavsiye edilen bir şey. Şubat'ın 23'ünde bir mahkeme göreceğiz burada kesinleşecek.
-Galatasaray Kulübü lisede doğdu. Liseyi de inkar etmemek lazım. Ama Galatasaray artık büyüdü ve Türkiye'ye mal oldu. Bunu bu çerçevede konuşmak lazım. 'Liselilisesiz' tartışması bölücü bir tartışmadır.
-'Genç subaylar' tamlamasına gıcık oluyorum. Biz son derece iyi çalışan bir yönetimiz. Bu benzetme maksadını aşıyor. Mustafa Hoca'nın gelme kararı oy birliğiyle alındı.
- Sadece bana değil Obama'ya da aynı tepkiler geliyor.Bunu göğüslemek zorundayız. Bu işin yapısında eleştiri var.
- Galatasaray'ın şartları ne olursa olsun her zaman şampiyonluğa oynama zorunluluğu var. Kuruluş felsefemizde bu var. Galatasaray her yıl Avrupa'ya gitmek zorunda.
100 İMZALI MEKTUP GELDİ SON 20 YILI ARAŞTIRACAĞIZ

"Geçmişteki harcamaları araştırıyoruz. Yakın zamandan geriye ne kadar gidebiliyorsak gideceğiz. Benim hedefim 20 yıl. Buradaki maksat geçmişte yapılan usullü usulsüz harcamaların araştırılması. Bana 100'e yakın kişi imzalı mektup verdi. Ben buna başkan olarak sağır kalamam. İki uluslararası firmayla görüşüyoruz. Önce kendi dönemimizi sonra eski dönemleri denetleyeceğiz."

Kaynak: Lig Radyo