Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Lokomotiv Moskova takımından İngiltere Premier Lig ekibi Everton’a giden Oumar Niasse ile ilgili Lig Radyo’ya verdiği özel röportajda önemli açıklamalar yaptı. Dursun Özbek, “Niasse’yi Türkiye’ye getiren eski hocası da olan Hamza Hamzaoğlu istiyordu. Biz de kulübüne müracaat ettik. Lokomotiv satmadı. Kiralayalım dedik yine vermediler. En son bizden yüksek bonservis bedeli istediler. Bütçemiz müsait olmadığı için transfer yapılmadı. Niasse iyi bir futbolcu bunu da bugün kanıtlamıştır. Şartlar uysaydı alacaktık. Hamza Hoca’nın transfer listesinin aşağı yukarı tamamını gerçekleştirdik.” dedi.

“UEFA’NIN MEKTUBU TRANSFERİ DURDURDU”

UEFA’nın, Finansal Fair Play nedeniyle gözlem altına aldığı, borçları nedeniyle de Avrupa’dan men veya transfer yasağı vermesi beklenen Galatasaray’da Başkan Özbek, “Vergi borcumuz yok. Vergi borçlarının büyük bir kısmı geçmişten gelen yapılandırmalardır. Galatasaray’ın devlete vergi borcu yok.” diyerek, transferlerle ilgili de şöyle konuştu:

“Devre arasında transferleri oturduk konuştuk yönetim olarak. Biz hiçbir futbolcumuza git diyemeyiz. Böyle bir etik anlayışımız yok kimseye de söylemedik. UEFA’dan o mektup gelene kadar biz bazı transferleri yaptık. Linnes, Donk gibi. Birkaç oyuncu daha vardı. Onların gelmesiyle takımdaki bazı oyuncular gitme durumunda kalacaktı.

UEFA’nın gönderdiği mektup bu işe mani oldu. Biz Galatasaray’ın önümüzdeki yıllarda Avrupa’daki şansını kaybetmemesi adına transferi durdurduk. Mektup her şeyi bitirdi. Mektubun içeriğini bilmiyorduk. Bu kadar ağır olacağını öngöremedik. Mektup diyor ki, ‘Ben sana 2 sene hak mahrumiyeti veriyorum. Eğer kendini toparlarsan, birini askıya alırım. 2016-2017 yılında da 10 milyon euro zarar etmen lazım yoksa seni men ederim’. Böyle bir mektup aldığınız zaman ne yapacaksınız? Galatasaray’ın Avrupa kupalarında olması çok önemli. O mektuptan önce ve sonra ayrı dünyalar var.”

“6 AYLIK YAPACAĞIMIZ ZARAR 26 MİLYON EURO”

Başkan Özbek, “Bizim Finansal Fair Play olayında 2014’te yapılan anlaşma çerçevesinde bir sıkıntıya gireceğimiz belliydi. UEFA’nın Finansal Fair Play dolayısıyla bir ceza verdiği görülmemiş. Dolayısıyla biz de ne reaksiyonu olacağını bilmiyorduk. Şu anda ceza almış değiliz.” diyerek, şu bilgileri verdi:

“Bu gelinen mali kriterler çerçevesinde tavsiye edilen bir şey. Şubat’ın 23’ünde bir mahkeme göreceğiz burada kesinleşecek. Biz geldiğimizden beri bunun farkındaydık. Ama buna rağmen yapabileceğimiz bir radikal değişiklik yoktu çünkü şampiyonluğa gidiyorduk. 2013-2014 yılında Galatasaray’ın zararı 70 milyon euro, 2014’te 55 milyon euro. Şu anda 6 aylık dönemde yapacağımız zarar 26 milyon euro.”

 

“DERTLİ KELİMESİNİ KABUL ETMİYORUM”

Bir soru üzerine ise “Dertli değilim. Çözüm önerisini çok önceden hazırlanmıştık. ‘Dertli’ kelimesini kabul etmiyorum. Ben Galatasaraylıyım. Bu taşın altına elini sokmak için yeter. Bizim ağabeylerimiz Çanakkale’ye ölüme gittiler.” diyerek, şöyle devam etti:

“Giderken geri dönmeyi düşündüler mi? Biz böyle bir kültürden geliyoruz. Zor mu değil mi düşünmeyiz. Bundan önceki dönemde başkan yardımcılığı yaptığım için sıkıntıları bilerek geldim ama zor olur mu diye zerre düşünmedim. Galatasaray’ı sadece topun çizgiyi geçip geçmemesiyle değerlendirmek yanlış olur. Galatasaray bütün şirketleriyle beraber 350-400 milyon euroluk bir şirket.

Bu yüzden iyi yönetilmesi lazım. Bir sıralama yapılsa Türkiye’de ilk 250-300 şirket arasına girebilecek bir bünye. Deloitte Para Ligi’nde 21. sırada geliyor. Yönetilirken tabii ki topun çizginin geçmesini de sağlamak lazım. Ama parasal olarak bakılırsa bu tam benim işim.”

Yeğeninin Galatasaray idmanında öldüğünü de belirten Başkan Dursun Özbek, “Benim sülalem Galatasaraylı. Yeğenim Galatasaray’da bir futbolcuydu. Onun ismi de Dursun Özbek’ti ve antrenman sırasında öldü. Biz Galatasaray için şehit vermiş bir aileyiz. Bizim Galatasaray ile ilgili değerlerimiz çok yüksek. Galatasaray bizim için çok önemli, herkes bunun gururunu yaşıyor. Kimse bana başkanlık için ‘dur’ demedi.” dedi.

“FENERBAHÇE’YE KUPA GÖNDERMESİ”

Müzesinde en fazla bulundurduğu (16) Türkiye Kupası ile ilgili son günlerdeki kâr – zarar tartışmasına da cevap veren Başkan Dursun Özbek, “Türkiye Kupası’nda kâr-zarar hesabı yapmıyorum.” diyerek Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’a da göndermede bulunurken, şunları söyledi:

“Bazı kulüpler bunu yapıyor. Biz bir şov yapıyoruz. Bu şovun çeşitli seansları var. Türkiye Kupası da bunlardan biri. Eleme usulü var. Taraftara da seyir zevki veriyor. Ben böyle bakıyorum. Ticari yanı da düşünülüyor tabi ama seyirciye seyir zevki vermek çok önemli. Türkiye Kupası, ligin yanında 2. seviyede kalıyor ama bize şu fırsatı veriyor, bazı futbolcularımızı deneme fırsatı buluyoruz. Bu bakımdan da Türkiye Kupası çok önemli.”

Başkan Dursun Özbek, transfer politikaları ve sözleşmelerle ilgili yaptığı açıklamada yeni kontratlarda maç başı para olmadığını söylerken, Galatasaray’ın borcuyla ilgili de şunları söyledi:

“Galatasaray’ın yıllık bazda hesabı var. Bunu bütünü itibariyle düşündüğümüzde her şey dahil yıllık 120 milyon euro giderimiz var. 40 milyon da amatör şubeler var. 160 milyon euro… Galatasaray için fedakarlıklar çok eskiden biri yapılıyor. Buna bir ölçü getirmek yanlış. Bunu rakamlandırmak yanlış. Bazı sporcuların sağlıklarından yaptıkları fedakarlıklar var. Bu yüzden değerlendirirken ölçü yapmamak lazım.”

MEHMET ÖZBEK – ABDURRAHİM ALBAYRAK KIYASLAMASI

Florya’da görev yaptığı basına yansıyan kardeşi Mehmet Özbek ve Abdurrahim Albayrak benzetmesiyle ilgili bir soru üzerine ise Başkan Dursun Özbek, “Mehmet Özbek kim? Öncelikle Galatasaray Spor Kulübü’nün üyesi. Yönetim Kurulu’na seçilme hakkı var. Galatasaray’a hizmet eden her fert gibi Mehmet Özbek’in de Galatasaraylılık sevdasından gelen faktörlerden bir tanesi.” diyerek, şöyle cevap verdi:

“Benim kardeşim olması bir faktör. Benim yeğenim de burada vefat etti. Bu hiç gündeme gelmiyor. Futbolcuydu antrenman sırasında öldü. Mehmet Özbek neden geldi? Florya eskimişti. Ondan buradaki bazı işlere sponsor olmasını istedim. Geldi inşaatın başında durdu. Florya’da bazı eksikliklerin hissedildiğini gördük. Orada bir yakınlaşma oldu. Sportif A.Ş.’nin yönetimine girmesiyle bu magazinsel hale geldi ve tartışma açıldı.

Abdurrahim Albayrak’la ve futbolla bir ilgisi yok Mehmet Özbek’in. Galatasaray’ın 1 kişiyle 5 kişiyle yönetilmesi mümkün değil. Her genel kurulda söyledim. Galatasaray’a hizmet edecek kim varsa gelsin. Ne beceriyorsan gel başımın üstünde yerin var. Galatasaray’ın buna çok ihtiyacı var.”

“SADECE BANA DEĞİL OBAMA’YA DA AYNI TEPKİLER GELİYOR”

Başkan Özbek, ezeli rakipleri Fenerbahçe konusuna da değinirken, tartışılan vergi borçları ile de ilginç açıklamalar yaptı. Başkan Dursun Özbek, “Fenerbahçe deplasmanında selfie yaptık. Aslında sosyal medya işinin ustası Fatih İşbecer ve Arda Üçer. Galatasaray’ın büyüklüğü sadece sosyal medya değil, Deloitte Futbol Para Ligi, taraftar sayısıyla büyük bir marka. Sosyal medyadaki büyüklük de bunun bir yansıması.” diyerek, şöyle devam etti:

“Galatasaray’ın büyüklüğü paralel olarak her mecrada görünüyor. Sosyal medyanın yapısı hakaretten oluşuyor. Haklılık payları olduğu zaman hak veriyorum. Ama haksız oldukları zaman da kızmıyorum. Bu işin yapısında bu var. Sadece bana değil Obama’ya da aynı tepkiler geliyor. Bunu göğüslemek zorundayız. Sokakta beni gördükleri zaman sarılıyorlar. Biz bir Fenerbahçe maçına gittik deplasmana. Hava almak için dışarı çıktım. 50’ye yakın selfie yaptık. Fenerbahçe atkısıyla gelen sarılan oluyor. Bu iletişim çok önemli. Giderek bunun artmasını diliyorum.

Zarar meselesine gelince. Futbolda zarar eden tek kulüp Galatasaray değil. Türkiye’deki kulüplerin tamamı zarar etmekte. Bugünü kurtarmak için çalışırsanız bu zarar devam eder. Bu sürdürülebilir bir şey değildir. Buradaki en büyük faktör 160 milyon euro girdisi olan bir kulüp kimseye ihtiyacı olmadan sürdürebilir. Fakat geçmişten gelen ağır kontratlar, hesapsız harcamalar, yanlış yatırımlar Galatasaray’ı banka finansmanına sokmuş.

Biz banka borçlarımız itibariyle senede 25 milyon dolara yakın faiz ödüyoruz. Hesaplar dengedeyken 25 milyon dolar açık veriyoruz. Ayrıca piyasalarda sadece TL çerçevesinde borçlanmıyorsunuz. Oradan da 10 milyon dolar kur farkı geliyor. Bunu kontrol edemezsiniz. Dolayısıyla bu sürdürülemez bir şey. Bizim yaptığımız bunu mümkün olduğu kadar kendi kaynaklarımıza yönelik bir sisteme oturtmak istiyoruz. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor.”

“2023’E KADAR TÜM GELİRLER TEMLİKLİ”

Banka borçlarının artmadığını, artmasının da mümkün olmadığını söyleyen Başkan Dursun Özbek, “Maliyet açısından faizlerin sıçramasıyla kısmen artmıştır. Galatasaray’ın 210 milyon dolar kredi limiti var. O limit geldiğimizde doluydu. İstesenizde bu borcu arttıramazsınız. Kota şu anda dolu. Bir damla dahi kabul etmiyor.” diyerek, şöyle devam etti:

“Galatasaray bugün nasıl devamlılığını sürdürüyor. Bu 210 milyon dolar temliklerle teminat altına alınmıştır. Galatasaray’ın borcu sabit. 215 milyon dolar. Bankaya gittiğiniz zaman teminat olarak ne vereceksin diyor ama 2023’e kadar tüm gelirler temlik verilmiş. 215 milyon dolar borcumuz var dediğimiz zaman 400 milyon dolara yakın da temlik verilmiş. 5 milyon doları küçümsememek lazım.“


AMK