Bir süredir UEFA ile yaptığı görüşmelerde mali kriterleri yerine getirip finansal fair play’e uymadığı için ceza almamanın uğraşını veren Galatasaray’a dün akşam saatlerinde kötü bir haber geldi.

UEFA Finansal Kontrol Kurulu’nun müfettişi Yves Leterme, sarı kırmızılı kulübün finansal fair play kurallarını yerine getirmekte başarısız olduğunu açıkladı. Dün akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, “Galatasaray 2015-2016 sezonunda finansal fair play kurallarını yerine getirmekte başarısız olmuştur. Galatasaray, UEFA Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) Yargı Komisyonu’na sevk edildi. Karar şubat ayının sonunda belli olacak” denildi. Bu açıklama sarı kırmızılı kulüpte tedirginliğe sebep oldu.

EN KÖTÜ iHTiMAL...

Galatasaray ile ilgili şubat ayında yapılacak son yargılamada, ceza verilmesi kararı çıkarsa, sarı kırmızılıları bir dizi yaptırım bekliyor. UEFA’nın, sarı kırmızılı kulübü Avrupa kupalarından men edebileceği belirtilirken, para ve transfer yasağı gibi cezaların da gelebileceği konuşulanlar arasında. Sarı kırmızılı yönetimin en büyük endişesi, kupalardan men edilme cezasıyla karşı karşıya kalmak.

VE KURTULANLAR...

Bu arada, UEFA Finansal Kontrol Kurulu Soruşturma Komisyonu, Galatasaray gibi inceleme altında bulunan İngiltere’den Hull City, Yunanistan’dan Panathinaikos ve Portekiz’den Sporting kulüplerinin finansal fair play’e uydukları için herhangi bir ceza almayacağını duyurdu.
Öte yandan, Hapoel Tel-Aviv (İsrail), Ruch Chorzow (Polonya), Rostov (Rusya) ve Kardemir Karabükspor’u incelemeye devam ettiğini de açıklandı.

GALATASARAY BU NOKTAYA NASIL GELDİ?

Galatasaray Kulübü, FFP kriterleri nedeniyle UEFA’nın takibine 2012 yılı sonunda takıldı. UEFA’nın uyarısına karşın yapılan transfer harcamaları sonrasında Ünal Aysal başkanlığı döneminde Galatasaray 200 bin Euro’luk para cezasına çarptırılmıştı.

UEFA’nın zarar kısıtı olarak tanıdığı 30 milyon Euro’luk rakamı G.Saray, 2013 yılı sonunda 3’e katlamış 90 milyon Euro’ya çıkarmıştı. Aysal döneminde UEFA, Galatasaray’a 2 sene süre tanımıştı.

Bu rakam ise Dursun Özbek yönetimi döneminde, yani şu anda 65 milyon Euro’ya kadar indirildi. Ancak UEFA’nın ek süre tanımaması planları bozdu.
UEFA, 2012-13, 2013-14 ve 2014-15 dönemleri ile birlikte bu sezon G.Saray’ın zarar yükünü istediği seviyeye çekemediği için yaptırım uygulayacak.

UYGULANAN CEZALAR:

1-) Uyarı
2-) Kınama
3-) Para cezası

OLASI CEZALAR

4-) Puan silinmesi
5-) UEFA gelirlerine el konması
6-) Transfer yasağı
7-) Kadronun küçültülmesi
8-) Avrupa kupalarından men edilmek 





Mynet