Galatasaray gibi son dönemde UEFA’nın incelemesi altında bulunan diğer üç Avrupa kulübünün, sarı-kırmızılı kulüple tamamen zıt bir politika sergilediği ortaya çıktı.

Cim-Bom’un dosyası UEFA Finansal Kontrol Kurulu’nun inceleme biriminden, yargı birimine sevk edilirken Sporting, Panathinaikos ve Hull City kulüplerinin ise, finansal fair play ile uyumlu oldukları için soruşturmalarının ceza gerektirmeyecek şekilde tamamlandığı duyuruldu.

Uzun süredir UEFA’nın incelemesi altında bulunan Galatasaray’ın, buna karşın son dönemde transfer harcamalarında hiçbir kesintiye gitmemesi dikkatlerden kaçmadı. Oyuncularını istediği şekilde satamayan ancak buna karşın kadrosuna sürekli olarak takviye yapmaya devam eden Cim-Bom, tehlikeye adeta davetiye çıkardı.

İngiliz Hull City, Portekiz’den Sporting ve Yunan ekibi Panathinaikos’un son üç yıllık dönemde ve özellikle de son bir sene içerisinde giderlerini bir hayli kıstıkları belirlendi. Transferde frene basan bu üç ekibin oyuncu alımlarını azalttıkları, elden çıkardıkları oyunculardan gelen gelirlerin, aldıkları oyunculara ödedikleri ücretlerin üzerinde kalmasına gayret gösterdikleri tespit edildi.

Sporting hep kârda
Sporting son üç sezonda da transferde kâr etti. Bu periyotta transfere 26 milyon euro harcayan Portekiz ekibi, gönderdiği oyunculardan ise kasasına 72 milyon euro koydu. Panathinaikos son üç yılda sadece 2 milyon 280 bin euro harcadı. Yunan ekibi 9 milyon 750 bin euroluk oyuncu satışı yaptı. Üç kulübün içinde en kötü durumda görünen Hull City ise son bir yılda frene bastı. Transfere 88 milyon euro harcayan İngiliz ekibi, buna karşılık gönderdiği oyunculardan 55 milyon euroyu kasasına koydu. Hull City son bir yıl içinde 35,15 milyon euroluk futbolcu sattı, sadece 9.15 milyon euroluk oyuncu alımı yaptı.

Dengeyi tutturamadı
Galatasaray son üç sezondaki transfer harcamalarında gelir gider dengesini tutturamadı. 2013-14 sezonunda 42 milyon euroyu transfere harcayan sarı-kırmızılılar, aynı dönemde sadece 2 milyon euroluk oyuncu satışı yaptı. 2014-15’teyse 14 milyon euro yeni isimlerin bonservisleri için verildi. Giden oyunculardansa yine sadece 2 milyon euroluk bir kazanç sağlandı. 2015-16’da harcamalar azalsa da kâra geçmek yine mümkün olmadı. Lukas Podolski, Lionel Carole, Jason Denayer, Cenk Gönen gibi isimlerle kadrosunu güçlendiren Cim-Bom, ara transfer dönemini dahi boş geçmeyerek Donk-Linnes gibi bonservisli oyunculara yöneldi. Kiralık gönderdiği Ontivero ve Dzemaili gibi oyuncuların maaşlarını da ödemeye devam eden sarı-kırmızılılar, gelir kaleminde yine kâr etme başarısı gösteremedi.

Görüşme 12 Şubat’ta
UEFA’nın Finansal Fair Play yükümlülüklerini yerine getiremediği açıklanan Galatasaray için kader günü belli oldu. Galatasaray Yönetimi ile UEFA Finansal Kontrol Komitesi arasındaki toplantı 12 Şubat Cuma günü yapılacağı duyuruldu. Sarı-kırmızılı camianın kaderini tayin edecek görüşmelerin ardından şubat ayının sonuna doğru karar verilecek.

Gelirde bir sıra geriledi
Galatasaray Deloitte Para Ligi’nde geriledi, son üç yıldır hep ilk 20’nin içinde yer alan sarı-kırmızılılar, bu kez bir basamak gerileyerek, 21. basamağa düştü.

Geçtiğimiz sene 162 milyon euro geliri olan Galatasaray, bu yıl ise 159.1 milyon euro gelirde gösterildi.
Real Madrid’in yine ilk sırada yer aldığı listede (577m. euro), bir önceki yıl üçüncü sırada olan Barcelona, Manchester United’ı geride bırakarak ikinci sıraya yükseldi. İngiliz ekibi üçüncülüğe geriledi. 2014’te üçüncü olan Alman devi Bayern Münih ise bu kez beşinci sıraya geriledi.

kaynak: maçadogru