Jan Olde Riekerink kulübünün televizyonunda sorulan soruları yanıtladı. İşte Riekerink'in cevapları...

Galatasaray için sezon nasıl geçti, sezonu nasıl değerlendirebilir?

Öncelikle kendimden önceki dönemle ilgili yorum yapmam doğru olmaz. Ben sadece A Takım’ın başına geçtiğimden sonrası için yorum yapabilirim. Kulüp için bir şeyler yapabilmek, elimden geleni yapmak benim sorumluluğumdur diye düşündüm. Bana sadece 3 aylık dönem için teklif edildi. “Hayırlısı olsun” dedim. kulübü çok seviyorum. Taraftarlar ve tesisler harika.

En üzüldüğü maç hangisiydi?

Öncelikle başlangıç dönemi kötü oldu. İlk maç Eskişehirspor 10 eksiğimiz vardı. Daha sonra Rizespor maçı son dakika gol yedik. Daha sonra Antalyaspor maçını kazanamadık. Benim için bu 3 maç hayal kırıklığıydı. Kırılma anı Fenerbahçe maçı, orada iyi bir futbol sergiledik. Takımın kendine olan inancı gelişmiş oldu.

Alt yapıdan bazı oyuncuları biz A Takım’da gördük. Onların performansını nasıl buldu?

Öncelikle kulübün bence sağlam akademi sistemi var. Ben geldiğimde bazı eksiklikleri tespit ettim. Her gün elinden gelenin fazlasını vererek çözülecek eksikler tespit ettim, bunun üzerine yoğunlaşacağım. Genç oyuncular üstüne koyarak devam etti. A Takım’a daha fazla oyuncu gelmesi için çalışacağız.

Alt yapıda şampiyonluklar geldi, kendisi de bu konuda mutlu oldu mu?

Benim gençlik eğitimi ile ilgili söylediğim şudur: Bir takım kendi kategorisinde şampiyon oluyorsa, biz en iyi oyuncuları seçmişiz. Ama en önemlisi alt yapıdan A Takım’a çıkardığımız oyunculardır, şampiyonluklardan önce.

Türkiye liginin kalitesini nasıl görüyor?

Hollanda’dan örnek vereyim. En büyük fark olarak şuna dikkat ettim. Burada daha çok deneyimli oyuncular oynuyor. Kaliteli bir lig, biraz daha fizik gücü arttırılabilir.

Yabancı sınırı Türk futbolunu nasıl etkiler?

Bununla ilgili ben Real Madrid ile ilgili bir şey okudum. Şampiyonlar Ligi’nde 2 yerli oyuncu vardı ama İspanya Milli Takımı’nın inanılmaz oyuncuları var. Türkiye’de milli takım havuzuna daha az oyuncu verilebilir ancak oyuncu yetenekli ise yabancı oyuncular ile rekabet ederek kendisini geliştirebilir.

Beşiktaş ile oynanacak Süper Kupa mücadelesi için ne düşünüyor?

Yeni sezon, yeni başlangıçlar… Derbi maçlar çok önemli ve iyi bir test olur. Dediğim gibi yeni bir başlangıç.

EURO 2016’da Türk Milli Takımı’nı nasıl görüyor?

Türk Milli Takımı’ndan başlayacak olursam, Türkiye’nin fanatiğiyim. Zor bir grup. İspanya’nın nasıl oynadığını biliyoruz ama diğer takımlarda bireysel yetenekler ön plana çıkacak. Bence Fransa ev sahibi olarak öne çıkıyor. İspanya ve Almanya da her zaman favori takımlar. İngiltere’ye çok inanmıyorum açıkçası.

Hollanda’nın turnuva dışı kalması üzdü mü?

Tabii ki çok üzüldüm. Bu bizim için bir rutindi. Tüm turnuvalara katılıyorduk. Bu olmayınca bir boşluğa düştüm.

EURO 2016’yı kim kazanır?

Türkiye’yi tutuyorum ama bence Fransa kazanacak.

Muslera, Uruguay Milli Takımı ile Copa America’da. Öğrencisi için ne söylemek ister?

Taffarel’i de unutmayalım Brezilya Milli Takımı’nda görev yapıyor. Brezilya ve Uruguay benim gönlümde. Yarın ikisine de başarı mesajı atacağım. Uruguay kupayı en çok kazanan takım. Brezilya ve Arjantin de favori.

Florya Metin Oktay Tesisleri’ni nasıl buldu?

Öncelikle bence tesisler ne kadar büyük olduğu ile değerlendirilmemeli. Böyle tesisler atmosfer ve ruhla hissedilir. Ben bu ruhu burada hissettim. Bir arkadaşımı davet etmiştim o da aynısını söylemişti. Adımınızı attığınız anda o ruhu hissediyorsunuz. Ajax’ta 95 yılında akademide görev aldığımda bir tane sahamız vardı ancak atmosferden çok iyi oyuncular çıktı. Wesley Sneijder gibi. Önemli olan tesislerdeki ruhtur. Florya Metin Oktay Tesisleri’nde de o ruh var, burayı çok seviyorum.

Türk Telekom Arena’da hem tribün hem yedek kulübesinde oturdu. Atmosferi değerlendirebilir mi?

Tribünde olunca daha çok etrafa bakabiliyorsunuz. Büyük maçlarda özellikle müthiş bir atmosfer var. Bu oyuncular için önemli. Daha önce söylediğim gibi ben böyle bir şey görmedim. Eurocup finalindeki atmosfer de inanılmazdı. Bunu de belirtmeden geçemeyeceğim. Sporcular ile seyirciler arasındaki uyumun çok önemli olduğuna inanıyorum.

Kendisi taraftara ne söylemek ister?

Tabii ki Galatasaray her sezonu kazanmak için başlar. Şampiyon olunca taraftarın desteklemesi kolaydır. Önemli olan zor günde desteklemektir. Bu sezon zor maçlarda bizleri çok güzel desteklediler, onlara teşekkür ediyorum. Taraftarlarımız arkamızda oldu, çok iyi sonuçlar aldık. Taraftara mesajım, onların ne kadar önemli etki yaptıklarını bilmeleri ve buna göre davranmaları, takımlarını her şart altında desteklemeleri gerekiyor.