Arda'nın Barcelona'ya transferi tüm dünyada büyük yankı yarattı.

Çünkü Barcelona, gezegenin en büyük, en güçlü 2-3 futbol kulübünden birisi. Son Şampiyonlar Ligi şampiyonu...

Kulübün mottosu : "Mes que un club". Yani bir kulüpten daha fazlası. Hem siyasi hem sportif olarak çok iddialı bir söylem.
Özel ve farklı bir kulüp Barcelona..

Dünyanın en iyi futbolcusu Messi'nin formasını giydiği yeryüzünün futbolda en yüksek ratingine sahip takımı.

Türkiye ulusal takımı kaptanının milyarlarca kişinin her hafta takip ettiği bir futbol takımında oynaması bir gurur vesilesi ayrıca da paha biçilemez bir reklam aracı. Bu transferin öyle farklı boyutlarda geri dönüşleri var ki; çocuk yaştaki futbolcu adaylarımız için örnek bir figür olması, bir ilham kaynağı olarak görülmesi bunlardan sadece bir tanesi.

Barcelona, Real Madrid gibi elit kulüpler altyapısından yetiştirdikleri oyunculara karşı daha toleranslı davranırlar. Bunun dışında çok özel oyuncuları transfer eder ve bu sporculardan mutlak performans, devamlılık ve iş ahlakı beklerler.

Peki Arda Turan Barcelona'da oynayabilir mi?

Arda, çok özel bir oyuncu. Atletico Madrid ona hem saha içinde hem de saha dışında çok şey kattı. Fazla zaman geçmedi. Henüz 1 yıl önce La Liga şampiyonu ve Şampiyonlar Ligi finalisti olan bir başka büyük kulüpten gidiyor Arda Barcelona'ya..

Bu durum kendisi için bir avantaj. Doğrudan Türkiye'den Barcelona'ya gitmiyor. İspanyolca konuşan, La Liga'yı bilen, olgunlaşmış, uluslararası üst düzey bir oyuncu olarak gidiyor. Arda, profesyonelliğin ne olduğunu iyi biliyor. Zeki, sıcak kanlı ve sosyal bir kişilik. Medya ve taraftar ile olan ilişkileri de optimum düzeyde. Yani saha dışında da problem yaşaması söz konusu değil.

Saha içindeki performansı ise sadece kendisine bağlı değil. Teknik direktörü Luis Enrique onu nasıl kullanacak? İlk 11'in devamlı oyuncusu olacak mı?
Messi-Neymar-Suarez-Iniesta gibi mega yıldızların ardında ne derece sorumluluk üstlenecek? Bunlar cevap bekleyen sorulardan bazıları.
4-3-3 düzeninde oynayan Barcelona takımında Arda, görünen o ki öndeki süper 3'lüden birisinin yerine oynamayacak. Arda, orta alanda Iniesta ve Rakitiç ile forma rekabetine girecek. Daha çok bu iki oyuncunun alternatifi olarak görev alacak gibi görünüyor. Xavi'nin ayrılması ile bu pozisyonda dar bir rotasyona sahip olan Barcelona, Arda transferi ile orta saha ile süper hücum hattı arasındaki köprüyü daha da genişletmiş oldu.

Arda, Katalan ekibin oyun yapısına uyacak bir futbol kültürüne sahip. Her şeyden önce çok yüksek bir top kontrolü var. Futbol zekası en üst seviyede. Topu kolay kolay kaybetmiyor ve gerektiğinde iyi saklıyor. Pas kalitesi maksimum düzeyde. Bunlar Barcelona orta sahasında oynayabilmesi için sahip olması gereken özellikler. Arda'nın en büyük eksiği, ofansif bir orta alan oyuncusu için gol sayısının çok düşük olması. Ancak Barcelona sisteminde takımın gol yükünü öndeki üç süper forvet; Messi-Neymar-Suarez çekiyor. Bu açıdan bakarsak dünya'daki tüm diğer futbol kulüplerine oranla farklı bir matematik var Barcelona'da. Bu harika 3'lünün toplam 80 gol atması sürpriz değil. Arda'nın görevi ise topu bu 3'lüyle özellikle de Messi ile doğru zamanda doğru yerde buluşturması olacak. Dar alanda sürekli katı savunma yapan takımlara karşı oynamak kolay değil.

Arda, oyun sakinliği ve top tekniği ile kalabalık savunma içinde beceri dolu işler yapabilen bir futbolcu.

Son hedef

Ne kadar iyi oynarsanız oynayın, ne yaparsanız yapın, yerel medya ve taraftar altyapıdan gelen oyuncuları farklı bir yere koyuyor. Yani Atletico Madrid'deki gibi el üstünde tutulan bir Arda olmayacak. Arda, bu durumu şimdiden kabullenmeli.

Ayrıca her ne kadar Nou Camp, Vicente Calderon'daki sıcak tribün atmosferi ile mukayese edilmeyecek kadar sessiz ve sakin bir stadyum ortamı var. Türkiye'den yetişmiş bir futbolcunun basamakları birer birer çıkarak zirveye ulaşması bizler için bir gurur. Barcelona'da oynamak her futbolcu için en yüksek hedef, Futbolun Everest'i. Daha üst bir nokta yok. Arda'yı sadece biz değil her hafta bütün dünya izleyecek. Ona El Turco diyecekler. Bizi, ülkemizi temsil edecek.

Böylesine büyük bir kulübün önemli bir parçası olmak ve devamlılık sağlamak Arda için artık kulüp kariyerindeki son hedef.
Katı kurallar var

Daha az sarı kart görmesi, daha fazla gol atması ve asist yapması başarılı addedilmesi için şart. Barcelona taraftarı sadece kazanmak ile yetinmez, estetik ve görkemli futbol bekler.

Barcelona'da oynamanın zor tarafları sadece saha içiyle sınırlı değil. Kulübün katı kuralları var. Magazin basınında yer almak, süper lüks otomobiller ile tesislere gelmek gibi her yerde futbolcu yaşantısının bir parçası olarak görülen bazı şeyler Barcelona'da yok.



*Vatan